Свет

"Рајнметал" још више профитира од сукоба: Гранате за Украјину поскупеле за више од 50 одсто

Немачки произвођач је повећао цену граната калибра 155мм које користе кијевске снаге са 2.000 на 3.600 евра
"Рајнметал" још више профитира од сукоба: Гранате за Украјину поскупеле за више од 50 одстоGetty © Hannah Beier/Getty Images

Цена артиљеријских граната које производи немачки "Рајнметал" повећана је за више од 50 одсто од почетка сукоба у Украјини, показало је истраживање листа "Велт ам зонтаг".

Позивајући се на документе под ознаком поверљивости, немачки лист пише да је "Рајнментал" остваривао огроман профит од испорука граната калибра 155мм, које финансира немачка влада, Кијеву пошто су цене стрмоглаво порасле прошле године.

Према документу, у јулу је немачко Министарство одбране потписало уговор са Рајнметалом о испоруци граната калибра 155 мм које се могу испаљивати из самоходне хаубице ПзХ2000 и погађати циљеве удаљене десетинама километара. Уговор ће наводно служити и немачким и украјинским потребама.

Уговор обавезује "Рајнметал" да Кијеву испоручи до 333.333 граната, при чему ће свака граната коштати најмање 3.600 евра, пише "Велт ам зонтаг", додавши да се очекује додатни пораст цена артиљеријске муниције.

Пре фебруара 2022. године, артиљеријске гранате су се продавале по стандардној тржишној цени од 2.000 евра по комаду.

image