Свет

Знали а ћутали: Како је Америка пропустила да спречи масакр у Мејну?

Органима реда промакле су бројне црвене заставе, па се тако десило да је човек који је отворено претио другима, ипак био у могућности да лако набави оружје
Знали а ћутали: Како је Америка пропустила да спречи масакр у Мејну?© Tanjug/AP Photo/Chris O'Meara)

Америчка полиција могла је да спречи крвопролиће у Мејну, најгору пуцњацу у историји државе, само да је обратила пажњу на озбиљне црвене заставе које су указивале да би Роберт Кард могао да почини напад у коме је страдало осамнаест особа.

Полиција широм Мејна је, наиме, прошлог месеца упозорена на "прикривене претње" резервисте америчке војске, а Асошијетед прес наводи да је Кард претио како својој бази, тако и колегама војницима.

Упркос томе, након појачаних патрола базе и посете Кардовој кући – што није имало никакве резултате – они су само "кренули даље".

"Појачали смо патроле, то смо радили око две недеље. Тип се никада није појавио", рекао је шеф полиције у Саку Џек Клементс.

Кард је, иначе, две недеље био смештен и у установу за ментално здравље након што је "чуо гласове и претио да ће пуцати" у војној бази.

Упркос тим ранијим претњама, ФБИ каже да Кард није био на њиховом радару. Речено је да ФБИ "није имао нити је примио било какве савете или информације у вези са Робертом Кардом".

Биро је додао да његовом систему тренутне провере прошлости "нису биле достављене информације које би забраниле Карду да легално купује ватрено оружје".

Кардов случај је, према писању АП, еклатантан пример пропуштених црвених заставица, са многим отвореним питањима о томе шта су војска, полиција, стручњаци за ментално здравље и рођаци могли да ураде да спрече масакр.

Јер и државна полиција Њујорка, наводно, знала је за Кардове "претње другим члановима његове војне јединице", указује АП. Управо припадници државне полиције одвели су Карда, иначе наредника 1. класе, у болницу на двонедељну процену менталног здравља.

Нејасно је шта је полиција државе Њујорк урадила у вези са Кардијевим претњама.

Војни адвокат Џонатан Крисп, наиме, каже да је процедура таква да кад војнике невољно одводе у установе за ментално здравље, то је догађај о коме се "извештава" и који покреће захтев за узбуну.

Проректор маршал затим уноси инцидент у војну базу података која обавештава ФБИ да особу треба спречити да купи оружје.

Џоди Мадеира, професор права на Универзитету у Индијани, каже и да полиција у једној држави може упозорити колеге у другој држави да је неко опасан, а војска може да уради исто са локалном полицијом.

image