Свет

Казахстан одговорио Америци: Не видимо никакву претњу од Русије

Казахстан на односе са Русијом гледа као на савез који функционише у оквиру више мултилатералних структура, истакао је заменик министра спољних послова Републике на заједничкој конференцији са секретаром САД Ентонијем Блинкеном
Казахстан одговорио Америци: Не видимо никакву претњу од Русије© Tanjug /Olivier Douliery/Pool Photo via AP

Казахстан не види никав ризик нити претњу од Русије у контексту догађаја у Украјини, већ напротив, има саветничке односе са њом, изјавио је заменик премијера министра спољних послова Републике Мухтар Тлеуберди на заједничкој конференцији са секретаром САД Ентонијем Блинкеном.

"У овом тренутку не видимо и не осећамо никакве ризике или претње од Русије", рекао је казахстански дипломата. 

Подсетио је да је Казахстан члан Евроазијске економске уније, Организације уговора о колективној безбедности и Заједнице независних држава и да се у оквиру ових међународних структура развијају савезнички односи са Русијом и земљама из региона.

"На односе са Русијом гледамо као на савез који функционише у оквиру ових мултилатералних структура. Што се тиче билатералне сарадње или билатералних односа, ми имамо солидну правну основу", додао је он.

Казахстан наставља да води разгранату спољну политику и покушава да функционише по систему уздржаности и равнотеже како би осигурао узајамно корисну сарадњу са свим земљама света, додао је заменик министра.

Нагласио је да је граница између Русије и Казахстана најдужа копнена граница на свету дуга седам и по хиљада километара.

Државни секретар САД Ентони Блинкен допутовао је разговарао са руководством Казахстана приликом своје званичне посете Републици где ће присуствовати састанку министара спољних послова земаља Централне Азије и САД у формату Ц5+1.

image
VV inauguration
banner