Свет

"Блумберг": Немачка на удару критика због настављеног превоза руског гаса

Иако се ЛНГ транспортује у Индију и не подлеже санкцијама Запада, немачка држава суочава се са оштрим критикама због одржавања енергетских веза са Русијом
"Блумберг": Немачка на удару критика због настављеног превоза руског гасаGetty © Sean Gallup/Getty Images

Немачка наставља да превози течни природни гас (ЛНГ) из Русије и поред напора да прекине енергетске везе са Москвом, пише "Блумберг".

"Секјуринг енерџи фор Јуроп" (СЕФЕ), бивша филијала компаније "Гаспром Германија" са седиштем у Берлину, испоручује руски ЛНГ из постројења Јамал у оквиру наслеђеног уговора, наводи амерички медиј. Уговор је потписан пре него што су немачке власти прошле године национализовале филијалу "Гаспрома" у оквиру санкција против Русије.

Кршење споразума са Москвом би наводно коштало одговорну компанију коју финансирају порески обвезници милијарде евра.

Иако се ЛНГ транспортује у Индију и не подлеже санкцијама Запада, немачка држава суочава се са оштрим критикама због одржавања енергетских веза са Русијом, чак и након што је Берлин обећао да ће престати да користи руски гас.

"Ово је у супротности са свиме што је немачка влада до сада саопштила у вези с овом темом", рекао је раније овог месеца Кристијан Леје, члан парламента из опозиционе Леве партије.

Како је рекао, "економске везе са Русијом очигледно није тако лако решити као што би политичари желели да верујемо."

СЕФЕ је почетком октобра примио пошиљку из Јамала, допремљену танкером у власништву компаније путем реке Амур за даљи транспорт у Индију, наводи се у саопштењу.

Немачка фирма има дугорочни уговор са постројењем Јамал ЛНГ. Такође, има посебан дугорочни уговор за испоруке са индијском компанијом "ГАИЛ". Према споразуму из 2018. са Русијом, СЕФЕ би морао да плати за пошиљке руског ЛНГ, чак и ако не би били транспортовани у Индију.

"Као и сваки дугорочни уговор о снабдевању, овај уговор такође подразумева веома строге казне у случају да СЕФЕ не испуни своје уговорне обавезе", рекао је портпарол СЕФЕ, одбијајући да коментарише конкретне услове.

Национализација "Гаспром Германија" прошле године коштало је немачке пореске обвезнике између 6,3 и 7,7 милијарди евра, а отказивање постојећег уговора са Русијом могло би да буде знатно скупље.

Према грубим проценама, трошкови штете и казне могли би да износе најмање 10 милијарди евра, што чини такав потез мало вероватним, наводи "Блумберг", позивајући се на изворе.

image