Израелске снаге продрле у Газу; Нетанијаху обећава становницима "будућност наде" а број мртвих расте

Сукоб израелске војске и Хамаса ушао је у тридесет први дан

Израелске снаге су извеле опсежне ударе на циљеве у Појасу Газе. Портпарол израелске војске Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) продрле дубље у град Газу и стигле до обале мора.

Расту тензије и на северној граници - Хезболах је испалио ракете на град Кирјат Шмона на северу Израела у знак одмазде за израелски напад на јужни Либан у којем су погинули жена и троје деце.

Број убијених у Појасу Газе у израелским ударима премашио је 10.000 људи, међу којима више од 4.000 деце, објавили су палестински медији позивајући се на министарство здравља у Гази.

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху поновио је да Израел неће пристати на прекид ватре у Гази док Хамас не ослободи таоце. Нетанијаху је исто тако обећао становницима Газе "будућност обећања и наде".

6. нов 2023 • 22:01

Нетанијаху: Понудићемо становницима Газе "будућност обећања и наде"

Обраћајући се десетинама страних амбасадора у Јерусалиму, израелски премијер Бенјамин Нетанијаху изјавио је да ће Израел, након што уништи Хамас, понудити народу Газе "стварну будућност, будућност обећања и наде", преноси "Тајмс оф Израел".

Јужна Африка повлачи дипломате из Тел Авива

Јужна Африка је саопштила да повлачи све своје дипломате из Тел Авива након интензивних израелских ваздушних напада на Газу.

Министарка иностраних послова Јужне Африке Наледи Пандор образложила је да су изузетно забринути "због наставка убијања деце и невиних цивила на палестинским територијама".

Опширније читајте ОВДЕ

Техеран: САД подстичу насиље на Блиском истоку

Ирански министар одбране Мохамед-Реза Аштијани упозорио је Сједињене Државе да ће се суочити са озбиљним последицама ако се сукоб у Гази не оконча.

Техеран је више пута позивао на прекид сукоба у Појасу Газе и оптужио Вашингтон да подстиче тензије на Блиском истоку и подржава "ратне злочине" Израела.

Опширније читајте ОВДЕ

ИДФ: Војска продрла "дубље" у град Газу

Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) контраадмирал Данијел Хагари рекао је да су копнене снаге продрле дубље у град Газа у последњих неколико сати.

Хагари каже да ИДФ верује да је ту Хамасово главно упориште, наводи "Тајмс оф Израел".

Нагласио је да је ИДФ убио неколико Хамасових теренских команданата током ноћи што је, како оцењује, "значајно умањује способност Хамаса да изведе контранападе".

Бајден и Нетанијаху разговарали о могућем примирју

Амерички председник Џозеф Бајден и премијер Израела Бењамин Нетанијаху разговарали су данас о могућем хуманитарном примирју у рату Израела и Хамаса, рекао је вечерас председник Савета националне безбедности Беле куће Џон Кирби.

САД верују да би такве паузе помогле цивилима да дођу до безбеднијих локација у Гази, као и да хуманитарна помоћ стигне до цивила, а пауза би донела и могуће ослобађање талаца, истакао је Кирби.

"Хуманитарно примирје смо разматрали одмах на почетку разговора, не на крају, тако да можете да очекујете да ћемо наставити да заговарамо привремене, локалне прекиде ватре", рекао је портпарол НСЦ, додајући да САД и даље не подржавају дужи прекид ватре јер би такав потез користио Хамасу.

Како пише "Тајмс оф Израел", под притиском да каже да ли је америчка дипломатија и даље ефикасна, с обзиром на то да су и Израел и амерички савезници у региону одбили да подрже хуманитарне паузе, Кирби одбацује ову премису и напомиње да је Израел у почетку одбијао да дозволи било какву помоћ у Гази, пре него што променио став по том питању и одобрио улазак помоћи из Египта након "значајног притиска САД".

Кирби је рекао да је Бајден, такође, истакао потребу да се "екстремистички досељеници позову на одговорност на Западној обали", док се паралелно "смањују претње од терористичких група које су активне" на тој територији.

Најављено је и да ће Бајден и Нетанијаху још једном разговарати и сутра.

Иран позвао Уједињене нације и ИАЕА да денуклеаризују Израел

Министар спољних послова Ирана Хосеин Амир Абдолајан позвао је Савет безбедности Уједињених нација и Међународну агенцију за нуклеарну енергију (ИАЕА) да предузму хитне мере које би довеле до денуклеаризације Израела, након што је један израелски министар изјавио да није искључено да би по Појасу Газе могло бити искоришћено и нуклеарно оружје.

