Свет

Иран: Ширење сукоба из Појаса Газе постаје неизбежно

Ирански медији пренели су да је министар спољних послова Хосеин Амир-Абдолахијан рекао свом катарском колеги да ће због огромног броја страдалих цивила у Гази доћи до ширења сукоба
Иран: Ширење сукоба из Појаса Газе постаје неизбежно© Tanjug/AP Photo/Abdul Qader Sabbah

Иран је упозорио да ће обим страдања цивила изазваног израелским ратом против Хамаса неизбежно довести до ширења сукоба, након што су званичници у Гази известили о израелским ваздушним ударима на неколико болница у палестинској енклави или близу њих.

Ирански министар спољних послова Хосеин Амир-Абдолахијан наводно је рекао свом катарском колеги шеику Мохамеду Бин Абдулрахману Ал Танију да је ширење сукоба између Израела и Хамаса "неизбежно".

"Због повећања интензитета рата против цивилног становништва Газе, проширење обима рата постало је неизбежно", наводно је рекао Амир-Абдолахијан у јучерашњем телефонском разговору, а преноси иранска Прес ТВ.

Ројтерс наводи да би коментари иранског министра иностраних послова могли да појачају забринутост око тога да ли ће дипломатски напори Вашингтона и распоређивање америчких поморских снага у источном Медитерану бити довољни да се спречи шири сукоб и даља дестабилизација Блиског истока.

Портал "Тајмс оф Израел" подсећа да су САД послале две групе носача авиона и подморницу на нуклеарни погон у регион у покушају да одврате Техеран.

Катар, који има блиске везе са Хамасом, ради на покушају да посредује у прекиду ватре и ослобађању талаца.

image