Свет

Ко је Ричард Гренел: Трампов изасланик, архитекта Вашингтонског споразума и критичар Аљбина Куртија

Амерички дипломата и некадашњи амбасадор наилазио је на оштре критике током амбасадорског мандата у Берлину, а на Балкану је познат по својој улози у постизању Вашингтонског споразума
Ко је Ричард Гренел: Трампов изасланик, архитекта Вашингтонског споразума и критичар Аљбина Куртија© TANJUG/ RADE PRELIĆ

Ричард Гренел, некадашњи изасланик америчког председника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине, добио је Орден српске заставе првог степена за "истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа Србије и САД".

Вучић је Гренела назвао истинским пријатељем Србије и читавог региона, додавши да је за кратко време неуморним радом побољшао односе Београда и Вашингтона. 

"Гренел је током свог мандата показао дипломатску вештину, али и умеће да саслуша нешто са чиме се нужно не слаже. Такође је демонстрирао нешто што нисмо могли да видимо у ономе што еуфемистички називамо међународном заједницом - а то су објективност, интелектуално и политичко поштење и доследност вансеријског карактера", рекао је Вучић.

Председник Србије је казао да Београд одликовањем Гренела потврђује "непоколебљиву посвећеност" сарадњи са Вашингтоном, додавши да су САД и Србија "градиле темеље своје куће на истим вредностима, које никад нису биле актуелне као данас."

Развојни пут Ричарда Гренела

Ричард Гренел је рођен 1966. године у градићу Џенисон у Мичигену. Након студија државне администрације, је радио као политички саветник неколицине републиканских политичара, после чега је прешао у Стејт департмент.

Председник Џорџ Буш је Гренела 2001. године поставио на место директора за комуникације и јавну дипломатију при представништву САД у УН, где остаје до 2008. Гренел у том периоду сарађује са четворицом амбасадора, међу којима је био и Трампов будући саветник за националну безбедност Џон Болтон.

По напуштању дипломатске службе 2009. Гренел оснива медијску консултантску компанију "Капитол медија партнерс", када постаје и стални сарадник и спољнополитички коментатор "Фокс њуза", а писао је и за друге утицајне америчке медије.

У жижу јавности дошао је крајем 2017. године, када га је тадашњи председник Трамп номиновао за место амбасадора у Немачкој, које је коначно преузео у мају следеће године. 

Гренел је већ првог дана на новој функцији нашао на удару критика када је рекао би "немачке компаније које послују у Ирану требало да моментално прекину операције", што су многи у Немачкој протумачили као мешање у унутрашње послове.

Током боравка у Берлину Гренел се није либио да критикује владу премијерке Ангеле Меркел, пре свега њену имиграциону политику. Он је у гостовању код Такера Карлсона рекао да "дискурс о миграцијама контролишу елите у Берлину", као и да се свако ко се томе успротиви бива представљен као део "радикалне деснице".

Гренел је у том периоду ушао у отворени сукоб са немачким листом "Шпигл", који је оптужио за "антиамериканизам" и објављивање нетачних информација о њему и америчкој амбасади. "Шпигл" је писао да су многи утицајни немачки политичари, укључујући и канцеларку, одбијали да разговарају са Гренелом.

Како је 2019. године писао Еј-Би-Си, одиграо је кључну улогу у хапшењу оснивача Викиликса Џулијана Асанжа, који је годинама уживао азил у амбасади Еквадора у Лондону.

Како је пренела та мрежа, Гренел је амбасадору Еквадора у Немачкој Мануелу Меихи Далмауу потврдио да тужилаштво у Америци неће тражити смртну казну за Асанжа, након чега је та земља одлучила да познатом активисти укине азил.

Трамп га је у фебруару 2020. године именовао на функцију в.д. директора америчких националних обавештајних служби, чиме је постао први отворени хомосексуалац који је служио у кабинету америчког председника. 

Гренел на Балкану

Амерички дипломата је у октобру 2019. године именован на новоформирану функцију специјалног изасланика америчког председника за дијалог Београда и Приштине, где се убрзо наметнуо као доминантна личност.

Гренел је преузео заслуге за постизање споразума Београда и Приштине из јануара 2020. године, којим је најављено поновно успостављање авио линије између та два града. Тај лет, ипак, до данас није успостављен.

Гренелов ангажман на Балкану кулминирао је почетком септембра 2020. године потписивањем тзв. Вашингтонског споразума у чијем је састављању одиграо кључну улогу.

Неколико недеља касније, Гренелу је "косовски председник" Хашим Тачи уручио Председнички орден заслуга "Косова".

Функцију специјалног изасланика Гренел је напустио након окончања Трамповог председничког мандата у јануару 2021. године.

Гренел је последњих година постао велики критичар америчке политике на Балкану, али и актуелног приштинског руководства на челу с Аљбином Куртијем.

"Међународна заједница мора да буде много чвршћа према њему јер не испуњава договоре на које се обавезао. Верујем да некадашњи председник Тачи не би изабрао овај пут који је Курти кренуо", рекао је он на јучерашњој трибини у новосадском Центру за друштвену стабилност.

image