Свет

После Колинде, данска премијерка: Ново име у игри за шефа НАТО-а

Отежавајућа околност је и то што Данска заостаје у погледу издвајања за одбрану, јер је Копенхаген издвојио само 1,38 одсто БДП-а на одбрану 2022. године, што је мање од норме од 2 одсто коју је Алијанса поставила
После Колинде, данска премијерка: Ново име у игри за шефа НАТО-а© Tanjug/Bo Amstrup/Ritzau Scanpix via AP

Данска премијерка Мете Фредериксен озбиљан је кандидат за шефа НАТО-а, посебно након позива да посети Белу кућу.

Вашингтон је најавио да ће Фредриксен бити гошћа америчког председника Џозефа Бајдена следећег месеца, што је подстакло разговоре у седишту Алијансе - да ли ће САД подржати данску лидерку за улогу у НАТО-у која је традиционално резервисана за Европљане, али уз благослов Вашингтона, пише "Политико".

Садашњи генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг требало би да напусти функцију крајем септембра, након што му је мандат више пута продужен, мада је могуће да ће остати на функцији још неколико месеци ако лидери савеза не буду могли да се договоре у вези са његовом заменом.

Данска лидерка уклапа се у више захтева. Савезници траже политичара са статусом председника владе, а с обзиром на то да су сви претходни шефови НАТО-а били мушкарци, постоји снажан притисак да се пронађе кандидаткиња за ту функцију.

У исто време, Данска се сматра и златном средином у Алијанси - снажна је присталица Украјине, али није у томе толико "јастреб", као неке земље источног крила тог војног савеза.

"Мислим да је она озбиљан кандидат", рекао је западноевропски дипломата, који је тражио да остане анониман, наводи "Политико", који се позива на још једног високог дипломату из средње Европе који има исто мишљење.

"Њу заиста озбиљно сматрају бројни већи савезници", рекао је дипломата и додао да је данска премијерка "била прилично солидна у току рата у Украјини".

Међутим, Фредериксен долази из земље чији званичник је недавно био на шеф НАТО-у, то је бивши дански премијер Андерс Фог Расмусен, који је ту функцију обављао између 2009. и 2014. године.

"Неће сви савезници можда бити срећни што виде још једног кандидата из нордијске земље", рекао је западноевропски дипломата.

Дипломата из централне Европе иронично је упитао да ли постоји нација, која је предодређена за генералне секретаре.

Отежавајућа околност је и то што Данска заостаје у погледу издвајања за одбрану, што би могло да изазове забринутост у неким престоницама чланица. Копенхаген је издвојио само 1,38 одсто БДП-а на одбрану 2022. године, што је мање од норме од 2 одсто коју је Алијанса поставила.

"Какву поруку у вези са потрошњом на одбрану ће ово произвести", упитао је високи дипломата из средње Европе.

Без обзира на то, НАТО и напори да подрже Украјину биће на врху дневног реда током посете данске лидерке Вашингтону.

У саопштењу Бела кућа је навела да ће Бајден и Фредериксен "преиспитати наше напоре као НАТО савезници и блиски партнери да ојачају трансатлантску безбедност и подстакну економски просперитет" и "разговараће о нашој непоколебљивој подршци Украјини суоченој са бруталним агресивним ратом Русије".

Позив је у Европи подстакао радозналост о положају Фредериксен у Вашингтону и у НАТО-у у којем доминантну улогу имају САД. Иако је за коначну одлуку потребна једногласна одлука 31 чланице алијансе, Влада САД традиционално проверава кандидате пре него што се изврши селекција.

И сама данска премијерка је умањила спекулације о могућој промени посла, инсистирајући прошлог месеца да није кандидат. "Политико" наводи да њен кабинет није одговорио на питања о последњим шушкањима о новој функцији.

Поједини званичници упозоравају да, иако би Фредериксен могла да буде јак кандидат, терен је и даље широм отворен. Друга имена која тренутно круже као могући кандидати су холандски премијер Марк Руте, шпански премијер Педро Санчез и британски министар одбране Бен Волас.

Естонска премијерка Каја Калас, која је популарна личност у алијанси, такође се често помиње као кандидат. "Ако тражимо жену, зашто не Калас", упитао је високи дипломата средње Европе.

Међутим, неки западни савезници су опрезни у избору лидера који се сматра превише нападачки док рат бесни на континенту.

"Чуо сам да Фредериксен има одличне квалитете. И јасно је да је Данска поуздан савезник", рекао је један високи дипломата из источне Европе, који је такође анонимно говорио.

Додају да постоје савезници на истоку савеза који се питају када ће и да ли ће кандидат из региона икада доћи на чело НАТО-а.

Подсетимо, није први пут да се у јавности лицитира именима оних који би могли да замене Столтенберга. Тако се прошле године, пред истек мандата шефу НАТО-а шушкало како би на његово место могли да дођу бивша председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић или Еди Рама.

Међутим, из Алијансе је саопштено да је Столтенбергу продужен мандат.

image
VV inauguration
banner