Свет

Сијарто о пријему нових чланова у ЕУ: Прво З. Балкан, Србија кључна, Украјина није спремна

Мађарски министар спољних послова оштро је критиковао стање заштите људских права, права мањина и слободе говора у Украјини
Сијарто о пријему нових чланова у ЕУ: Прво З. Балкан, Србија кључна, Украјина није спремнаwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је да би пријем нових чланица у Европску унију учинило европски блок јачим, да ЕУ треба да почне са пријемом западног Балкана, а да је Србија кључна земља у региону.

Сијарто је рекао да је Европска комисија правилно утврдила да је Србија направила значајан напредак на путу ка европској интеграцији.

Сијарто је истакао да нова приступна поглавља са Србијом треба да буду отворена што пре, како би процес могао да буде завршен што брже.

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто је назвао исправним закључак Европске комисије, према коме Украјина није испунила услов за чланство у Европској унији, посебно имајући у виду недопустива кршења у области поштовања права националних мањина.

"Украјина је у ратном стању, тамо се не поштују ни слобода говора ни слобода изражавања, а ни избори се не одржавају", додао је Сијарто.

Украјина још није погодна за чланство у ЕУ и могла би да увуче тај блок у рат, изјавио је Сијарто у видео-обраћању на Фејсбуку.

"Начин на који Украјина крши најосновнија права ЕУ по питању права националних мањина је посебно проблематично", рекао је Сијарто.

"А пошто, према оцени ЕУ, Украјина није испунила услове за чланство, не сматрамо било какав даљи напредак по питању приступних преговора са Украјином благовременим", додао је он.

Према његовим речима, Будимпешта сматра актуелнијом "стратешку дискусију у ЕУ о даљој политици заједнице према Украјини".

Сијарто је такође поздравио препоруку да се Грузији додели статус кандидата за чланство у ЕУ и истакао да даље ширење ЕУ треба да се одвија, пре свега, на рачун земаља Западног Балкана.

Европска комисија је јуче препоручила да се отпочну преговори о ступању у ЕУ са Украјином и Молдавијом и условила усвајање преговарачких оквира тиме да Кијев и Кишињев морају да испуне неколико услова. Шефица ЕК Урсула фон дер Лајен истакла је да фактички рокови придружења Украјине и Молдавије ЕУ зависе од реформи и принципа додељивања чланства "по заслугама".

Раније ове недеље, Балаж Орбан, политички директор мађарског премијера Виктора Орбана, изјавио је да Мађарска неће дозволити отварање преговора о приступању Украјине Европској унији све док се у земљи поштује контроверзни закон о језику.

image