Свет

Најмање 88 мртвих: Рат Израела и Хамаса најсмртоноснији за хуманитарне раднике УН

Лидери УН позивају на примирје и упозоравају да је у гранатирању Газе страдало више хуманитараца него у било ком другом рату
Најмање 88 мртвих: Рат Израела и Хамаса најсмртоноснији за хуманитарне раднике УН© Tanjug/AP Photo/Mohammed Dahman

Погибија десетина хуманитарних радника у ваздушним нападима на Газу током прошлог месеца учинила је рат у Израелу најсмртоноснијим за раднике УН.

Најмање 88 људи који су радили за агенцију УН за палестинске избеглице (УНРВА) страдало је од почетка сукоба, а оштећено је и 47 зграда ове агенције.

Одвојено, према подацима УН, најмање 150 здравствених радника је убијено у Гази – 16 док су били на дужности – и 18 радника хитне службе за цивилну одбрану Газе. Оштећено је више од 100 здравствених установа.

Лидери агенција УН позвали су на хитан прекид ватре и хуманитарни приступ тој територији. "Што је много - много је. Ово сада мора да престане", преноси "Гардијан".

"Цивили и инфраструктура на коју се ослањају - укључујући болнице, склоништа и школе - морају бити заштићени. Више помоћи - хране, воде, лекова и наравно горива – мора да уђе у Газу безбедно, брзо и у потребном обиму, и мора да стигне до људи којима је потребна, посебно до жена и деце, где год да се налазе", навели су, између осталих, директор СЗО Тедрос Гебрејесус, комесар УН за људска права Вокер Турк, шеф агенције УН за помоћ Мартин Грифитс.

image