"То је једна од опција", рекао је јуче израелски министар за Јерусалим и наслеђе јеврејске државе Амихаја Елијахуа. 

"Изјаве ционистичког министра о употреби нуклеарног оружја показују истински неуспех овог ентитета (Израела) пред отпором. Савет безбедности УН и Међународна агенција за атомску енергију морају да предузму хитне мере за денуклеаризацију варварске државе, која спроводи политику апартхејда", написао је ирански министар на мрежи Икс (бивши Твитер).

Целу вест прочитајте ОВДЕ.

Премијерка Француске: Број убијених Француза у нападима Хамаса повећао се на 40

Број убијених Француза у нападима Хамаса на Израел повећао се на 40, рекла је данас премијерка Француске Елизабет Борн.

Она је додала за Франс интер радио да осморо француских држављана воде као нестали, а за неке се верује да су таоци, пренео је Ројтерс.

Си-Ен-Ен је раније објавио да је више од 235 страних држављана убијено у нападима Хамаса, а да се више десетина води као нестало.

Нетанијаху: Ако Блиски исток падне, Европа је следећа

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је данас да рат те земље против палестинске милитантне групе Хамас није ''локална битка'' и истакао да ако Израел не победи, "нико неће бити безбедан".

"Наша победа биће и ваша победа. Ако Блиски исток падне, Европа је следећа. И нико неће бити безбедан", рекао је Нетанијаху током састанка са десетинама страних амбасадора у Јерусалиму, преноси "Тајмс оф Израел".

Како наводи овај портал, Нетанијаху је говорио о темама које представљају темеље његовог наратива током рата Израела и Хамаса.

"Осовину терора предводи Иран, а чине је и Хезболах, Хамас, Хутији и друге њихове слуге. Они настоје да Блиски исток и свет врате у мрачно доба. Они настоје да нас торпедују, да поремете сваки напредак ка миру", рекао је он.

Истакао је да ће Израел, након што "уништи Хамас", понудити народу Газе "стварну будућност, пуну обећања и наде".

Гутереш позвао на тренутно и безусловно ослобађање талаца које је Хамас заробио у Гази

Генерални секретар УН Антонио Гутереш позвао је на "тренутно и безусловно" ослобађање талаца које је Хамас заробио у Појасу Газе.

"Истичем своју апсолутну осуду гнусних терористичких напада које је Хамас починио 7. октобра и понављам свој позив на хитно и безусловно ослобађање талаца у Гази", рекао је генерални секретар УН, обраћајући се новинарима о ситуацији на Блиском истоку, преносе "РИА новости".

Шефови агенција УН : Потребан хитан прекид ватре, што је много, много је

Шефови више агенција под окриљем УН затражили су данас хитан прекид ватре у Појасу Газе, након скоро месец дана рата у тој палестинској енклави и након што су здравствене власти Газе саопштиле да је још на десетине људи убијено у нападима израелских борбених авиона и војске током ноћи.

"Потребан нам је хитан прекид ватре. Што је много, много је. Прошло је 30 дана. Са овим се одмах мора престати", навело је у заједничком саопштењу 18 потписника и званичника УН, међу којима су и високи комесар УН за људска права Волкер Турк, шеф Светске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејесус и шеф за хитну помоћ УН-а Мартин Грифитс.

Израел је до сада успевао да амортизује растући међународни притисак да прекине ватру, уз објашњење да прво треба ослободити таоце које држи милитантна палестинска група Хамас, преноси Ројтерс.

"Читаво становништво је опкољено и нападнуто, ускраћен му је приступ основним стварима за преживљавање, оно је бомбардовано у својим домовима, склоништима, болницама и богомољама. То је неприхватљиво", наводи се у заједничком саопштењу.

Турски министар током састанка са Блинкеном затражио прекид ватре у Гази

Министар спољних послова Турске Хакан Фидан рекао је данас током састанка с америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном да је потребно да се спречи Израел да гађа цивиле и расељава људе у Гази, и да хитно треба прогласити потпуни прекид ватре.

Према информацијама добијеним из дипломатских извора, током сусрета Фидана и Блинкена у разговарало се о регионалним кретањима, посебно у Гази, и билатералним односима, пренела је Анадолија.

Фидан је нагласио свом америчком колеги Блинкену да "Израел треба спречити да гађа цивиле и расели људе у Гази и да треба одмах прогласити потпуни прекид ватре".

Обе стране су потврдиле да су сагласне око тога да се осигура да цивили не буду рањени и да се хуманитарна помоћ доставља континуирано и без прекида.

