Свет

Шта повезује пропалу крипто берзу, Украјину и америчке демократе?

Оснивач пропале крипто берзе FTX наводно је опрао демокртама милионе долара кроз донације за Украјину
Шта повезује пропалу крипто берзу, Украјину и америчке демократе?www.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Од када је пропала једна од највећих крипто берзи и гурнула тржиште дигиталних валута у хаос, круже непроверене информације да је FTX послужио као "перионица новца".

Наиме, Семјуел Банкман-Фрид, оснивач пропале берзе криптовалута FTX, наводно је опрао милијарде долара кроз Украјину тако што је своју берзу поставио као централну клириншку кућу за све крипто донације за ратне напоре Кијева, наводи портал "Гејтвеј пандит". 

Банкман-Фрид је са својом крипто безром био други највећи појединачни донатор странке америчког председника и у марту је са украјинском владом покренуо платформу за крипто донације "Ејд фор Јукрејн" позиционирајући се као центар за све донације Кијеву које се дају у криптовалутама.

Иако је донације требало да усмери ка Народној банци Украјине, наводи се да је Банкман-Фрид, иначе брокер са Волстрита, део новца преусмерио назад у САД у виду политичких донација. Као други највећи донатор демократа, у њихову касу је само 2022. сипао око 38 милиона долара.

Колико средстава је FTX прикупио за Украјину није познато али су она врло вероватно испарила заједно са остатком имовине, неких 500 милиона долара, после наводног хакерског напада прошле седмице. Берза је у петак поднела захтев за банкрот.

Поред финансирања политичких кампања, Банкман-Фред је потрошио милионе на лобирање за обликовање прописа о криптовалутама и финансирао је кампање демократских конгресмена који су били у Комисији за трговину фјучерсима, кључном телу за регулисање криптоиндустрије.

Банкман-Фрид је тренутно под истрагом финансијских комисија због проневере 10 милијарди долара новца клијената и улагања истог у своју другу компанију "Аламеда".

image