Свет

"Вашингтон пост": Украјинске службе повезане са ЦИА ликвидирале Дугину и Татарског

Амерички лист тврди да су запослени у ЦИА у Кијеву били упућени у терористичке планове Украјине, да су њима били незадовољни, али да упркос томе нису Кијеву ускратили подршку
"Вашингтон пост": Украјинске службе повезане са ЦИА ликвидирале Дугину и Татарскогwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru

Убиство новинарке Дарје Дугине организовала је Служба безбедности Украјине, која је одговорна и за атентат на руског новинара Владена Татарског, пише "Вашингтон пост", позивајући се на више од двадесетак садашњих и бивших украјинских, америчких и западних обавештајних и безбедносних званичника који су говорили под условом анонимности.

Према писању листа, украјински оперативци компоненте бомбе којима је ликвидирана Дугина, прошверцовали су преко руске границе у транспортеру за мачку, у аутомобилу коме је била Наталија Вовк (осумњичена за убиство) са дванаестогодишњом ћерком.

Убиство Дугине и Татарског, међутим, нису једини злочин кијевског режима, наводи "Вашингтон пост".

"Током протеклих 20 месеци, СБУ и Главна војна обавештајна агенција Украјине (ГУР) извршили су десетине атентата на руске званичнике на окупираним територијама", открива "Вашингтон пост".

Украјинске специјалне службе умешане су, између осталог и у убиства лидера украјинске опозиционе јавне организације "Оплот" Јевгенија Жилина и команданта батаљона "Сомалија" и хероја ДНР Михаила Толстиха.

Лист додаје и да је од безбедносних званичника сазнао да се ниједна већа операција СБУ или ГУР не одвија без одобрења — прећутног или другог — од Зеленског. 

Украјинске шпијунске агенције које су главни организатори ових прљавих послова, према писању америчког медија, убрзано су се развијале од 2014. године, и то уз активну подршку ЦИА, која им је помагала да се формирају, обуче и опреме.

"Од 2015, ЦИА је потрошила десетине милиона долара да трансформише украјинске службе формиране у Совјетском Савезу у моћне савезнике против Москве, рекли су званичници. Агенција је Украјини обезбедила напредне системе надзора, обучила регруте на локацијама у Украјини, као и у Сједињеним Државама, изградила ново седиште за одељења у украјинској војно-обавештајној агенцији и поделила обавештајне податке у размерама, које би биле незамисливе, пре него што је Русија нелегално анектирала Крим и подстакао сепаратистички рат у источној Украјини. ЦИА одржава значајно присуство у Кијеву", кажу званичници са којима је разговарао "Вашингтон пост".

ЦИА је са СБУ створила и потпуно нову дирекцију фокусирану на операције такозваних активних мера против Русије, и изолована је од других одељења, док је, како се наводи, касније створена и шеста управа која сарађује са британском шпијунском агенцијом МИ6.

Али, потези на "своју руку", попут организације терористичких напада на Русе, али бомбардовања Керечког моста и напада Кремља дроновима, који су могли да доведу до освете Русије, међутим, изазвали су незадовољство код главног покровитеља Кијева-Америке.

Запослени у ЦИА у Кијеву били су, дакле, упозорени на планове украјинских специјалних служби, и како додаје медиј, понекад су и изражавали страхове, укључујући и током терористичког напада на Кримски мост.

Штавише, СБУ је један од напада на мост извео користећи подводне дронове који су развијени као део строго тајне операције у којој су учествовале ЦИА и друге западне обавештајне службе.

Садашњи и бивши амерички и украјински званичници кажу за "Вашингтон пост" да су обе стране настојале да одрже "пажљиву дистанцу" између ЦИА и смртоносних операција, које су изводили њени партнери у Кијеву. 

"Никада нисмо укључивали наше међународне партнере у тајне операције, посебно иза линија фронта", каже за лист бивши високи украјински безбедносни званичник и додаје да је Кијев избегавао да користи оружје или опрему која се може пратити до америчких извора, и да су чак токови финансирања били одвојени.

Упркос томе што су имали примедбе на рад својих штићеника, Американци, међутим, нису одустали од подршке коју им пружају.

"Ако украјинске обавештајне операције постану још смелије, циљајући на Русе у трећим земљама, на пример, можете замислити како би то могло да изазове раздор са партнерима и створи озбиљну напетост због стратешких циљева Украјине", рекао је један од украјинских званичника, мислећи на замисао попут уласка у НАТО и ЕУ.

image
VV inauguration
banner