Свет

Окончан шверц авионске опреме украјинске производње, раскринкан бизнисмен из Харкова

Служба безбедности Украјине привела тројицу мушкараца који су хтели да илегално извезу опрему за борбене авионе МиГ-29 из Украјине и продају је "азијским купцима“
Окончан шверц авионске опреме украјинске производње, раскринкан бизнисмен из Харковаwww.globallookpress.com © Sebastian Gollnow/dpa

Служба безбедности Украјине (СБУ) привела је тројицу грађана који су покушавали да из Украјине илегално извезу опрему за борбене авионе МиГ-29 коју су претходно украли од индустријског гиганта "Мотор Сич". Опрему су хтели да продају "азијским купцима", а организатор је, кажу, бизнисмен из Харкова.

Тројица мушкараца које је СБУ привела хтели су да из Украјине илегално извезу опрему за борбене авионе, јавља служба на Телеграму. Серију резервних делова за авионске моторе покушали су да продају азијским купцима у вредности од скоро 2,5 милиона гривна, што је око 69,3 хиљада долара.

Истрага је открила да је организатор шеме бизнисмен из Харкова, који је, да би пронашао стране клијенте, постављао огласе на специјализованим сајтовима на интернету.

Приликом претреса адреса умешаних лица, заплењен је већи број јединица авионске опреме украјинске производње, припремљене за слање у иностранство.

Оптужени су приведени због "повреде поступка међународног промета робе која је под контролом државног извоза". Истрага је у току, траже се други учесници криминалних активности, као и они који су умешани у крађу авионских производа из украјинских фабрика.

image