Око 200.000 људи остало без дома; ИДФ тврди да је болницу Ал-Шифа погодила ракета Хамаса

Гађано је двориште највеће болнице у граду Ал-Шифа, а "низу директних напада и бомбардовања" биле су изложене дечије болнице Ал-Рантиси и Ал-Наср, рекао је портпарол палестинског Министарства здравља

Завршен је 35 дан сукоба на Блиском истоку.

Најмање 11.078 Палестинаца је погинуло, oд чега 4,506 деце, а 27.490 повређено од последица израелских удара на појас Газе, саопштило је Министарство здравља енклаве. У сукобу је до сада такође страдало најмање 1.400 Израелаца.

Из Канцеларије Уједињених нација за координацију хуманитарних послова (ОЦХА) саопштили су да је најмање 45 одсто стамбених објеката у Појасу Газе је уништено или оштећено од 4. новембра, а 200.000 људи више нема домове.

За шест дана 50.000 Палестинаца прешло је са севера Газе на југ преко хуманитарног коридора који је успоставио Израел.

Коридор се, иначе, отвара на неколико сати дневно. 

Званичници Газе рекли су да је Израел покренуо ваздушне нападе на најмање три болнице или близу њих, додатно угрозивши здравствени систем преплављен хиљадама жртава и људи расељених. То је за "Ал Џазиру" изјавио портпарол Министарства здравља Газе Ашраф Ал-Кидра.

Он је рекао да је Израел гађао двориште највеће болнице у граду Ал-Шифа, као и да су "низу директних напада и бомбардовања" биле изложене дечије болнице Ал-Рантиси и Ал-Наср.

Из ИДФ су саопштили да иза експлозије на болницу Ал-Шифа стоји  "залутала ракета коју" је лансирала палестинска група Хамас.

Изасланик руског председника за Блиски исток и афричке земље и заменик министра спољних послова Михаил Богданов рекао је да палестински председник Махмуд Абас има отворен позив за посету Русији, а палестинска страна ће координирати посету када за то буде време.

Он је рекао да ће бити одлучено када за то дође време, али је позив руског руководства, упућен Абасу, и даље на снази, пренео је ТАСС.

10. нов 2023 • 21:04

ИДФ: Не пуцамо на болнице, али ћемо учинити оно што се мора

Израелска војска не пуца на болнице, али ће учинити "оно што мора" ако палестинска милитантна група Хамас буде пуцала из болнице, изјавио је данас портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Ричард Хехт.

"Ако видимо да терористи Хамаса пуцају из болница, урадићемо оно што треба да урадимо. Свесни смо осетљивости питања, али ако видимо Хамасове терористе, убићемо их", рекао је Хехт, преноси Танјуг писања Би-Би-Сија.

Он је додао да војска "тренутно не баца бомбе на болнице Шифа и Рантиси".

На питање да ли постоји план шта ће ИДФ да ради са пацијентима у болницама, укључујући људе који не могу да ходају или су на инфузији, Хехт је рекао да је од Хамаса "затражено да помери људе на југ".

Москва: Абас ће посетити Русију када Палестина процени да је право време

Палестински председник Махмуд Абас има отворен позив за посету Русији, а палестинска страна ће координирати посету када за то буде време, изјавио је данас изасланик руског председника за Блиски исток и афричке земље и заменик министра спољних послова Михаил Богданов.

Он је рекао да ће бити одлучено када за то дође време, али је позив руског руководства, упућен Абасу, и даље на снази, пренео је ТАСС.

"Мислим да би то био важан састанак", навео је Богданов.

Он је додао да је Палестинска ослободилачка организација, коју води Абас, правно лице по међународном праву.

"Контакти с том организацијом се одржавају, а надамо се да ц́е до његове посете Москви на крају доћи", додао је изасланик.

ИДФ: Више од 100.000 Палестинаца побегло на југ

Више од 100.000 становника Појаса Газе побегло је на југ у последња два дана, док израелске снаге делују "дубоко у граду Гази", изјавио је портпарол израелске војске Данијел Хагари, преноси РТС писања Ројтерса.

Хагари је рекао да су у току напори да се ослободе таоци које држи Хамас у Појасу Газе, али да је за то потребно време.

Обустављена евакуација из Газе у Египат

Евакуација страних држављана и повређених Палестинаца из Појаса Газе у Египат је обустављено, саопштила су три египатска неименована безбедносна извора и један палестински званичник.

Египатски извори су навели да је неколико десетина страних држављана, као и мањи број Палестинаца, ушло у Египат, али да је потом евакуација обустављена, преноси Ројтерс.

Евакуације из Газе у Египат почеле су 1. новембра, али су биле су два пута током прошле недеље због бомбардовања обустављане.

ИДФ заузеле кључне испоставе Хамаса у граду Гази, убиле 150 оперативаца Хамаса

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су данас заузеле кључне испоставе Хамаса у граду Гази, убивши притом око 150 оперативаца Хамаса.

Војска је навела да је последњих дана њена 401. бригада предводила напад на такозвану испоставу Бадер, главну испоставу Хамасовог батаљона избегличког кампа Ал-Шати, која се налази у близини цивилних домова недалеко од избегличког кампа, пренео је "Тајмс оф Израел".

