Свет

Има ко хоће: Холандски премијер заинтересован да дође на чело НАТО-а

Поједине чланице НАТО наговестиле су да су заинтересоване да по први пут жена дође на чело организације, али ниједан кандидат се није издвојио
Има ко хоће: Холандски премијер заинтересован да дође на чело НАТО-а© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Одлазећи премијер Холандије Марк Руте изјавио је да је заинтересован да наследи Јенса Столтенберга на месту генералног секретара НАТО-а, иако напомиње да мисли да има мале шансе да буде изабран.

"Таква функција би била интересантна, пружила би шансу да се допринесе у наредним годинама на међународној сцени у периоду драматичних светских промена", рекао је Руте у интервјуу за радио станицу "Ден Хаг ФМ", а преноси Ројтерс.

Он је додао да је, ипак, скептичан да ће бити изабран за ту функцију.

"Постоји велика шанса, имајући у виду политичку подршку, да ће посао добити жена из Европе, што би такође било веома добро", истакао је Руте.

Руте, који је изненада објавио да се повлачи са политичке сцене у Холандији у јулу, истакао је да не зна да ли га сматрају за најозбиљнијег кандидата за место челника Северноатлантске алијансе и да неће започети личну кампању.

Столтенберг обавља функцију генералног секретара од 2014. године и требало би да заврши свој мандат у октобру следеће године. Њему је мандат продужен по четврти пут у јулу, али пре него што је то одлучено, дипломате су говориле да Руте има велике шансе да га наследи. Холанђанин је, међутим, инсистирао да није заинтересован у том тренутку. 

Поједине чланице НАТО наговестиле су да су заинтересоване да по први пут жена дође на чело организације, али ниједан кандидат се није издвојио.

image