"Турска и САД слажу се око потребе да се спречи страдање цивила у Гази, потребе доставе хуманитарне помоћи и решења две државе. Истакнута је и потреба заједничког рада на том решењу", потврдио је извор који није желео да се октрива његов идентитет.

Фидан је поручио Блинкену да је бомбардовање цивилних циљева и уништавање инфраструктуре у Гази неприхватљиво.

Убијена четворица Палестинаца на Западној обали

Четворицу Палестинаца убиле су данас израелске снаге на Западној обали, саопштила је израелска војска и палестинско Министарство здравља на окупираној територији.

Њих четворица су наводно били у аутомобилу који је пролазио кроз град Тулкарем, када су војници отворили ватру.

Израелска војска наводи да су они били чланови "Хамасове ћелије која је стајала иза бројних напада", пренео је Би-Би-Си.

Окупирана Западна обала је територијално одвојена од Појаса Газе, а од почетка рата 7. октобра између Израела и Хамаса, убијена су 152 Палестинца, додало је Министарство здравља територије Западне обале.

Комисија задужена за палестинске затворенике саопштила је да је 70 Палестинаца ухапшено током ноћи, укључујући истакнутог активисту Ахеда Тамимија.

Поново отворен прелаз Рафа

Шест возила Хитне помоћи са рањеним Палестинцима стигло је данас у Египат из Појаса Газе преко граничног прелаза Рафа, након што је тај прелаз после 48 сати поново отворен за евакуацију.

Пацијенти у колима Хитне помоћи пролазе кроз лекарске прегледе на граници пре него што пређу у Египат, док су граничне власти у Гази, под контролом палестинске милитанте групе Хамас, саопштиле да је прелаз отворен само за евакуације Египћана и странаца који су добили дозволу за то 1. новембра, преноси Ројтерс.

Си-Ен-Ен је навео да је баријера на Рафи уклоњена, па су камиони са помоћи египатског Црвеног полумесеца започели са формирањем колоне која треба да помоћ достави у Појас Газе.

Неименовани египатски погранични званичник рекао је да је прелаз затворен након што су у израелском ваздушном нападу од петка мета била амбулантна кола палестинског Црвеног полумесеца која су ишла ка прелазу.

Нетанијаху: Израелов рат против Хамаса није локална битка

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху рекао је данас да Израелов рат против Хамаса "није локална битка".

"Наша победа је ваша победа", рекао је Нетанијаху новинарима.

Он је додао да "уколико Блиски исток падне у руке терора, Европа ће бити следећа".

"И, онда нико неће бити безбедан", истакао је Нетанијаху, пренео је "Тајмс оф Израел".

Нетанијаху је назвао борбу са Хамасом "широм битком између цивилизације и варварства".

"Варварство води широка осовина зла. Главни део те осовине зла предводи Иран. Ту улазе Хезболах, Хамас, Хути и њихове подружнице. Они желе да врате Блиски исток у мрачно доба. Труде се да умање сваки успех ка миру", рекао је Нетанијаху.

Он је поручио да "након што Израел уништи Хамас, понудиће народу Газе "праву будућност, будућност у којој ће бити наде и обећања".

Хамас: Израел бацио више од 35.000 тона експлозива на Газу

Осама Хамдан, члан Политбироа палестинског покрета Хамас, рекао је да је Израел од почетка ескалације сукоба бацио више од 35.000 тона експлозива на Газу.

Раније је влада Појаса Газе, повезана са Хамасом, саопштила да је Израел од ескалације сукоба бацио више од 12.000 тона експлозива на Газу, што је еквивалентно снази атомске бомбе коју су САД бациле на Хирошиму, преносе "РИА новости".

"На Газу је већ бачено 35.000 тона експлозива, односно више од хиљаду тона се баца на Газу сваког дана", рекао је Хамдан на конференцији за новинаре.

Египатски медији: Наставља се пребацивање рањених Палестинаца из Газе у Египат

Наставља се пребацивање рањених Палестинаца из Појаса Газе у Египат преко контролног пункта Рафа, јавља египатски ТВ канал "Екстра њуз".

Како се наводи, седам рањених је примљено у болницу у египатском граду Шеик Зувејд, а двоје у Ел Аришу.

Израелска војска: Убијен командант Хамасовог батаљона Деир ал Балах

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да су током ноћашњег ваздушног напада на Појас Газе ликвидирале команданта Хамасовог батаљона Деир ал Балах.

У саопштењу ИДФ се наводи да је командант Ваел Асфех, заједно са другим командантима тзв. Бригаде централних логора, учествовао у слању припадника Хамасових елитних снага Нукхба у напад на Израел 7. октобра, преноси портал "Тајмс оф Израел".

