Свет

Глобална криза утиче и на сексуалне раднице у Великој Британији

Портпаролка британске организације која се бави пружањем помоћи сексуалним радницама широм Велике Британије, изразила је забринутост, због, како каже, великих финансијских и других проблема са којима се сусрећу ове жене
Глобална криза утиче и на сексуалне раднице у Великој Британијиwww.globallookpress.com © Christian Charisius

Криза у свету, инфлација и економска нестабилност само су неки од фактора који угрожавају свакодневни живот у свим пословним областима, па и у проституцији.

Глобална криза приморава сексуалне раднице да прихватају понуде за посао од потенцијално опасних клијената, које би, како и саме наводе, пре кризе одбиле, пише британски "Инденпендент".

Портпаролка огранизације "Хукерс агенст хардшип" из Велике Британије, Ники Адамс, истакла је да је забрињавајући број жена које су тражиле помоћ од ове организације, али и савет како превазићи кризу, која је достигла врхунац, како портпаролка каже, у августу. За "Инденпендент", Ники је открила да су најчешћи позиви они у којима ове жене траже савет како да реше стамбено питање, како да измире обавезе и плате рачуне, али често добијају и позиве у којима разговарају са женама које имају проблем са станодавцима и узнемиравања због дугова за станарину. 

Извештаји о насиљу над сексуалним радницама никада нису били реткост, али, како Ники истиче у изјави за британски портал, све су чешћи напади на њих. 

Портпаролка колектива који се бори за права сексуалних радница рекла је да је велики број жена које нису упознате са тим где могу да потраже помоћ, али и да је велики број девојака које не желе да затраже савет због страха да се не открије њихов идентитет. Она је додала да међу женама које позивају организацију има и мајки које су се усудиле да се пожале овој организацији јер не могу да приуште својој деци школски прибор, књиге, школске униформе. 

"Јављају нам се и жене које желе да се информишу на који начин могу да почну да се баве проституцијом, док постоје и ситуације да особе које се деценијама нису бавиле овим послом, које су имале потпуно другачија занимања, позивају како би дошле до сазнања како да се поново врате на "старе стазе", јер је њихова плата недовољна како би се измирила сва дуговања", рекла је портпаролка организације.

Ники је наговестила да је приметила да се многе жене плаше да пријаве насиље из страха да не буду ухапшене.

"Иако је проституција легална у Великој Британији и није противзаконито пружање сексуалних услуга, сексуалне раднице се удружују преко организација или колектива, јер се проституција у енглеској јавности и даље сматра незаконитом", рекла је Адамс.

Ела је двадесетдвогодишња секусална радница која је за "Инденпендент" казала да економска криза и те како подстиче опадање посла.

"Било је много клијената који су желели услуге, али сада се дешава да недељама немам понуду, не знам шта да радим", рекла је Ела и потврдила да су многе сексуалне раднице принуђене, баш као и она, да прихватају посао који нуде мушкарци које би раније одбила. 

"Криза ме је натерала да се изложим ризику и радим ствари које ми не одговарају", закључила је Ела.

Да се сексуалне раднице више него икада сусрећу са непријатностима, потврдила је и двадесетшестогодишња Алекс која је рекла да је већина клијената доста непријатнија него иначе јер, како каже, "осећају да за мање новца могу од нас да траже и оно што не нудимо".

Портпаролка организације која помаже сексуалним радницама, закључила је да сексуални радници немају право на бенефиције на послу као други радници и упозорила је да економска криза може а убрза процес како би британска влада схватила колико је битно да престане да се декриминализује сексуални рад. 

"Жене не треба да буду кажњене кривичним досијеом због својих херојских напора да прехране себе и своју породицу",  закључила је Ники.

image