Свет

Орбан: Амбициозни европски план за Украјину пропао, постоји план Б

Мађарска се залаже за мир и изградњу нове инфраструктуре безбедности, која ће бити прихватљива и за Украјину и за Русију, истиче мађарски премијер
Орбан: Амбициозни европски план за Украјину пропао, постоји план Бwww.globallookpress.com © Zhao Dingzhe

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је данас да је постало јасно да је европска стратегија која је и даље на снази, а која се тиче Украјине, "потпуни промашај".

"Европа жели да Украјина настави да ратује, док ће их они финансирати и давати оружје. Они мисле да ће Украјина победити, а Русија изгубити, те да ће на крају успети да смене руководство Русије и да преговарају са новим руководством", рекао је он, коментаришући пропалу европску стратегију на самиту Организације туркијских држава у Астани, Казахстану. 

Ипак, Орбан истиче да постоји и план Б, за који се залаже и Мађарска, а он укључује подршку миру и безбедности.

"Ми позивамо на мир и изградњу нове инфраструктуре безбедности, која ће бити прихватљива и за Украјину и за Русију", закључио је мађарски премијер.

Премијер Мађарске је додао да су у последње време бурна дешавања у свету и да се политика Европе суочава са озбиљним изазовима.

"Ситуација никада није била тако тешка и компликована у протеклих 30 година, као сада", рекао је Орбан, подсетивши да у Украјини већ више од 18 месеци бесни рат, да је на Блиском истоку избио оружани сукоб, као и да расте претња од тероризма у Европској унији.

Мађарски премијер је истакао да такође растуће цене енергената штете конкурентности Европске уније.

"Дилема Европе се односи на то да ли има интерес да ствара блокове у светској економији или да развија глобалне мреже и повезаност", рекао је Орбан.

Према његовим речима, постоје два тренда у Европи.

"Први покушава да гурне Европу ка прекидању економских веза са Русијом које су у основи европске економије и дебати о обуздавању европско-кинеских односа.

Други тренд, чији је заговорник Мађарска, жели да ојача сарадњу, а међузависност види као прилику за напредак и растућу конкурентност", рекао је Орбан.

image