ИДФ је саопштила да су током напада на испоставу Бадер, војници уништили војни штаб и места за лансирање ракета.

Навели су и да је 401. бригада заузела још једну испоставу Хамаса у тој области и уништила фабрику за производњу оружја, ракетне положаје и тунеле.

У другом нападу, ИДФ је истакла да се бригада борила против Хамасових наоружаних људи у одмаралишту Блу бич на обали код града Газе.

Навела је и да је око 30 оперативаца било скривено у хотелу и испаљивало противтенковске ракете на њихове снаге.

Пошто је освојен, откривено је да су оперативци користили хотелске собе као склониште и за планирање напада изнад и испод земље, нагласио је ИДФ.

ИДФ саопштио да изводи ударе на локације Хезболаха, као одговор на нападе ракетама и дроновима

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су напале војне положаје либанског покрета Хезболах, складишта оружја, као и објекте обавештајне инфраструктуре у Либану.

"Локације су укључивале складиште оружја и обавештајну инфраструктуру из којих је група усмеравала нападе на Израел, наводи ИДФ, преноси "Тајмс оф Израел".

Директор: Израелски тенкови опколили две болнице на северу Газе

Израелски тенкови опколили су болнице Ал Наср и педијатријску болницу Ал Рантиси на северу Газе, изјавио је директор тих болница Мустафа ал Калут за Си-Ен-Ен.

Ал-Калут је затражио од Црвеног крста да им помогне у евакуацији.

"Потпуно смо опкољени, испред болнице су тенкови и не можемо да одемо", рекао је Ал Калут.

Болнички комплекс се налази у близини насеља Шеик Радван и кампа Ал Шати.
У тим насељима се одвијају копнене борбе, саопштиле су и Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) и Хамас.

"Немамо струју, кисеоник за пацијенте, немамо лекове и воду", рекао је Ал Калут и додао да не зна шта их чека.

Он је упутио позив након извештаја да су нападнуте још најмање две болнице на северу Газе.

Илон Маск: Колико је Израел припадника Хамаса убио, а колико их је створио нових

Коментаришући сукоб Израела и Хамаса, Илон Маск се запитао колико је Тел Авив припадника Хамаса убио, а колико је створио нових у својим ратним дејствима у Гази.

"Ово је право стање. И са сигурношћу се може рећи да ако убијете нечије дете у Гази, онда сте створили бар неколико припадника Хамаса који ће умрети само да би убили Израелца", рекао је милијардер и технолошки могул током гостовања у подкасту код Лекса Фридмана.

Ердоган: Догађаји у Гази злочин против човечности

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да догађаји који су се одвијали у Појасу Газе у протеклих више од месец дана представљају "несрећу, катастрофу и злочин против човечности".

"Турски народ ће наставити подржавати становнике Газе јер одбијају да напусте своје домове и земљу до краја", рекао је Ердоган на комеморативном скупу поводом 85. годишњице смрти оснивача и првог председника Турске Мустафе Кемала Ататурка, преноси Анадолија.

Он је навео да Израел "искушава наше стрпљење са заблудама о обећаној земљи, укључујући територију Турске, уз претње употребом нуклеарног оружја".

Газа: Убијено 20 Палестинаца у нападу на школу Ел Бурак

Најмање 20 Палестинаца је убијено у израелском нападу на школу Ел Бурак у граду Газа, изјавио је данас за Ројтерс директор болнице Ел Шифа Мухамед Абу Семејах.

Цивилна инфраструктура, укључујући образовне институције, и даље је примарна мета ваздушне и копнене офанзиве израелске војске, наводи палестинска агенција ВАФА.

Како се додаје, међународна заједница изразила је дубоку забринутост због ескалације израелске агресије, посебно због губитка невиних живота, и позвала на хитан прекид ватре како би се спречило даље крвопролиће.

Раиси путује у Ријад први пут од обнављања дипломатских односа Ирана и Саудијске Арабије

Председник Ирана Ебрахим Раиси посетиће Саудијску Арабију како би присуствовао ванредном састанку Организације исламске сарадње (ОИЦ), на којој ће главна тема бити палестинско-израелски сукоб.

Ово ће бити прва посета једног иранског лидера Ријаду од обнављања дипломатских односа између земаља.

Самиту ОИЦ-а присуствоваће и сиријски председник Башар ел Асад.

Си-Ен-Ен: Дипломатске депеше упозоравају САД на гнев арапског света

Америчке дипломате упозориле су Белу кућу да безрезервна подршка Вашингтона Израелу у сукобу против Хамаса чини арапске земље непријатељски настројеним према САД, пише Си-Ен-Ен, позивајући се на дипломатске депеше.

Други по значају амерички дипломата у Оману написао је у депеши коју је видео Си-Ен-Ен да САД "тешко губе на информационом бојном пољу", што је закључио након разговора са "широким спектром контаката од поверења и трезвеног ума".

Званичник је упозорио да подршком смртоносне војне кампање Израела у Гази Америка "губи арапску јавност за једну генерацију", пошто Арапи виде САД као "материјалног и моралног кривца за оно што сматрају потенцијалним ратним злочинима."

Депеша је послата Савету за националну безбедност САД, ЦИА и ФБИ, наводи се у извештају.

