Србија и Балкан

Вучић одликовао Трамповог изасланика: Гренел није затварао врата, претио, нити кажњавао

Председник Србије је америчког изасланика за дијалог Београда и Приштине у време администрације Доналда Трампа назвао истинским пријатељем наше земље
Вучић одликовао Трамповог изасланика: Гренел није затварао врата, претио, нити кажњавао© FOTO TANJUG / RADE PRELIĆ

Председник Србије Александар Вучић уручио је данас Ричарду Гренелу Орден српске заставе првог степена за "истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Србије и Сједињених Америчких Држава.

Вучић је назвао Гренела истинским пријатељем Србије и читавог региона, додавши да је за кратко време неуморним радом побољшао односе Београда и Вашингтона. 

Гренел је био амерички изасланик за дијалог Београда и Приштине у време администрације Доналда Трампа.

"Гренел је током свог мандата показао дипломатску вештину, али и умеће да саслуша нешто са чиме се нужно не слаже. Такође је демонстрирао нешто што нисмо могли да видимо у ономе што еуфемистички називамо међународном заједницом - а то су објективност, интелектуално и политичко поштење и доследност вансеријског карактера", рекао је Вучић.

Председник је истакао да разговори са Гренелом нису увек били лаки, али да он, као изасланик председника САД никада није био искључив.

"Када смо били у Вашингтону, сећам се колико ми је било тешко да одбијем оно што је Гренел тражио, али чак и када смо то из јасних разлога морали да учинимо, он није затварао врата, претио, нити доносио одлуке о кажњавању оних који су имали другачији став или нису хтели да буду стопроцентно послушни", истакао је Вучић.

Како је председник рекао,"само слободна и поуздана Србија може бити истински партнер САД и свих других актера у међународној заједници."

Напоменуо је да је Гренелова главна особина то што је "економију претпостављао политици; да је добро разумео да решавањем економских проблема, решавамо и велики део политичких."

Председник Србије је казао да Београд одликовањем Гренела потврђује "непоколебљиву посвећеност" сарадњи са Вашингтоном, додавши да су САД и Србија "градиле темеље своје куће на истим вредностима, које никад нису биле актуелне као данас."

"Посебно хвала, амбасадоре Гренел, што говорите ствари које се многима, ни у САД ни на остатку Запада неће допасти, али се трудите да говорите истину и имате приступ интелектуалног и политичког поштења", рекао је Вучић.

Гренел: Приступ заснован на економији Трампова идеја

Гренел је истакао да приступ који је похвалио Вучић није био његова идеја.

"То је била идеја председника Трампа. Погрешио бих ако њему не бих захвалио на томе", рекао је Гренел.

Напоменуо је да је пре три године добио орден највишег реда и од тзв. Косова, те да је вероватно једина особа коју су на такав начин одликовали и Београд и Приштина.

"Као што добро знате, волим Србију и њен народ, и волим Косово", рекао је Гренел, додавши да Србија тренутно нема "партнера" као што је био Хашим Тачи.

Додао је да је веома критичан према премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију, као и да ако би он применио обавезе из претходно потписаних споразума, "могли бисмо да се вратимо у време када смо вршили притисак и на Србију и на Косово.

"Сада мора постојати притисак на Куртија, да примени оно што је Тачи обећао. Он то не чини. Верујем да је одговорност међународне заједнице да изврши притисак на њега", рекао је Гренел.

image