Русија

Подигнута оптужница за убиство руског ратног извештача Татарског

Атентат на познатог руског војног коментатора организовале украјинске службе
Подигнута оптужница за убиство руског ратног извештача Татарскогwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Против Дарје Трепове, која је осумњичена за терористички напад у кафеу у Санкт Петербургу у којем је убијен војни коментатор Максим Фомин познат као Владлен Татарски, подигнута је оптужница, рекао је у интервјуу за "РИА Новости" Александар Бастрикин, председник Истражног комитета.

"Утврђено је да су организацију терористичког напада, који је резултирао смрћу руског ратног дописника, извршили људи који су били у Украјини. Такође су преко друштвених мрежа врбовали починиоца злочина Трепову. Недавно је коначно подигнута оптужница за чин тероризма, недозвољен промет експлозивних направа и фалсификовање докумената", истакао је он.

Према речима Бастрикина, у поступцима послушника кијевског режима могу се видети цинизам и суровост.

"Трепова је покушала да убеди истражитеље да наводно није знала за бомбу и да је мислила да се у бисти налази уређај за праћење. Међутим, истражитељи су успели да утврде да је у ствари била свесна да је у бисти коју је предала Татарском био експлозив", рекао је шеф Истражног комитета.

Он је напоменуо да је током истраге саслушано око 400 особа.

Владлен Татарски убијен је 2. априла у кафићу на Универзитетском кеју у Санкт Петербургу. Рањено је више од 30 људи.

Како наводи ФСБ, напад су организовале специјалне службе Украјине и њихови агенти из редова руске опозиције у иностранству. Трепова је приведена сутрадан. Други директни учесник у припреми терористичког напада је Јуриј Денисов, држављанин Украјине и припадник украјинске диверзантско-терористичке групе. Управо је он, преко доставне службе, предао Треповој скривену експлозивну направу.

image