ИДФ су потврдиле да је Асфеха био у израелском затвору између 1992. и 1998. године због учешћа у бројним нападима на израелске заједнице, као и да је објављен видео снимак који приказује ноћашњи ваздушни напад у којем је убијен Асфех.

Грчки авиони са хуманитарном помоћи за Газу слетели на египатски аеродром

Грчка хуманитарна помоћ намењена цивилном становништву Појаса Газе допремљена је авионом Ц-130 на аеродром Ел Ариш у Египту, саопштило је грчко министарство спољних послова .

"Пакет помоћи, који су прикупила министарства спољних послова и здравља, укључујући фармацеутске и медицинске потрепштине, примио је грчки амбасадор у Каиру на војном аеродрому Ел Ариш", наводи се у саопштењу.

Амбасадор Израела: Хамас користи цивиле као штит

Амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан изјавио је данас да Израел неће стати са нападом на Хамас, и напоменуо да ако неко у свету жели да мање Палестинаца буде убијено треба да изврши притисак на Хамас да им дозволи да се евакуишу, јер је Хамас тај који их тера да остају како би их користили као живи штит.

"Све радимо по међународном праву. Дали смо бројна упозорења цивилном становништву да напусти борбене зоне у јужни део Газе где је много безбедније, а ако неко у свету жели да мање Палестинаца буде убијено, треба да изврши сав притисак на Хамас да им дозволи да оду јер они који не одлазе остају тамо јер их Хамас тера на то да би их користили као живи штит, што је још једно кршење међународног права", рекао је он за Танјуг.

Нагласио је да Хамас свуда спроводи ратне злочине, почевши од напада на Израел, што је, сматра он, био много већи степен ратних злочина, до тога да не дозвољава Палестинцима у Гази да се евакуишу у безбедније делове Газе.

Амбасадор је напоменуо да се у Гази и даље налази 241 талац, и додао да притисак међународне заједнице треба да иде у правцу да се киднаповани људи одмах ослободе, јер ако они буду пуштени, могуће је да се даље разговара о многим другим стварима.

"Немам никакве информације о тачном начину на који водимо операцију у Гази, али радимо оно што смо рекли да ћемо урадити, а то је да разбијемо сву инфраструктуру Хамаса", изјавио је Вилан.

Амбасадор Палестине у Србији: Израел врши геноцид над палестинским народом

Амбасадор Палестине у Србији Мухамед ал Намур изјавио  да Израел врши геноцид над палестинским народом и  навео да је за месец дана у Појасу Газе убијено више од 10.000 људи, од којих су скоро 5.000 деца, док се 1.800 деце и даље налази испод рушевина.

"Оно што се дешава у Појасу Газа, па чак и у Западној обали, геноцид је над палестинским народом од стране израелске војске, која терорише Палестинце. Колонијални досељеници тероришу палестински народ и у Западној обали, где је од 7. октобра убијено 156 Палестинаца", изјавио је ал Намур за Танјуг.

Амбасадор је оценио да је план Израела да из Појаса Газе протера палестински народ на Синај и нагласио да је неопходно да се прекине са ратним злочинима које Израел врши бомбардовањем севера, али и југа Појаса Газе.

"Ми тражимо од наше браће да подрже наше ставове, да се престане са убијањем палестинског народа и да се омогући хуманитарна помоћ Палестини, јер је то наша једина домовина, где ћемо остати до краја", поручио је Aл Намур.

Премијер Јордана: Сваки покушај расељавања становника Газе сматраћемо објавом рата

Премијер Јордана Бишер ал Хасавне данас је упозорио да ће његова држава сматрати за објаву рата сваки покушај пресељења Палестинаца из Појаса Газе или са Западне обале.

Како преносе "РИА Новости", изјава је објављена на његовом профилу на мрежи Икс, а премијер ове земље је додао да су "на столу све опције реаговања у случају ескалације израелске агресије у Појасу Газе". 

Министарство здравља: Погинуло више од 10.000 људи, од тога 4.000 деце

Палестинско министарство здравља је саопштило да су до сада у Појасу Газу од израелских напада погинуле 10.022 особе, међу којима је 4.104 деце и 2.641 жена, објавила је телевизија Ал Арабија.

"Број мртвих у ваздушним нападима на појас Газе достигао је 10.022, укључујући 4.104 деце", пренео је ТВ канал.

Раније је Министарство здравља у Појасу Газе саопштило да је број погинулих премашио 9,7 хиљада људи, а да је више од 24,8 хиљада је повређено.

