Свет

Нетанијаху: Нема примирја без повратка талаца; Галант: ИДФ у срцу Газе

Савет безбедности Уједињених нација поново није успео да се сагласи око резолуције која се односи на решавање хуманитарне кризе у Појасу Газе
Нетанијаху: Нема примирја без повратка талаца; Галант: ИДФ у срцу Газе© Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

На данашњи дан, пре тачно месец дана, припадници Хамаса упали су на територију Израела, а у њиховом нападу погинуло је око 1.400 људи, док је њих 240 отето и њихова судбина и даље је непозната.

Као одговор, Израел је започео војне операције у којима је страдало више од 10.328 људи, према подацима палестинског Министарства здравља, од којих су 4.237 деца. У сукобима је рањено 25.965 људи.

Савет безбедности Уједињених нација поново синоћ није успео да се сагласи око резолуције која се односи на решавање хуманитарне кризе у Појасу Газе, пренео је АП.

САД су позвале на "хуманитарну паузу", а многе чланице Савета безбедности УН захтевају "хуманитарни прекид ватре" како би се испоручила хуманитарна помоћ и спречило даље страдања цивила у Гази.

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху рекао је да "неће бити примирја без повратка талаца", али да ће Израел размотрити "мале, тактичке паузе" у борбама, с циљем да се олакша улазак хуманитарне помоћи или дозволи транспорт талаца које ослободи Хамас.

Израелски министар одбране Јоав Галант рекао је да Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) делују у срцу града Газе и "стежу обруч" око града.

Палестинско Министарство здравља саопштило је да је више од 60 одсто болница и медицинских центара у Гази тренутно ван функције.

Либанска шиитска, про-иранска организација Хезболах најавила је да ће, ако Израел настави своју офанзиву у Појасу Газе, појачати своје нападе на пограничне области Израела и на америчке војне базе на Блиском истоку до "потпуне конфронтације".

Све најновије вести о сукобу у Појасу Газе пратите из минута у минут на порталу РТ Балкан.

  • 7. нов 2023 • 22:11

    22:11

    Бајден позвао Натенијахуа да пристане на тродневни прекид ватре

    Председник САД Џозеф Бајден позвао је израелског премијера Бењамина Нетанијахуа да пристане на тродневну паузу у борбама да би се омогућио напредак у ослобађању неких од талаца које држи Хамас, известио је Акиос, позивајући се на неименоване америчке и израелске званичнике.

    Бајден и Нетанијаху разговарали су у понедељак телефоном, а из Беле куће је саопштено да су двојица лидера причала о могућим "тактичким" паузама у борбам, преноси Ројтерс.

  • 21:07

    МКЦК: Конвој са медицинским потрепштинама погођен у граду Гази

    Међународни комитет Црвеног крста саопштио је да се хуманитарни конвој са медицинским потрепштинама нашао под паљбом у уторак у граду Гази, преноси агенција Франс прес.

    Конвој од пет камиона и два возила Црвеног крста превозио је залихе у здравствене установе, укључујући болницу Ал Кудс, када је погођен, наводи се у саопштењу МКЦК-а.

    Додаје се да су два камиона оштећена, а возач лакше рањен.

    МКЦК није прецизирао ко је пуцао на његов конвој нити из ког правца је ватра дошла.

    Након пуцњаве, конвој је променио руту и стигао до болнице Ал Шифа где је испоручио медицински материјал, саопштио је МКЦК.

    Касније је конвој МКЦК-а пратио шест кола хитне помоћи са тешко рањеним пацијентима до прелаза Рафа за Египат, додаје се.

  • 21:04

    Њујорк: Амерички Јевреји "окупирали" Кип слободе тражећи прекид ватре у Гази

    Стотине активиста америчких Јевреја данас су мирно "окупирале" Кип слободе у Њујорку, тражећи прекид ватре и крај израелског "геноцидног бомбардовања" цивила у Гази.

    Носећи црне мајице са слоганима "Јевреји траже прекид ватре" и "Не у наше име", демонстранти су у подножју познатог њујоршког споменика развили транспаренте на којима је писало "Цео свет гледа" и "Палестинци би требало да су слободни", преноси "Глас Америке".

    "Славне речи нашег јеврејског претка Еме Лазарус, урезане у овај споменик, приморавају нас да предузмемо акцију и подржимо Палестинце у Гази, који чезну за тим да слободно дишу", поручио је Џеј Сапер из организације Јеврејски глас за мир, која је организовала овај скуп.

    Ема Лазарус је активисткиња из 19. века која је помагала јеврејским избеглицама да из Европе побегну у Њујорк.

    У званичном саопштењу је цитирана њена поема "Нови Колос", која је урезана у постамент Кипа слободе, као ода америчким досељеницима.

    Учесници протеста, из про-палестинског невладиног Института за разумевање Блиског истока, затражили су крај "генодицног израелског бомбардовања палестинских цивила у Гази."

  • 20:39

    Кирби: Поновна окупација Газе није исправна ствар, Хамас не може контролисати Газу у будућности

    Портпарол савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби рекао је да Вашингтон не жели да Израел поново окупира Газу, као и да Хамас не може учествовати у контроли Газе у будућности.