Медиј спомиње још једну депешу из америчке амбасаде у Каиру, а у којој се цитирају египатске државне новине које пишу да је "Бајденова окрутност и занемаривање Палестинаца превазишла све претходне председнике САД."

СЗО: Свега четири одсто од укупне хуманитарне помоћи дошло до Газе

У протеклих месец дана, Израел је дозволио само четири одсто од укупне хуманитарне помоћи која је послата Гази да допре у ту енклаву, рекао је портпарол СЗО Кристијан Линдмајер у интервјуу за РТ Арабик.

Он је такође истакао да су 22 од укупно 36 болница у Појасу Газе само делимично оперативне, а у само три болнице на југу се могу спроводити хируршке операције.

"До сада су убијена 192 медицинска радника, од којих 60 током обављања свог посла", рекао је Линдмајер. Такође је напоменуо да 700 хиљада избеглица живи у школама УНРВА.

Нетанијаху: После елиминације Хамаса, Израел ће успоставити безбедносну контролу у Гази

Израел ће успоставити безбедносну контролу у Појасу Газе, која ће укључивати демилитаризацију те области, након елиминисања Хамаса, изјавио је у петак израелски премијер Бењамин Нетанијаху.

"Након елиминације Хамаса, израелска безбедносна контрола ће бити успостављена у Појасу Газе, укључујући потпуну демилитаризацију, како би се гарантовало одсуство претње из Газе", рекао је Нетањаху на састанку са шефовима израелских јужних општина, преноси израелски Канал 12.

Израел оптужује новинаре западних медија да су знали за напад Хамаса 7. октобра

Израелски министар комуникација оптужио је четири новинара из Газе који извештавају за западне медије да су знали да ће Хамас напасти Израел 7. октобра, што су ови медији негирали.

Шломо Кархи је поручио агенцијама Ројтерс и АП, као и америчкој телевизијској мрежи Си-Ен-Ен и листу "Њујорк тајмс", да су "појединци из њихових организација унапред знали за ужасан напад".

Сви прозвани медији су демантовали министрове тврдње, преноси ББЦ.

Такве непоткрепљене оптужбе угрожавају новинаре који сарађују са овим медијима под слободним уговорима, додао је "Њујорк тајмс".

Кархи каже да је напад извршен у тренутку када су фотографи већ били присутни, "документујући ове ужасе и ефективно постају учесници овог ужасног догађаја", преноси Би-Би-Си.

Ова тврдња израелског званичника уследила је после објаве на произраелском сајту "Онест репортинг" да је присуство фоторепортера можда било "део плана".

Бени Ганц, члан израелског ратног кабинета, рекао је потом да "фоторепортере треба третирати као терористе ако се докаже да су имали сазнања" да ће бити извршен напад 7. октобра.

Прва жртва нестанка струје и горива у болници Ел Кудс

У болници Ел Кудс преминула је прва особа коју лекари нису успели да спасу само због нестанка струје и горива, јавља Ал Џазира.

Минут ћутања у УН за убијене запослене: "Они представљају оно што се дешава у Гази"

Особље УН широм света одржаће у понедељак минут ћутања и заставе ће се вијорити на пола копља, саопштило је то глобално тело, како би обележили смрт више од 100 запослених који су у Гази убијени од 7. октобра.

УНРВА, агенција УН за палестинске избеглице, описала је рат као најсмртоноснији сукоб у историји УН у односу на кратко време за које се одиграо.

Погинули радници УН "представљају оно што се дешава људима у Гази", рекла је за Ројтерс Жулијет Тума, директор комуникација у УНРВА.

"Они и сви други цивили у Појасу Газе... никада није требало да буду убијени", додала је.

Састанак председника Египта и катарског емира у Каиру

Председник Египта Абдел Фатах ел Сиси састао се данас у Каиру са катарским емиром Тамимом бин Хамад Ел Танијем са којим је разговарао о слању хуманитарне помоћи у Појас Газе и ослобађању израелских талаца које држи Хамас.

Посета катарског емира уследила је дан након што је одржан састанак премијера Катара Мухамеда бин Абдулрахмана са шефовима америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) и израелске обавештајне агенције Моасд у Дохи, на којем су главне теме разговора биле ослобађање талаца и пауза у борбама између Хамаса и Израела, преноси Ројтерс.

ЕУ разматра могућност увођења додатних мера против Хамаса

Европска унија разматра могућност за увођење додатних мера против Хамасам који је блок већ означио као терористичку организацију, рекао је у петак високи европски званичник.

ЕУ више од 20 година сматра Хамас терористичком организацијом, а Брисел разговара о новим мерама против покрета, али је могуће увести личне санкције одређеним појединцима и лидерима, рекао је званичник, пише "Спутњик".

Блок би могао размотрити начине да утиче на финансирање Хамаса, рекао је званичник, не дајући више информација о било каквим предлозима за увођење санкција против Израела због његове операције у Појасу Газе.

ИДФ тврде да су погодиле више од 15.000 мета Хамаса од 7. октобра

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су у петак да су погодиле више од 15.000 мета палестинског покрета Хамас у појасу Газе и заплениле 6.000 комада оружја од почетка ескалације 7. октобра.

