Свет

Командант Војног комитета НАТО-а открио: Цена артиљеријских граната порасла четвороструко

Адмирал Бауер позвао је државе чланице савеза да престану да штите домаће произвођаче наоружања
Командант Војног комитета НАТО-а открио: Цена артиљеријских граната порасла четворострукоwww.globallookpress.com © © Aimee Dilger

Командант Војног комитета НАТО-а адмирал Роб Бауер упозорио да је цена граната од почетка сукоба у Украјини порасла са 2.000 евра по комаду на 8.000 евра и позвао државе чланице савеза да престану да штите домаћу војну индустрију.

НАТО се залаже за превазилажење протекционистичких тенденција и договор око производње једнообразне артиљеријске муниције како би се повећала производња граната од 155 милиметара. Бауер је у разговору за Ројтерс појаснио да се компаније које производе наоружање тренутно понашају као произвођачи штампача: за њихов штампач може да се користи само мастило које они производе, као што се и за наоружање може да се користи само муниција произвођача одређеног типа оружја.

Постоји НАТО стандард за муницију, али је његова примена добровољна, па Бауер додаје да је 14 НАТО земаља задржало то право што значи да на тржишту постоји 14 различитих типова муниције од 155 милиметара.

Управо ову врсту муниције Украјина троши невероватном брзином, а земље НАТО-а покушавају да допуне своје залихе опустошене после слања оружја Кијеву. Имајући све то у виду, Бауер сматра да је сада тренутак да се поново погура питање стандардизације муниције.

image