Палестина: Осморо погинуло у нападу код три болнице у Појасу Газе

Најмање осам особа погинуло је данас у ваздушном нападу, који је изведен у близини три болнице у Појасу Газе, саопштило је Министарство здравља, које је под контролом Хамаса.

Портпарол министарства Медхат Абас рекао је да су у ваздушном нападу оштећене болница за психијатријске болести, болница за очне болести и болница за педијатрију.

Све три болнице и даље раде, додао је он.

Абас је показао фотографије на којима се, како је навео, виде оштећене собе и опрема у болници за психијатријске болести, пренео је АП.

ИДФ објавио снимак евакуације Палестинаца на југ Појаса Газе

Након што су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) дозволиле отварање хуманитарног коридора за евакуацију Палестинаца из севера на југ Појаса Газе, војска је објавила и снимке на којима се види кретање људи путем Салах а-Дин.

У саопштењу ИДФ се наводи да израелска војска "наставља своје напоре да олакша кретање цивила ка југу Појаса Газе", преноси портал "Тајмс од Израел".

Наведено је да је хуманитарни коридор данас био отворен од 10 до 14 часова.

ИДФ је поделио Газу на северни и јужни део, нема безбедносних гаранција за цивиле

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да се крећу према граду Гази након што су га претходно опколиле, као и да су стигле до обале Средоземног мора и на тај начин поделиле палестинску енклаву на северни и јужни део.

"Север и југ Газе одсечени су један од другог, и под контролом су ИДФ. То значи да идемо напред према граду Гази, опколили смо га пре два дана и напредујемо", рекао је потпуковник ИДФ-а Петер Лернер, а преноси Си-Ен-Ен.

Он је град Газу описао као ''тврђаву терористичких активности Хамаса'', и додао да је ИДФ одлучан у намери да уништи ту палестинску милитантну групу.

Претходно је портпарол ИДФ-а Данијел Хагари такође рекао да су израелске трупе поделиле Газу на два дела и истакао да ће ИДФ дозволити да се отвори једносмерни коридор којим ће наводно становници северне Газе прећи у јужни део.

"Ово је једносмерни коридор ка југу. Настављамо да нападамо снажно и настављамо да спроводимо нашу копнену операцију у северној Гази и већем делу Појаса Газе", рекао је Хагари.

С-Ен-Ен је раније пренео да су израелске снаге убијале палестинске цивиле у близини зона евакуације, што практично значи да нема гаранције за безбедност цивила, за шта су организације за људска права рекле да Израел можда крши међународно право.

Израел се спрема за зимску офанзиву

Израелска војска (ИДФ) се спрема за наставак борбе против Хамаса током зиме и започела је са снабдевањем војника специјалном опремом, преноси "Јерусалем Пост".

Како је наведено, војсци је већ подељено 129 хиљада зимских јакни и 369 хиљада јастучића за грејање за једнократну употребу, преноси "РИА Новости".

Блинкен у Анкари обећао хуманитарну помоћ Појасу Газе

Амерички државни секретар Антони Блинкен је после преговора са турским колегом Хаканом Фиданом  у Анкари, изјавио да ће испорука хуманитарне помоћи Појасу Газе бити обезбеђена наредних дана.

"У наредним данима видећете кораке који ће бити предузети за испоруку великог обима хуманитарне помоћи Појасу Газе", рекао је Блинкен новинарима пре него што је полетео из Анкаре.

Турски министар спољних послова je у Разговору са Блинкеном нагласио да је потребно хитно примирје у појасу Газе, преноси "РИА Новости",позивајући се на дипломатски извор у Анкари.

Током разговора Блинкена са Фиданом испред турског министарства иностраних послова окупило се неколико десетина прпопалестинских демонстраната, оптужујући Сједињене Државе за саучесништво у смрти палестинских цивила у Гази.

Људи са рукама офарбаним у црвено држaли плакате на којима је писало "Циониста Блинкен, одлази из Анкаре", "САД партнер Израела у геноциду". 

Нетанијаху са бугарским премијером: Водимо битку цивилизације против варварства

Мислимо да не водимо само наш рат, мислимо да водимо битку цивилизације против варварства, рекао је израелски премијер Бењамин Нетанијаху током састанка са бугарским колегом Николајем Денковим у Јерусалиму.

"Ако цивилизација не превлада, превладаће варварство", додао је Нетанујаху. "То је и твоја битка."

Нетанијаху је назвао Хамас "најдивљим непријатељем којег смо видели од Холокауста".

