Свет

Израелске снаге продрле у Газу; Нетанијаху обећава становницима "будућност наде" а број мртвих расте

Сукоб израелске војске и Хамаса ушао је у тридесет први дан
Израелске снаге продрле у Газу; Нетанијаху обећава становницима "будућност наде" а број мртвих расте© Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Израелске снаге су извеле опсежне ударе на циљеве у Појасу Газе. Портпарол израелске војске Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) продрле дубље у град Газу и стигле до обале мора.

Расту тензије и на северној граници - Хезболах је испалио ракете на град Кирјат Шмона на северу Израела у знак одмазде за израелски напад на јужни Либан у којем су погинули жена и троје деце.

Број убијених у Појасу Газе у израелским ударима премашио је 10.000 људи, међу којима више од 4.000 деце, објавили су палестински медији позивајући се на министарство здравља у Гази.

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху поновио је да Израел неће пристати на прекид ватре у Гази док Хамас не ослободи таоце. Нетанијаху је исто тако обећао становницима Газе "будућност обећања и наде".

  • 6. нов 2023 • 22:01

    22:01

    Нетанијаху: Понудићемо становницима Газе "будућност обећања и наде"

    Обраћајући се десетинама страних амбасадора у Јерусалиму, израелски премијер Бенјамин Нетанијаху изјавио је да ће Израел, након што уништи Хамас, понудити народу Газе "стварну будућност, будућност обећања и наде", преноси "Тајмс оф Израел".

  • 21:56

    Јужна Африка повлачи дипломате из Тел Авива

    Јужна Африка је саопштила да повлачи све своје дипломате из Тел Авива након интензивних израелских ваздушних напада на Газу.

    Министарка иностраних послова Јужне Африке Наледи Пандор образложила је да су изузетно забринути "због наставка убијања деце и невиних цивила на палестинским територијама".

    Опширније читајте ОВДЕ

  • 21:49

    Техеран: САД подстичу насиље на Блиском истоку

    Ирански министар одбране Мохамед-Реза Аштијани упозорио је Сједињене Државе да ће се суочити са озбиљним последицама ако се сукоб у Гази не оконча.

    Техеран је више пута позивао на прекид сукоба у Појасу Газе и оптужио Вашингтон да подстиче тензије на Блиском истоку и подржава "ратне злочине" Израела.

    Опширније читајте ОВДЕ

  • 21:19

    ИДФ: Војска продрла "дубље" у град Газу

    Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) контраадмирал Данијел Хагари рекао је да су копнене снаге продрле дубље у град Газа у последњих неколико сати.

    Хагари каже да ИДФ верује да је ту Хамасово главно упориште, наводи "Тајмс оф Израел".

    Нагласио је да је ИДФ убио неколико Хамасових теренских команданата током ноћи што је, како оцењује, "значајно умањује способност Хамаса да изведе контранападе".

  • 20:41

    Бајден и Нетанијаху разговарали о могућем примирју

    Амерички председник Џозеф Бајден и премијер Израела Бењамин Нетанијаху разговарали су данас о могућем хуманитарном примирју у рату Израела и Хамаса, рекао је вечерас председник Савета националне безбедности Беле куће Џон Кирби.

    САД верују да би такве паузе помогле цивилима да дођу до безбеднијих локација у Гази, као и да хуманитарна помоћ стигне до цивила, а пауза би донела и могуће ослобађање талаца, истакао је Кирби.

    "Хуманитарно примирје смо разматрали одмах на почетку разговора, не на крају, тако да можете да очекујете да ћемо наставити да заговарамо привремене, локалне прекиде ватре", рекао је портпарол НСЦ, додајући да САД и даље не подржавају дужи прекид ватре јер би такав потез користио Хамасу.

    Како пише "Тајмс оф Израел", под притиском да каже да ли је америчка дипломатија и даље ефикасна, с обзиром на то да су и Израел и амерички савезници у региону одбили да подрже хуманитарне паузе, Кирби одбацује ову премису и напомиње да је Израел у почетку одбијао да дозволи било какву помоћ у Гази, пре него што променио став по том питању и одобрио улазак помоћи из Египта након "значајног притиска САД".

    Кирби је рекао да је Бајден, такође, истакао потребу да се "екстремистички досељеници позову на одговорност на Западној обали", док се паралелно "смањују претње од терористичких група које су активне" на тој територији.