"Од почетка рата, ИД је погодио преко 15.000 терористичких циљева у Појасу Газе и лоцирао 6.000 комада оружја, укључујући лансере противтенковских ракета, противваздушне ракете, ракете и минобацаче, експлозив, муницију и још много тога", објавила је ИД на свом Телеграм каналу.

ПРСЦ: Окршаји у близини болнице Ел Кудс

У близини болнице Ел Кудс у Појасу Газе се одвијају сукоби, а у сукобима има повређених, саопштило је у петак Палестинско друштво Црвеног полумесеца (ПРЦС).

"Интензивни сукоби, окупациони снајперисти отварају ватру на болницу Ел Кудс, узрокујући повреде међу расељеним људима", саопштила је ПРЦС на Иксу.

Хиљаде избеглица из болнице Шифа побегло после удара

Размештени Палестинци који беже из северне зоне Газе рекли су за Асошиејтед прес да је хиљаде расељених људи који су тражили склониште у болници Ел Шифа у срцу града Газе побегло након експлозија које су тамо одјекнуле током ноћи.

У болници се скривало скоро 80.000 људи.

Неки од оних који су бежали у петак рекли су да је остало само неколико стотина тешко рањених пацијената и лекара.

Тирк позвао да се истражи израелска употреба разорног оружја у густо насељеним деловима Газе

Високи комесар Уједињених нација за људска права Фолкер Тирк позвао је на истрагу "неселективног" израелског бомбардовања и гранатирања у густо насељеним областима Појаса Газе, преноси Ројтерс.

"Обимно израелско бомбардовање Газе, укључујући употребу експлозивног оружја са јаким ударом у густо насељеним областима... очигледно има разорне хуманитарне последице", рекао је Турк новинарима у Јордану.

"Напади се морају истражити... Веома смо забринути да се ради о несразмерним нападима који крше међународно хуманитарно право", додао је он.

Постигнут договор о размени заробљених жена и деце

Постигнут је договор о размени палестинских жена и тинејџера затворених у израелским затворима за 100 жена и деце из реда Хамасових талаца, преноси Ал Хадат.

Министарство здравља у Гази: Најмање 11.078 Палестинаца је погинуло, од чега 4,506 деце

Најмање 11.078 Палестинаца је погинуло, oд чега 4,506 деце, а 27.490 повређено од последица израелских удара на појас Газе, саопштило је Министарство здравља енклаве.

Власти Хамаса у Гази: У израелском нападу на највећу болницу у Гази погинуло 13, рањено десетине

У израелском нападу на комплекс Ел Шифа погинуло је 13 људи, саопштиле су власти Хамаса у Појасу Газе, преноси агенција Франс прес (АФП).

"Тринаест мученика и десетине рањених у израелском нападу на комплекс Ел Шифа данас у центру Газе", наводи се у саопштењу владе.

Новинари још нису у стању да потврде све жртве, пише "Гардијан", али напомиње да је један новинар АФП-а је известио да је видео најмање седам покривених тела испред болнице.

Арапска лига захтева "потпуни прекид ватре"

Арапска лига захтева "потпуни прекид ватре" у Гази, наводи се у саопштењу Арапске лиге објављеном у четвртак.

"Хуманитарна примирја нису срж арапске позиције, јер арапска позиција захтева потпуни прекид ватре. Хуманитарна примирја су идеја о којој неки говоре како би покушали да се изборе са погоршаном хуманитарном ситуацијом услед рата и израелске агресије. Арапска позиција је јасно и експлицитно заснована на тренутном прекиду ватре", рекао је портпарол Арапске лиге Хосам Заки.

Арапски министри спољних послова одржали су у четвртак припремни састанак у Ријаду, који је водио саудијски министар иностраних послова принц Фаисал бин Фархан ел Сауд, уочи хитног арапског самита који би требало да се одржи у Саудијској Арабији у суботу, како би разговарали о начинима за заустављање "израелске агресије на Газу", наводи се у саопштењу, преноси Си-Ен-Ен.

Сиријски председник Башар ел Асад учествоваће на самиту, саопштило је у петак сиријско председништво на Иксу.

Хезболах објавио "мученичко страдање" седам бораца под израелском ватром

Либански Хезболах саопштио је да је израелска ватра убила седам бораца те организације, не прецизирајући како и када су погинули, преноси агенција Франс прес.

Организација је у саопштењу именовала седам бораца и рекла да су они "мученички страдали на путу за Јерусалим", како Хезболах оплакује своје страдале чланове, којих је од почетка пограничног сукоба са Израелом прошлог месеца убијено 68.

Ракете испаљене из Газе на Тел Авив, Хамас преузео одговорност

Обимна ракетна баража испаљена је на област Тел Авива први пут од уторка увече.

На небу изнад града могло се видети како "гвоздена купола" пресреће више пројектила, пише "Тајмс оф Израел" и додаје да је Хамас преузео одговорност за напад. 

Хитна помоћ збрињава две особе које су рањене у ракетном баражу из Појаса Газе.

Абас: Палестинска управа спремна да преузме контролу над Газом, али као део свеобухватног решења

Председник Палестинске управе (ПА) Махмуд Абас поновио је да је ПА спремна да поново преузме контролу над појасом Газе након рата Израела и Хамаса, напоменувши да ће се то догодити само ако је тај потез део свеобухватног политичког решења које укључује палестинску државу у оквиру граница из 1967. године и са Источним Јерусалимом као престоницом.

