Свет

Борис Џонсон током пандемије: Зашто уништавамо економију због људи који ионако умиру

Начин на који се некадашњи премијер суочио са пандемијом, изазивао је бројне критике његових колега из власти
Борис Џонсон током пандемије: Зашто уништавамо економију због људи који ионако умиру© Leon Neal/Getty Images

Највећи британски партиманијак у доба пандемије ковида, тадашњи премијер Борис Џонсон, имао је, мало је рећи, "интересантан приступ" борби са заразом, која је својевремено затворила читав свет, па се тако, током истраге о том периоду испоставило да је он својевремено, непосредно пред увођење "локдауна" у Британији, упитао -  "зашто уништавамо економију због људи који ће ионако ускоро умрети".

Ова примедба забележена је у руком писаним белешкама које је направио тадашњи премијеров приватни секретар за јавне службе Имран Шафи, када се Џонсон састао својим тадашњим канцеларом, Ришијем Сунаком, у марту 2020.

"Убијамо пацијента да бисмо се изборили са тумором. Доста људи ће умрети – зашто уништавамо економију због људи који ће ионако ускоро умрети", питао се тада Џонсон.

Сазнање о овој изјави, само је један од увида у истраживању ковида који показују како је Џонсон "иза кулиса" приступио пандемији.

Испливавају и ставови других политичара који доводе у питање Џонсонову компетентност, па се тако сазнало за поруку на Ватсапу коју је један од највиших државних службеника, Сајмон Кејс, послао, а у којој пише да премијер "не може да води државу" и да "овај момак заиста онемогућава борбу против ковида".

"Телеграф" уочава да је необично да се у јавности појављују овако жестоке критике на рачун премијера.

"Он мења стратешки правац сваког дан. У понедељак смо сви били у страху од повратка вируса по Европи у марту –а  данас смо у режиму у ком је Велика Британија патетична, и треба јој хладан туш. Он не може да нас води и ми не можемо да га подржимо да води уз овакав приступ. Капитен тима не може сваки дан да мења тактику у великим утакмицама. Тим не може ништа да испоручи под овим околностима", истицао је Кејс у једној у низу критика на рачун свог тадашњег шефа.

У другој поруци Кејс (који је иначе секретар кабинета Ришија Сунака) навео је да влада нема кредибилитет да намеће одлуке и да изгледа као "ужасна, трагична шала".

У трећој поруци Кејс је био ироничан: "Спектакуларно – данас желимо да отворимо економију што пре и заборавимо крвави вирус".

И сер Патрик Валанс, владин главни научни саветник током пандемије, жалио се више пута да је Џонсон свуда, и потпуно недоследан.

Џонсоново сведочење о ковиду, очекује се касније током године.

image