Свет

Борис Џонсон питао научнике да ли ковид може да се уништи дувањем фена у нос

Некадашњи премијер је својим сарадницима слао видео на ком се види човек који специјалним феном "убија корона вирус"
Борис Џонсон питао научнике да ли ковид може да се уништи дувањем фена у носGetty © Alberto Pezzali-Pool

Некадашњи премијер Уједињеног Краљевства Борис Џонсон питао је најискуснијег британског научника и здравственог стручњака да ли је могуће убити корона вирус дувањем фена у нос, тврди његов некадашњи саветник Доминик Камингс.

У писаној изјави за сврху истраге о одговору на пандемију корона вируса, Камингс - кога је Џонсон отпустио 2020. године и који након тога није крио своја неслагања са некадашњим шефом - је био изузетно критичан према политици владе из тог периода.

У документу дужине 115 страна, Камингс је написао да је Џонсон у једном тренутку "поделио видео на ком се види човек који дува специјални фен у нос како би убио ковид", пише "Политико".

Видео, који је Џонсон преко апликације Ватсап слао својим сарадницима и другим званичницима, у међувремену је уклоњен са Јутјуба.

Бивши саветник је рекао да је Џонсон тада питао главног научног саветника владе Велике Британије Патрика Валанса и главног медицинског службеника Криса Витија "шта они мисле". Камингс није навео како су највиши званичници одговорили.

Џонсон и други високи званичници, укључујући бившег министра здравља Мета Хенкока и садашњег премијера Ришија Сунака, суочиће се са истрагом о корона вирусу касније ове године, где ће моћи да изнесу своје виђење о догађајима из тог периода.

У свом писаном сведочењу у среду, бивша заменица секретара кабинета Хелен Мекнамара — која је играла кључну улогу у државној служби током британског одговора на пандемију — критиковала је оно што је назвала "одсуством хуманости" у администрацији, док је пандемија беснела, и рекла да је дошло до превелике централизације власти у рукама премијера.

Она је рекла да је Даунинг стрит под Џонсоном и Камингсом игнорисао женско особље и створио непријатно окружење за њих.

image