У говору поводом 19. годишњице смрти палестинског лидера Јасера Арафата, Абас је позвао на очување Арафатовог "наслеђа" и заштиту Палестинске ослободилачке организације која контролише ПА као јединог легитимног представника палестинског народа, преноси "Тајмс оф Израел".

Абас је позвао на међународну мировну конференцију како би дошло до "међународних гаранција" и план за окончање израелске окупације палестинских територија.

Палестински председник је одбио да осуди Хамас за напад 7. октобра, истакавши да је Израел "у потпуности одговоран" за сукоб, те да војна решења никоме неће донети сигурност или мир.

Саудијски престолонаследник позвао на прекид рата и осудио "војну агресију" Израела

Престолонаследник Саудијске Арабије Мохамед бин Салман (МБС) позвао је на прекид рата у Гази и на заустављање "присилног расељавања" Палестинаца.

"Наглашавамо потребу да се заустави овај рат и присилно расељавање Палестинаца", рекао је он у изјави на Саудијско-Афричком самиту у Ријаду у петак.

"Осуђујемо оно што Појас Газе доживљава у смислу војне агресије, напада на цивиле и континуираног кршења међународног хуманитарног права од стране израелских окупационих власти", додао је он.

"Истичемо потребу за стварањем услова за повратак стабилности и успостављање мира", истакао је он, преноси Си-Ен-Ен.

Болница на северу Газе "потпуно опкољена" тенковима, нема струје ни лекова, каже директор

Директор болнице Ел Наср у северној Гази упозорио је да је медицински центар потпуно окружен тенковима, што онемогућава излазак.

Мустафа ел Калут, који води болницу Ел Наср и педијатријску болницу Ел Рантиси, позвао је на евакуацију лекара и пацијената усред заоштравања борби.

"Потпуно смо опкољени, испред болнице су тенкови и не можемо да одемо", рекао је Ел Калут за Си-Ен-Ен.

Болнички комплекс се налази у близини насеља Шеик Радван и избегличког кампа Ел Шати, где су ИДФ и Хамас одвојено пријавили копнене борбе.

"Немамо струју, немамо кисеоник за пацијенте, немамо лекове и воду", рекао је он.

"Не знамо шта ће бити с нама, није нас контактирао ни Црвени крст ни било која међународна организација", додао је Ал-Кахлоут.

ИДФ тврди да је елиминисао 30 бораца Хамаса током рација у Појасу Газе у последња 24 сата

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су у петак да су извршиле рације на бројне објекте палестинског покрета Хамас, елиминишући 30 бораца у протекла 24 сата, а такође су извршиле рацију у канцеларији брата лидера Јахје Синвара.

ИДФ: Противтенковске ракете лансиране из Либана, Израел гађа извор ватре

Противтенковска ракета лансирана је у петак из Либана ка израелској војној постаји, саопштиле су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) и додале да је у одговору погодила извор ватре.

"Недавно су терористи лансирали низ противтенковских пројектила из Либана ка положају ИД у области Манара у северном Израелу. Артиљерија ИД тренутно погађа извор ватре", написале су ИДФ на свом Телеграм каналу.

Агенција УН: Убијено више од 100 чланова особља у последњих месец дана

Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА) саопштила је да је више од 100 чланова особља те организације убијено у Појасу Газе у последњих месец дана.

"Више од 100 колега из УНРВА је убијено за месец дана. Међу њима су родитељи, наставници, медицинске сестре, лекари и помоћно особље", написао је генерални комесар агенције Филипе Лазарини на друштвеној мрежи Икс.

Он је додао да "УНРВА тугује, Палестинци тугују, Израелци тугују".

Лазарини је позвао на хитни хуманитарни прекид ватре како би се трагедија окончала.

СЗО: Бомбардована болница Ал Шифа, ван функције 20 здравствених установа

Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је да је болница Ал Шифа у Гази бомбардована и додала да је сада 20 болница у потпуности ван функције.

"Немам детаље о Ал Шифи, али знамо да је бомбардована", рекла је портпаролка СЗО Маргарет Харис и додала да се на лицу место одвија "интензивно насиље", преноси Ал Џазира.

Палестинске власти су навеле да је једна особа страдала, а да је неколико рањених, преноси "Гардијан".

Постоје извештаји о интензивним борбама израелских снага са борцима Хамаса у близини болнице Ал Шифа, а на друштвеним мрежама су се појавили видео-снимци на којима се наводно виде повређени у болници Ал Шифа, у коју су се склонили многи становници Газе.

Израелска војска (ИДФ) оптужује Хамас да крије своје борце по болницама и да користи болнички комплекс Ал Шифа као свој главни командни центар. Израелска војска је такође дошла до болнице Рантиси, у предграђу Ал Наср, и опколила је, преноси "Тајмс оф Израел".

Председник Италије: Једино решење за сукоб јесте оно са две државе

Председник Италије Серђо Матарела изјавио је данас да је дводржавно решење једино решење за сукоб између Израела и палестинске милитантне групе Хамас.

