Свет

Пожар у руднику у Казахстану: Најмање 32 особе погинуле

У питању је друга тешка несрећа у периоду од само неколико месеци
Пожар у руднику у Казахстану: Најмање 32 особе погинуле© Tanjug/AP Photo

Најмање 32 рудара погинуло је у пожару који се догодио у руднику "Костенко" у Казахстану, 18 људи је затражило медицинску помоћ, а још 14 од 252 особе које су у тренутку несреће радиле у руднику и даље се воде као нестале.

Пожар је избио у близини града Караганда, индустријског региона у централном Казахстану.

Ово је друга несрећа у последњих неколико месеци, након што је пет рудара погинуло у августу, па је зато казахстански председник Касим Жомарт Токајев наредио свом кабинету да прекине сарадњу са глобалним челичним гигантом "ArcelorMittal" који је власник рудника.

И у новембру 2022. пет особа је страдало, а четири су хоспитализоване након цурења метана у руднику у истој области.

Компанија "ArcelorMittal" са седиштем у Луксембургу редовно је на мети критика због непоштовања безбедносних и еколошких стандарда, а председник Казахстана и раније је запретио да ће тој групацији забранити рад у тој земљи.

Челични гигант поседује 15 рудника у Казахстану, као и челичану.

Поводом последње несреће огласио се и руски председник Владимир Путин. Он је изјавио саучешће председнику Казахстана и замолио га да породицама настрадалих пренесе његову подршку.

Саучешће Казахстану изјавио је и председник Србије Александар Вучић.

"Потресла ме је вест о страшној несрећи у руднику 'Костенко', која је однела велики број живота. Србија дели бол са грађанима Казахстана у овој трагедији. Изражавам дубоко саучешће породицама погинулих и председнику Токајеву, а повређенима желим брз опоравак", написао је Вучић на платформи "Икс".

image