Свет

Иран позвао Уједињене нације и ИАЕА да денуклеаризују Израел

Изјава израелског министра о томе да није искључено да би против Појаса Газе могло бити искоришћено нуклеарно оружје показује њихов неуспех да се одупру покрету палестинског отпора, каже шеф иранске дипломатије
Иран позвао Уједињене нације и ИАЕА да денуклеаризују Израел© Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Министар спољних послова Ирана Хосеин Амир Абдолајан позвао је Савет безбедности Уједињених нација и Међународну агенцију за нуклеарну енергију (ИАЕА) да предузму хитне мере које би довеле до денуклеаризације Израела, након што је један израелски министар изјавио да није искључено да би по Појасу Газе могло бити искоришћено и нуклеарно оружје.

"То је једна од опција", рекао је јуче израелски министар за Јерусалим и наслеђе јеврејске државе Амихаја Елијахуа. 

"Изјаве ционистичког министра о употреби нуклеарног оружја показују истински неуспех овог ентитета (Израела) пред отпором. Савет безбедности УН и Међународна агенција за атомску енергију морају да предузму хитне мере за денуклеаризацију варварске државе, која спроводи политику апартхејда", написао је ирански министар на мрежи Икс (бивши Твитер).

Израелског министра осудили су не само Иран, већ и друге земље Блиског истока попут Саудијске Арабије, Катара и Сирије, подсећа ТАСС.

image