Свет

Сексуални предатори и криминалци у редовима британске полиције

Због лоших механизама провере кандидата, у Британији криминалци и сексуални предатори могу да постану полицајци
Сексуални предатори и криминалци у редовима британске полицијеwww.globallookpress.com © Vuk Valcic/Keystone Press Agenc

Лош механизам "филтрирања" омогућио је заинтересованим криминалцима и сексуалним предаторима да постану чланови британске полиције, показао је извештај надлежног инспектората

Инспекторат за полицијске, ватрогасне и спасилачке службе објавио је извештај у ком наводе да су одређене службе у Великој Британији ненамерно дозволиле криминалцима и сексуалним предаторима да уђу у њихове редове.

Истрага је покренута након силовања и убиства Саре Еверард коју је отео полицајац који није био на дужности. Смрт Еверардове шокирала је јавност и подстакла надлежне на акцију.

У извештају Инспектората наводи се да значајан број полицијских снага у земљи нема добре механизме "филтрирања" пријава за посао, због чега су снаге реда примале и особе оптужене за тешке злочине, укључујући сексуални напад.

У извештају се наводе два случаја када су кандидати, оптужени за сексуални напад, примљени у полицију.

"Превише је лако да погрешни људи уђу", рекао је Би-Би-Сију, шеф Инспектората Мат Пар.

"Мислим да шефови полиција морају да разумеју да уколико озбиљно не поведу рачуна кога регрутују, кога пребацују из једне службе у другу и уколико драстично не снизе толеранцију на нормализацију сексуало неприхватљивог понашања према женама у служби и ван ње... да ће упадати у скандале а поверење јавности ће наставити да еродира", рекао је Пар.

image
VV inauguration
banner