Премјер Бугарске је рекао да Хамас "треба искоренити" и позвао да се ослободе таоци, као и да се Црвеном Крсту дозволи приступ заробљенима. 

Денков је нагласио да је веома забринут што се дешава у Појасу Газе и додао да  је "важно обезбедити хуманитарну помоћ". 

Израел гранатирао једину психијатријску болницу у Појасу Газе

Палестинско министарство спољних послова је саопштило да је Израел извршио ваздушни напад на једину психијатријску болницу у Појасу Газе.

Урсула фон дер Лајен: Хамас не сме више да управља Појасом Газе, могућ улазак снага УН

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је данас да не треба допустити Хамасу да настави да руководи Појасом Газе, додајући да није искључено да би можда било могуће у тај сектор увести и међународне снаге Уједињених нација, преносе "РИА Новости".

ЕУ ће издвојити додатних 25 милиона евра хуманитарне помоћи становништву Газе

Европска унија ће обезбедити додатних 25 милиона евра хуманитарне помоћи становништву Појаса Газе, изјавила шефица Европске комисије (ЕК) Урсула фон дер Лајен, говорећи на годишњој конференцији европских амбасадора.

"Европска унија ће повећати хуманитарну помоћ за 25 милиона евра. Тако ће Европска унија потрошити укупно 100 милиона евра на хуманитарну помоћ цивилном становништву Газе", рекла је шефица ЕК.

Обама: У рату Израела и Хамаса "ничије руке нису чисте"

Бивши амерички председник Барак Обама позвао је Американце да "сагледају целу истину" када покушавају да схвате рат Израела и Хамаса, рекавши да "никоме нису чисте руке".

"Ничије руке нису чисте", рекао је 44. председник САД током интервјуа за подкаст који воде његови бивши сарадници из Беле куће, преноси "Њујорк Пост".

Обама је рекао да је оно што је Хамас урадио ужасно и да за то нема оправдања, али је и нагласио да је истина и то да је израелска окупација и оно што се дешава Палестинцима - неподношљиво.

Према његовим речима, једини начин да се реши криза је прихватање тих, наизглед контрадикторних идеја.

"Истина је да тренутно умиру људи који немају никакве везе са оним што је Хамас урадио", рекао је Обама и окривио друштвене медије за продубљивање подела између две сукобљене стране.

Бивши председник САД је остао запамћен по затегнутим односима са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом, са којим се сукобљавао око америчко-иранског нуклеарног споразума и израелског ширења насеља у подручјима која Палестинци сматрају својом територијом.

Обама је позвао Американце да "не подлегну бесу", већ да уместо тога саслушају супротстављена гледишта.

УН: У Појасу Газе на сваких 10 минута погине једно дете

У рату Израела и палестинског Хамаса у просеку на сваких 10 минута погине једно дете, а двоје деце буде повређено, саопштила је данас канцеларија УН у Женеви, позивајући се на податке Агенције за палестинске избеглице (УНРWА).

"Деца не смеју бити мете", истакнуто је у објави УН на мрежи X.

УН су јуче саопштиле да је готово 4.000 деце погинуло у Појасу Газе од почетка сукоба Израела и Хамаса 7. октобра и упозориле да је ситуација катастрофална за децу у том подручју.

Тајландски премијер: Тајланђани које држи Хамас ускоро на слободи

Тајландски премијер Срета Тависин је изјавио је да су 23 тајландска држављанина које Хамас држи као таоце у Гази безбедни и да ће ускоро бити ослобођени, објавиле су "РИА Новости". .

Тависин каже да је прекид ватре неопходан да би се организовало њихово ослобађање из Појаса Газе.

Поново нападнуте америчке војне базе на Блиском истоку

Телевизија "Ал Мајадин" јавља да су нападнуте три америчке базе у Ираку и Сирији, у којима су се у тренутку напада налазили војници.

Најмање два пута дроновима је нападнута база Ајн ел Асад у Ираку и једном војни објекат САД и западне коалиције у сиријском приграничном граду Ет-Танф, преноси данас ТАСС.

Информација о томе ко стоји иза напада за сада није објављена.

Оширније прочитајте у одвојеној вести.

Јорданска краљица Ранија: Апел да се заштите животи Палестинаца није антисемитизам

Супруга јорданског краља Абдулаха II, краљица Ранија позвала је на прекид ватре у израелском рату против палестинског Хамаса, поручивши да апел да се заштите животи Палестинаца није исто што и антисемитизам и подршка тероризму.

"Дозволите ми да будем веома јасна. Бити пропалестински не значи бити антисемита, бити пропалестински не значи да сте за Хамас или за тероризам", истакла је краљица Ранија у интервју за Си-Ен-Ен.