"Убеђен сам да је једино решење које ће довести до стабилности и мира решење о два народа и две државе", рекао је Матарела на конференцији за медије са председником Узбекистана Шавкатом Мирзијојевим у Ташкенту, преноси АНСА.

Он је додао да Италија већ дуго подржава међународне напоре да се из кризе изађе дводржавним решењем.

Тирк: Обе стране чине ратне злочине

Високи комесар Уједињених нација за људска права Фолкер Тирк поново је упозорио на озбиљна кршења људских права цивила, која представљају ратне злочине које су починиле, како је навео, обе стране у Гази.

Тирк је позвао Израел и Хамас да траже мировно решење и да престану да кажњавају цивиле, објавио је Би-Би-Си (ББЦ).

Он је нагласио да свака употреба цивила и цивилних објеката као штита, а које спроводи Хамас, представља кршење закона рата, али је навео да то не ослобађа Израел његове обавезе да осигура да цивили буду поштеђени напада и да поштује принцип сразмерности.

Тирк је поновио да таоци које Хамас држи у Појасу Газе од 7. октобра морају бити ослобођени.

Комесар УН је указао да се трајни мир и безбедност не могу постићи убијањем цивила који нису одговорни за злочине који су почињени.

У израелском бомбардовању оштећено више од 50 одсто стамбених јединица, уништено 40.000

Израелски удари оштетили су више од половине свих стамбених јединица у Појасу Газе и потпуно уништили више од 40.000 њих, саопштила је влада палестинске енклаве у петак у саопштењу.

"Више од 50 одсто стамбених јединица у Гази је оштећено као резултат ваздушних напада и гранатирања из окупације [Израела], 40.000 стамбених јединица је потпуно уништено", наводи се у саопштењу.

Ердоган: Претњама да ће употребити нуклеарно оружје, Израел тестира наше стрпљење

Израел тестира стрпљење претећи да ће употребити нуклеарно оружје у појасу Газе, рекао је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

"Иза светске кризе стоје снаге колонијалних структура. Пред целим светом се врши злочин против човечности. Пред целим светом Израел наставља своје бруталне нападе на Газу... Они тестирају наше стрпљење, претећи да ће употребити нуклеарно оружје", рекао је турски лидер, говорећи у петак у Анкари.

Раније је израелски министар за Јерусалим и питања баштине Амихаи Елијаху назвао бацање нуклеарне бомбе на Газу једном од опција за решавање палестинско-израелског сукоба. 

Након овога, израелски премијер Бењамин Нетанијаху одлучио је да уклони Елијахуа са наредних састанака владе, преносе РИА Новости.

ИДФ тврди да је ухватио 14 чланвоа Хамаса на Западној обали

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су током ноћи током рација широм Западне обале ухапсили 41 траженог Палестинца, укључујући 14 припадника Хамаса.

Од 7. октобра, ИДФ наводи да су трупе ухапсиле 1.540 тражених Палестинаца широм Западне обале, укључујући више од 930 повезаних са Хамасом, преноси "Тајмс оф Израел".

Коридор за евакуацију Газе отворен шести дан, најављују израелски званичници

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) отвориле су коридор за евакуацију из Газе, саопштило је цивилно тело ИДФ одговорно за владину политику на окупираним палестинским територијама.

Коридор ће остати отворен седам сати, додаје се. У саопштењу на Иксу је приложен видео снимак уз опис да се види "десетине хиљада становника" како се крећу ка јужном делу појаса Газе.

Светски програм за храну: Целокупно становништво Газе се суочава са глађу

Нико од 2,3 милиона становника Газе нема довољно хране, а сви се суочавају са глађу, саопштио је директор за хитне случајеве Светског програма за храну, Кјунг-нан Парк.

Како наводи, пре 7. октобра, око 33 одсто становништва Газе није имало обезбеђену храну, и додаје да се у овом тренутку "са сигурношћу може рећи" да тај број износи "100 одсто".

Она је рекла да су недостатак горива и залиха разлог зашто је свега једна од 23 пекаре које је обезбедила агенција УН тренутно у функцији, преноси Ројтерс.

Блинкен: Треба учинити више за заштиту цивила у Гази

Амерички државни секретар Антони Блинкен рекао је да поздравља договорене паузе Израела у офанзиви на Газу, али да је потребно учинити више.

"Мислим да је дошло до одређеног напретка", рекао је Блинекн у Њу Делхију, додавши да је био "врло јасан да треба учинити много више ради заштите цивила и допремања хуманитарне помоћи за њих", преноси "Тајмс оф Израел".

Усред израелских напада на Газу убијено је "превише" цивила, истакао је Блинкен:

"Превише Палестинаца је убијено, превише их је патило ових протеклих недеља" и да треба учинити све што је могуће да им се спречи штета и максимизира помоћ која им је потребна.

Остало свега "неколико сати" пре него што болнице престану са радом, наводи Министарство здравља

Портпарол Министарства здравља у Гази рекао је да је остало свега "неколико сати" пре него што болнице у граду Гази и северној Гази не престану да пружају услуге, наводи Асошиејтед прес.

Кола хитне помоћи не могу да стигну до дечје болнице Ал Наср да евакуишу повређене, рекао је у саопштењу Ашраф Ел Кидра из Министарства здравља.

