Свет

Холандска министарка правде: Европа у опасности од рата на Блиском истоку

Дилан Jесилгуз-Зехеријус је председавајућа владајуће странке ВВД и могла би да постане премијерка након избора следећег месеца
Холандска министарка правде: Европа у опасности од рата на Блиском истоку© Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Холандска министарка правде и фаворит за следећег премијера упозорила је да би рат између Израела и Хамаса могао да изазове грађанске сукобе у европским земљама.

"Израел има свако право да се брани, што ће такође значити невине жртве на палестинској страни, а жртве на израелској страни ће се наставити. То ће се прелити и у наша друштва", рекла је Jесилгуз-Зехеријус "Фајненшел тајмсу" пре терористичких напада у Француској и Белгији.

Jесилгуз-Зехеријус, ћерка турских Курда, каже да разматра безбедносне аранжмане у јеврејским областима. У Холандији живи око 50.000 Јевреја, углавном у Амстердаму, рекла је она, а већ постоје специјалне полицијске јединице које их штите и патролирају испред синагога и школа.

Није било "конкретних претњи", рекла је она, али "пратимо да ли је то довољно" и да ли су промене неопходне.

Министарка је такође бранила право палестинских присталица да протестују. Француска је забранила демонстрације, док је Немачка критикована због грубог рада полиције.

"У демократији свако може да изађе на улице и демонстрира и да буде активиста. То је добро. Ако видите заставе Хамаса и ствари које припадају терористичком контексту, онда полиција и тужилаштво треба да буду свесни тога ... и поступе адекватно".

Jесилгуз-Зехеријус је позвала људе да се "уједине против тероризма".

image