Она је предочила да се последњих година оптужбе за антисемитизам користе како би се оружјем ућуткала свака критика Израела.

"Желим апсолутно и свим срцем да осудим антисемитизам и исламофобију, али такође желим да подсетим и да држава Израел не представља све припаднике јеврејског народа који живе широм света. Израел је држава која је сама одговорна за своје злочине", указала је јорданска краљица.

Краљица Ранија је предочила да тврдње Израела да ће прекид ватре омогућити снажније нападе Хамаса "подржава и оправдава" смртна страдања цивила.

ИДФ: И данас од 10 до 14 сати отворен коридор за евакуацију цивила из Појаса Газе

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да ће коридор за евакуацију цивила са севера на југ Појаса Газе и данас бити отворен од .

ИДФ је у објави на платформи позвао цивиле да у циљу своје безбедности искористе то време како би отишли на југ Појаса Газе, где операције израелске војске против Хамаса нису толико интензивне као на северу, преноси "Тајмс оф Израел".

Коридор је и јуче био отворен неколико сати, упркос томе што је израелска војска у суботу саопштила да Хамас напада њене снаге које раде на отварању коридора.

Процењује се да је око 800.000 људи до сада прешло са севера на југ Појаса Газе, након што их је изарелска војска позвала на евакуацију

Пекинг: Кина ће уложити максималне напоре у СБ УН да се обнови мир у Гази

Кина ће уложити максималне напоре да се обнови мир на палестинским територијама током свог председавања Саветом безбедности Уједињених нација, саопштило је кинеско министарство иностраних послова.

Портпарол министарства Ванг Венбин рекао је на редовној конференцији за новинаре у Пекингу да ће Кина учинити све да подстакне СБ да испуни своје одговорности и предузме, како је навео, одговорне и смислене активности што је пре могуће да би се ублажила тренутна криза у Појасу Газе и обновио мир, пренео је Ројтерс.

Конфликт на Блиском истоку је на првом месту дневног реда СБ у новембру, рекао је стални кинески представник при УН Џанг Јун, објавили су кинески државни медији.

Џанг је истакао да је потребно зауставити борбе, спречити даље цивилне жртве, хуманитарну катастрофу већих размера, као и ширење сукоба на регион.

Кина је прошле седмице преузела ротирајуће председавање СБ УН.

Комуникационе услуге у Појасу Газе су поново у фунцији

Комуникационе услуге у Појасу Газе се постепено обнављају након што су јуче биле прекинуте, саопштила је палестинска телекомуникациона компанија "Палтел".

Услуге фиксне и мобилне телефоније и интернета постепено се обнављају након што их је Израел јуче искључио, наведено је у објави компаније на Фејсбуку, преноси Гардијан.

Палестински телекомуникациони оператер јуче је саопштио да су све комуникације и интернет у Појасу Газе у прекиду.

Интернет услуге и комуникације у Појасу Газе биле су у прекиду и 1. новембра, али и неколико пута раније од 7. октобра, када је почео сукоб Израела и Хамаса.

Борељ: Трагедија на Блиском истоку неуспех западне дипломатије

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да је трагедија на Блиском истоку морални неуспех западне дипломатије изазван недостатком напора да се постигне мир, преносе руски медији.

Русија поново шаље помоћ

Авијација Министарства за ванредне ситуације Русије испоручила Египту 60 тона хуманитарне помоћи за становнике појаса Газе.

Рабин Асиел: Рат између Израела и Хамаса је започео пре 94 године

Врховни рабин Јеврејске заједнице у Србији Исак Асиел је рекао да је овај рат у којем је арапска страна непрекидно, нелегално и агресивно циљала цивиле, док је израелска страна непрекидно, легално и одбрамбено одговарала нападима на војне циљеве, почео је 1929. године.

Како је додао, рат између Израела и Хамаса је започео, у ствари, пре 94 године "добро планираним и пажљиво координисаним масакром шездесеторо јеврејске деце, жена, стараца и других ненаоружаних цивила који су живели у библијском граду Хеброну".

Опширније прочитајте овде.

 

Велика Британија привремено повлачи део особља амбасаде у Либану

Британско министарство иностраних послова саопштило је да, због погоршане безбедносне ситуације, привремено повлачи део особља амбасаде Велике Британије у Либану, као и све чланове породице особља. 

У саопштењу Форин офиса се наводи да амбасада у Либану наставља да обавља основне послове, укључујући пружање услуга британским држављанима, објавио је "Гардијан".