У саопштењу Ашраф ал-Кидра из министарства здравља рекао је да кола хитне помоћи не могу да стигну до дечије болнице Ал-Наср да евакуишу повређене јер је мета.

Он је апеловао на  на арапске и муслиманске земље, као "и слободне људе света" да предузму хитне мере како би медицинске залихе и гориво дошли у болнице пре него што се деси "велика катастрофа." 

Још хуманитарне помоћи из Русије за Појас Газе

Руско Министарство за ванредне ситуације шаље становништву Појаса Газе још 25 тона хуманитарне помоћи која садржи храну, средства за личну хигијену, одећу, преносиве пећи и ћебад.

Авион Ил-76 полетео је са аеродрома у Казању. Хуманитарна помоћ биће достављена на територију Египта и предата представницима египатског Црвеног полумесеца. Они ће је касније преусмерити на становнике Појаса Газе.

Руска помоћ организована је по налогу председника Владимира Путина и шефа руског Министарства за ванредне ситуације Александра Куренкова.

Ердоган упозорио Блинкена о потреби допремања више хуманитарне помоћи у Гази

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је америчком државном секретару Антонију Блинкену поручио да би број камиона помоћи који сваког дана улазе у Газу требало повећати на најмање 500.

Ердоган је додао да је Блинкен предлог примио "добро", преноси Асошијетед прес.

Како је рекао, тренутно број камиона који улази у газу износи "20 до 30".

Ердоган је рекао да Турска жели да реши недостатак возила хитне помоћи у Гази и да сарађује са другим земљама у снабдевању храном и лековима. Он је додао да је Анкара такође спремна да у својим болницама лечи цивиле Газе од хроничних болести, попут рака.

Основана координациона група између Турске, Египта и Израела за пренос рањеника из Газе

Турска, Египат и Израел формирали су координациону групу за пренос рањеника из појаса Газе, саопштило је турско министарство здравља, преносе РИА Новости.

Специјални известилац УН за Палестину назвала четворочасовне паузе "циничним и окрутним"

Франческа Албанезе, специјални известилац УН за палестинске територије, описала је одлуку Израела да дозволи четворочасовне паузе у борбама као "веома циничну и окрутну".

"Било је непрекидно бомбардовања, 6.000 бомби сваке недеље на појас Газе, на овом малом комаду земље где су људи заробљени, а разарања су огромна. Неће бити повратка након онога што Израел ради са Појасом Газе", рекла је Албанез новинарима у Аделаиди у Аустралији, преноси Асошиејтед прес.

Она је додала да су четворочасовне паузе "људима тек дозвољавају да продишу и да се сете звука живота без бомби, пре него почну поново да их бомбардују. То је врло цинично и окрутно."

Израелске одбрамбене снаге објавиле су снимак који, наводно, представља отказивање ваздушног удара зарад заштите цивила. 

У израелском бомбардовању Газе до сада је страдало најмање 10.812 Палестинаца, од чега 4.412 деце, према подацима Министарства здравља у Гази.

Нетанијаху: Кредибилна сила треба да уђе у Газу након рата

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је да Израел не настоји да освоји, окупира или управља Газом након рата против Хамаса, али да ће бити потребна "кредибилна сила" да уђе на палестинску територију, како би се спречило појављивање милитантних претњи.

Опширније прочитајте у посебној вести.

Високом комесару УН за људска права забрањено да уђе у Израел; позвао да се заштите Палестинци

Високи комесар Уједињених нација за људска права Фолкер Тирк рекао је у петак да Израел мора да предузме хитне мере за заштиту Палестинаца на окупираној Западној обали јер се налазе на мети још већег насиља откако је прошлог месеца избио рат између Израела и Хамаса.

Израелске власти, иначе, Тирку нису дозволиле да посети земљу и палестинске територије, саопштено је из његовог ресора.

ОХЦХР је више пута изјавио да Израел чини ратне злочине у Гази.

УН: У првом месецу рата 400.000 људи у Гази отерано у сиромаштво

Програм Уједињених нација за развој и Економска и социјална комисија УН за Западну Азију објавиле су да се у првом месецу рата бруто домаћи производ на Западној обали и у Гази смањио за 4 процента, што је више од 400.000 људи довело у сиромаштво.

Више од две трећине становништва Газе од 2,3 милиона напустило је своје домове откако је Израел покренуо вишенедељне интензивне ваздушне нападе праћене копненом операцијом, подсећа "Тајмс оф Израел".

Брза процена економских последица рата у Гази коју су објавиле две организације први је извештај УН који показује утицај сукоба.

Ако се рат настави и други месец, УН предвиђају да ће палестински БДП, који је пре почетка рата износио 20,4 милијарде долара, пасти за 8,4 одсто што представља губитак од 1,7 милијарди долара. А ако сукоб потраје три месеца, палестински БДП ће пасти за 12 одсто, уз губитке од 2,5 милијарди долара и више од 660.000 људи гурнутих у сиромаштво.

Помоћник генералног секретара Програма за развој УН Абдалах Ал Дардари рекао је на конференцији за новинаре да би губитак БДП-а од 12 одсто на крају године био "без преседана".