    Најављено је и да ће Бајден и Нетанијаху још једном разговарати и сутра.

  • 20:02

    Иран позвао Уједињене нације и ИАЕА да денуклеаризују Израел

    Министар спољних послова Ирана Хосеин Амир Абдолајан позвао је Савет безбедности Уједињених нација и Међународну агенцију за нуклеарну енергију (ИАЕА) да предузму хитне мере које би довеле до денуклеаризације Израела, након што је један израелски министар изјавио да није искључено да би по Појасу Газе могло бити искоришћено и нуклеарно оружје.

    "То је једна од опција", рекао је јуче израелски министар за Јерусалим и наслеђе јеврејске државе Амихаја Елијахуа. 

    "Изјаве ционистичког министра о употреби нуклеарног оружја показују истински неуспех овог ентитета (Израела) пред отпором. Савет безбедности УН и Међународна агенција за атомску енергију морају да предузму хитне мере за денуклеаризацију варварске државе, која спроводи политику апартхејда", написао је ирански министар на мрежи Икс (бивши Твитер).

    Целу вест прочитајте ОВДЕ.

  • 19:11

    Премијерка Француске: Број убијених Француза у нападима Хамаса повећао се на 40

    Број убијених Француза у нападима Хамаса на Израел повећао се на 40, рекла је данас премијерка Француске Елизабет Борн.

    Она је додала за Франс интер радио да осморо француских држављана воде као нестали, а за неке се верује да су таоци, пренео је Ројтерс.

    Си-Ен-Ен је раније објавио да је више од 235 страних држављана убијено у нападима Хамаса, а да се више десетина води као нестало.

  • 18:53

    Нетанијаху: Ако Блиски исток падне, Европа је следећа

    Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је данас да рат те земље против палестинске милитантне групе Хамас није ''локална битка'' и истакао да ако Израел не победи, "нико неће бити безбедан".

    "Наша победа биће и ваша победа. Ако Блиски исток падне, Европа је следећа. И нико неће бити безбедан", рекао је Нетанијаху током састанка са десетинама страних амбасадора у Јерусалиму, преноси "Тајмс оф Израел".

    Како наводи овај портал, Нетанијаху је говорио о темама које представљају темеље његовог наратива током рата Израела и Хамаса.

    "Осовину терора предводи Иран, а чине је и Хезболах, Хамас, Хутији и друге њихове слуге. Они настоје да Блиски исток и свет врате у мрачно доба. Они настоје да нас торпедују, да поремете сваки напредак ка миру", рекао је он.

    Истакао је да ће Израел, након што "уништи Хамас", понудити народу Газе "стварну будућност, пуну обећања и наде".

  • 18:49

    Гутереш позвао на тренутно и безусловно ослобађање талаца које је Хамас заробио у Гази

    Генерални секретар УН Антонио Гутереш позвао је на "тренутно и безусловно" ослобађање талаца које је Хамас заробио у Појасу Газе.

    "Истичем своју апсолутну осуду гнусних терористичких напада које је Хамас починио 7. октобра и понављам свој позив на хитно и безусловно ослобађање талаца у Гази", рекао је генерални секретар УН, обраћајући се новинарима о ситуацији на Блиском истоку, преносе "РИА новости".

  • 18:13

    Шефови агенција УН : Потребан хитан прекид ватре, што је много, много је

    Шефови више агенција под окриљем УН затражили су данас хитан прекид ватре у Појасу Газе, након скоро месец дана рата у тој палестинској енклави и након што су здравствене власти Газе саопштиле да је још на десетине људи убијено у нападима израелских борбених авиона и војске током ноћи.

    "Потребан нам је хитан прекид ватре. Што је много, много је. Прошло је 30 дана. Са овим се одмах мора престати", навело је у заједничком саопштењу 18 потписника и званичника УН, међу којима су и високи комесар УН за људска права Волкер Турк, шеф Светске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејесус и шеф за хитну помоћ УН-а Мартин Грифитс.

    Израел је до сада успевао да амортизује растући међународни притисак да прекине ватру, уз објашњење да прво треба ослободити таоце које држи милитантна палестинска група Хамас, преноси Ројтерс.

    "Читаво становништво је опкољено и нападнуто, ускраћен му је приступ основним стварима за преживљавање, оно је бомбардовано у својим домовима, склоништима, болницама и богомољама. То је неприхватљиво", наводи се у заједничком саопштењу.

image