    "Поновна окупација Газе није исправна ствар", рекао је Кирби, додавши, такође, да "Хамас не може бити део једначине." 

    Бела кућа се држи своје линије да позива Израел да пажљиво бира своје мете у Гази, истовремено признавши да је "много хиљада" палестинских цивила убијено на блокираној територији.

    Бајденова администрација наставља да одбија да јавно призна број жртава које у јавност износи министарство здравља у Гази, иако САД немају друге потврђене информације о броју мртвих.

    Кирби је признао да је "ужасно видети слике деце извучене из рушевина у Гази", преноси "Гардијан".

  • 20:28

    УН: Хуманитарна помоћ улази у Газу преко Рафе, али и даље нема горива

    Укупно 526 камиона са хуманитарном помоћи ушло је у Појас Газе преко граничног прелаза Рафа, али и даље нема горива, рекао је данас на брифингу за новинаре портпарол генералног секретара Уједињених нација Стефан Дижарик.

    "Од 21. октобра у Појас Газе ушло је преко граничног прелаза Рафа 526 камиона помоћи, али ни један са горивом", рекао је Дижарик, преноси ТАСС.

    Дижарик је напоменуо да су египатске власти пристале да распореде техничку јединицу УН, која ће деловати у хуманитарном својству и пружати саветодавну подршку египатском Црвеном полумесецу.

    Претходно је портпарол египатског министарства спољних послова Ахмед Абу Зеид, рекао да препреке које ствара Израел и активност израелске стране повезане са испоруком хуманитарне помоћи у Појас Газе, отежавају да помоћ стигне до палестинске енклаве.

  • 20:02

    Хезболах прети "потпуном конфронтацијом" ако Израел настави своју офанзиву у Гази

    Либанска шиитска, про-иранска организација Хезболах најавила је да ће, ако Израел настави своју офанзиву у Појасу Газе, појачати своје нападе на пограничне области Израела и на америчке војне базе на Блиском истоку до "потпуне конфронтације".

    У интервјуу за америчку ТВ мрежу "Ен-Би-Си Њуз", Наим Касем, заменик генералног секретара Хезболаха потврдио је да његова група учествује у сукобу како би се смањио притисак на Газу и упозорио да све чешћи напади Хезболаха на Израел имају за циљ да пошаљу јасан сигнал израелском руководству да ће проширење копнене операције у Гази имати озбиљне последице.

    "Ако Израел и САД наставе на овај начин са својом агресијом, ескалирају агресију и погоршају ситуацију, то ће довести до потпуне конфронтације", упозорио је Касем.

    Портпарол привремених мировних снага Уједињених нација у Либану саопштио је 6. новембра да расте забринутост због све већег броја погинулих цивила у спорадичним сукобима Хезболаха и Израела и упозорио да је приметно да непријатељства измичу контроли у пограничним областима.

  • 20:00

    Гранатиран објекат УНРВА на северу Појаса Газе; погинула једна а повређено девет особа

    Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама на Блиском Истоку (УНРВА) известила је у уторак да је једна од њених школа у Појасу Газе гранатирана, при чему је једна особа погинула, а девет је повређено.

    "Школа УНРВА на северу Газе директно је погођена ударима, у којима је једна особа погинула, а деветоро повређено у склоништу у школи УН", саопштила је УНРВА на Иксу (некадашњи Твитер).

  • 19:38

    Галант: Лидер Хамаса се крије у бункеру, пресечен му је контакт са саборцима

    Министар одбране Израела Јоав Галант тврди да се лидер Хамаса Јахја Синвар "крије у свом бункеру и да му је пресечен контакт са саборцима", пренео је "Тајмс оф Израел".

    "Скај њуз" је навео да је Синвар окружен у свом бункеру, позивајући се на изјаву Галанта, који није прецизирао локацију бункера.

    "Данас смо видели хиљаде грађана Газе како иду јужно (такозваним хуманитарним коридором). Апелујем на све становнике Газе да се помере јужније како не би били повређени. Уништићемо Хамас, немамо интерес да повређујемо цивиле", поручио је Галант.

  • 19:28

    Нетанијаху: Нема примирја без повратка талаца

    Израел неће пристати на прекид ватре без повратка заточеника Хамаса, рекао је израелски премијер Бењамин Нетанијаху током телевизијског обраћања.

    Нетанијаху је рекао да је град Газа сада "опкољен", а да израелске снаге "делују унутар града" и "појачавају притисак" на Хамас, додавши да је ИДФ уништио "небројене" штабове, тунеле и базе палестинске организације, преноси "Тајмс оф Израел".

    Обећао је да ће "потпуно уништити" способност Хамаса да контролише Појас Газе.

    "Позивам грађане Газе: молим вас идите на југ. Знам да то већ радите. Завршите потез на југ јер Израел неће стати. Нема уласка радника и неће бити примирја без повратка талаца", рекао је израелски премијер, преноси "Гардијан".

  • 19:19

    Турска прекида сарадњу с Израелом у оквиру енергетских пројеката

    Турска је прекинула сарадњу са Израелом у оквиру енергетских пројеката, саопштио је шеф Министарства енергетике, преноси "Известија".

image