Поређења ради, каже он, сиријска привреда је губила 1 одсто свог БДП месечно на врхунцу сукоба, а Украјина у просеку око 1,6 одсто на месечном нивоу.

Израелска војска тврди да је убила неколико важних оперативаца Хамаса

Израелска војска саопштила је да су њене копнене снаге убиле неколико оперативаца Хамаса, међу њима и припаднике елитних јединица, који су учествовали у нападу 7. октобра.

Операције су изведене на основу обавештајних информација које је војницима дала безбедносна агенција Шин Бет, преносе израелски медији.

Војска је навела да је убила Ахмеда Мусу, команданта чете јединице "Нукбе", и Амра Алхандија, команданта вода ове јединице, који су били скривени у Џабалији.

Према саопштењу, Муса је био један од команданата Хамаса који је предводио напад на базу Зиким, оближњи кибуц и још једно војно место у тој области у октобру.

Војска је саопштила да је убила и Мухамеда Кахлута, шефа такозване снајперске групе Хамаса у бригади милитаната на северу Газе.

Наведено је и да је у другом окршају убијено 19 оперативаца Хамаса који су планирали да нападну израелске војнике.

Ратна дејства и експлозије у непосредној близини индонежанске болнице у Гази

Током ноћи између четвртка и петка дошло је до ваздушних удара и експлозија у непосредној близини индонежанске болнице, саопштило је Министарство спољних послова ове земље.

У саопштењу није наведено да ли је у нападу било повређених и страдалих.

Првих 85 Руса данас напушта Појас Газе

Првих 85 руских држављана ће данас бити евакуисано из Појаса Гасе, потврдили су за "РИА Новости" у контролном пункту Рафа.

Данас ће преко контролног пункта Рафа заправо бити евакуисано 524 особа који имају страно држављанство у односу на локалце. Међу њима је 85 људи са руским држављанством.

Према објављеном документу, сви евакуисани треба да стигну на пункт у седам ујутру.

Ово је први пут да држављани Русије напуштају енклаву од како је кренуо палестинско-израелски рат. Прошле недеље је руски амбасадор у Израелу рекао да је око 600 Руса на листи за евакуацију. Како је напоменуо, Москва чека сигнал од египатских власти када ће бити могуће евакуисати их преко контролног пункта Рафа, где ће догађај испратити руске дипломате из Каира, као и руски аутобуси и авиони

Иран: Ширење сукоба постаје неизбежно

Ирански министар спољних послова Хосеин Амир-Абдолахијан наводно је рекао свом катарском колеги шеику Мохамеду Бин Абдулрахману Ал Танију да је ширење сукоба између Израела и Хамаса "неизбежно".

"Због повећања интензитета рата против цивилног становништва Газе, проширење обима рата постало је неизбежно", наводно је рекао Амир-Абдолахијан у јучерашњем телефонском разговору, а преноси иранска Прес ТВ.

Катар, који има блиске везе са Хамасом, ради на покушају да посредује у прекиду ватре и ослобађању талаца.

Опширније читајте у посебној вести.

Начелник Генералштаба САД: Израелски ратни циљ да уништи Хамас прилично велик залогај

Начелник Здруженог генералштаба Оружаних снага Сједињених Америчких Држава Чарлс Браун изјавио је да је забринут да би све већи број цивилних жртава у Гази могао да подстакне део Палестинаца да се окрену терористичким активностима.

"Што се пре буде дошло до заустављања непријатељства, имаћете мањи број цивила који желе да постану нови чланови Хамаса", рекао је Браун новинарима у својим првим коментарима о рату у Гази откако је прошлог месеца преузео дужност високог америчког војног званичника.

Браун је назвао израелски ратни циљ да уништи Хамас "прилично великим залогајем", додајући да је Израел био фокусиран на циљање вишег руководства Хамаса, што би могао брже да уради.

Из Израела су раније поручили да је вођа Хамаса у Гази Јахја Синвар на врху њихове листе за убиство, док ИДФ полако напредује у копненом продору кроз северни део Појаса Газе.

Браун је оценио да операције попут оне коју Израел покушава да изведе имају тенденцију да се продуже дуже од планираног и да на то треба бити спреман.

Истичући да се Израел придржава закона ратовања у Гази, начелник америчког Генералштаба каже да би ИДФ могао да побољша објашњења јавности својих понекад контроверзних потеза и додаје да је покренуо то питање са својим израелским колегом Херзијем Халевијем током телефонског разговора 30. октобра године, након што је Израел бомбардовао велико упориште Хамаса у избегличком кампу Џабалија, наводи "Тајмс оф Израел".

Израелска војска гађала циљеве у Сирији

Израелска војска саопштила је да је извела нападе у Сирији као одговор на напад дроном на школу у најјужнијем израелском граду Еилату.

У саопштењу Израелских одбрамбених снага (ИДФ) наводи се да је циљана организација која је лансирала дрон, без прецизирања ко стоји иза напада, одакле је кренуо или шта је израелска војска погодила.

"Сиријски режим је у потпуности одговоран за све терористичке активности које се изводе са сиријске територије. ИДФ ће оштро одговорити на сваки покушај наношења штете територији државе Израел", наводи се у саопштењу, а преноси портал "Тајмс оф Израел".