Србија и Балкан

Гренел у Новом Саду: Да је Трамп на власти, на Косову би све било другачије

Време је да се одреди датум гласања и да се формира ЗСО, поручио је некадашњи амерички изасланик САД за дијалог Београда и Приштине
Гренел у Новом Саду: Да је Трамп на власти, на Косову би све било другачије© TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ/ bg

Бивши амерички изасланик САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел,  изјавио је, након састанка са министром одбране Милошем Вучевићем, да је након што је Србија смањила број својих трупа дуж административне линије, време да приштинске власти одреде датум за одржавање избора у четири општине на северу Космета.

"Јутрос сам директно од министра одбране Србије чуо да они поздрављају присуство додатних НАТО трупа на Косову и да су драматично смањили број српских трупа дуж своје границе", навео је Гренел на "Иксу".

То је, како је оценио, сјајна вест.

"Аљбин Курти и Вјоса Османи сада морају да одреде датум за изборе на северу и формирају Заједницу српских општина", истакао је Трампов изасланик.

Подсећамо, шеф европске дипломатије Жозеп Борељ је недавно изјавио да је "распоређивање војске дуж административне пограничне линије веома забрињавајуће и мора се одмах зауставити".

Гренел је казао и да Европска унија није довољно одлучна у притиску на премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и да је прво потребно спровести потписане споразуме пре него што се разговара о новим.

Гренел је истакао да су представници Приштине ти који се не придржавају досадашњих споразума, као и да Курти треба да формира ЗСО која је била у многим споразумима.

"Зашто то не ради, не разумем. Мислим да међународна заједница треба да буде много строжа према њему јер није испоштовао свој задатак", наводи Гренел.

Коментаришући повећање броја НАТО трупа на КиМ, Гренел је подсетио да је оригинална намера била да на КиМ неће бити потребно присуство НАТО трупа.

"Да је председник Трамп на функцији, не бисмо имали повећање НАТО трупа на Косову. Ми бисмо смањили снаге НАТО. Предлагали смо четири различита споразума о нормализацији, и тада сам рекао председнику Вучићу и председнику Тачију да ако хоће посао за своје младе људе, и ако желе да развијају своју економију, да морају да причају о бољем животу, а не о политици", казао је Гренел.

Такође је додао "да ће доћи време када ће притисак бити усмерен на Србе да остваре већи напредак у решавању сложених питања на Балкану".

"НАТО трупе не могу бескрајно гарантовати безбедност у региону и потребно је омогућити улазак западним компанијама на север Косова како би се искористио потенцијал Балкана. Не допада ми се недостатак спровођења претходних споразума на Балкану и мислим да то представља проблем за кредибилитет Европске уније", додао је Гренел.

Изразио је забринутост због ситуације на северу КиМ и позвао америчке и европске дипломате да се упусте у дијалог са локалним становништвом како би боље разумели ситуацију на тој територији.

image