Форин офис је упозорио да су у току сукоби и ваздушни удари у јужном Либану на граници са Израелом који би могли да ескалирају што би могло ограничити излазне путеве из Либана.

У саопштењу се указује да такође постоји и ризик од грађанских немира и протеста, као и да је било великих протеста испред амбасада, укључујћи америчку и француску 17. октобра.

Британски држављани треба да буду опрезни и избегавају подручја у којима се могу одржати демонстрације, саветује Форин офис.

У израелским нападима током ноћи погинуло 200 људи

У интензивним израелским ударима током ноћи у Појасу Газе погинуло је више од 200 људи, саопштило је министарство здравља У Гази.

Израел тврди да је преузео контролу над војним комплексом Хамаса

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су током последња 24 сата преузеле контролу над војним комплексом Хамаса у Појасу Газе, погодиле 450 ваздушних циљева и убиле команданте Хамаса, укључујући Џамала Мусу који је био одговоран за специјалне безбедносне операције те палестинске терористичке групе.

У саопштењу се истиче да су копнене трупе ИДФ током ноћи преузеле контролу над војним комплексом Хамаса у Појасу Газе који садржи осматрачнице, области за обуку оперативаца и подземне тунеле, када је убијено "неколико терориста".

ИДФ је написао на Телеграму да су током последња 24 сата борбени авиони погодили више од 450 циљева Хамаса, укључујући терористе, тунеле, војне комплексе, осматрачнице, лансирне платформе противтенковских ракета.

Јордан испоручио помоћ Палестинцима: Увек ћемо бити уз своју браћу

Јордан је саопштио да је испоручио медицинску помоћ у Газу ваздушним путем, избегавајући на тај начин прелаз Рафа између Египта и Појаса Газе.

Јордански краљ Абдулах Други бин ал-Хусеин написао је на платформи X да су јорданске ваздухопловне снаге помоћу падобрана допремиле јорданској пољској болници у Гази лекове и и медицински материјал.

"Ово је наша дужност да помогнемо нашој браћи и сестрама повређенима у рату у Гази. Увек ћемо бити ту за нашу палестинску браћу", написао је краљ Абдулах.

Блинкен у Турској, нико од високих званичника га није дочекао

Амерички државни секретар Ентони Блинкен борави данас у посети Турској у оквиру посете земљама региона пре него што отпутује у Азију.

Очекује се да ће се Блинкен током јутра састати са турским званичницима да би разговарали о рату између Израела и Хамаса, објавио је Си-Ен-Ен.

Још једна америчка подморница стигла на Блиски исток

Војска САД саопштила је да је америчка подморница са навођеним пројектилима стигла на Блиски исток.

Централна команда САД саопштила је у недељу на друштвеним мрежама да подморница класе Охајо улази у њену зону одговорности, објавио је Си-Ен-Ен.

Постављена је и фотографија на којој се види подморница у Суецком каналу североисточно од Каира.

Подморница, која није именована, придружује се бројним другим пловилима америчке морнарице која су већ у тој области, укључујући две ударне групе носача авиона.

Директор ЦИА у Израелу

Директор ЦИА Вилијам Бернс борави у посети Израелу, пише Би-Би-Си.

Бернс, који је иначе бивши амерички амбасадор у Јордану разговара са више званичника у Израелу.

"Он је позвао на више размене обавештајних података и већи напор да се избегну цивилне жртве", наводи Би-Би-Си.

Бернс ће током путовања у регион посетити и Катар, УАЕ и Египат, где ће се првенствено фокусирати на напоре за ослобађање талаца које држи Хамас.

СБ УН на хитној седници о ситуацији у Појасу Газе

Савет безбедности УН одржаће још једну хитну седницу посвећену ситуацији у Појасу Газе, где је у току сукоб Израела и Хамасa.

"У светлу погоршања ситуације у Гази, напада на болницу Ал-Шифа и поновљених напада на избеглички камп Џабалија, Уједињени Арапски Емирати и Кина позвали су на затворене консултације које ће бити одржане 6. новембра у 15 часова", саопштила је на Твитеру Мисија УАЕ при УН.

Хуманитарне агенције изгубиле контакт са својим радницима у Гази

Хуманитарне агенције изгубиле су контакт са својим радницима у Појасу Газе, пошто је у тој палестинској енклави поново дошло до прекида комуникација и интернета, због сукоба Израела и Хамаса.

Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама саопштила је да је изгубила контакт са "огромном већином" својих тимова у Појасу Газе, а Палестински Црвени полумесец такође је саопштио да не може да успостави контакт са хуманитарним радницима на том подручју.