Свет

Нова рампа за Кијев у ЕУ: Нема договора о 20 милијарди евра помоћи

Неке земље су се изјасниле да њихови буџети једноставно не дозвољавају толики износ, као и да многи пате од економских проблема повезаних са антируским санкцијама
Нова рампа за Кијев у ЕУ: Нема договора о 20 милијарди евра помоћиwww.globallookpress.com © Nicolas Maeterlinck/Keystone Press Agency

Европска комисија (ЕК) можда ће бити принуђена да поново размотри предлог да се Украјини додели 20 милијарди евра војне помоћи током наредне четири године због противљења неких чланова Уније, преноси Ројтерс, позивајући се на високе европске дипломате.

"Нећу још да кажем да је тај план пропао, али би свакако могао да се побољша. Немачка има много питања, што је сасвим фер, јер се ради о великој суми", казао је један дипломата.

Шефови министарстава одбране земаља ЕУ намеравају да 14. новембра у Бриселу разговарају о плановима за даље пружање војне помоћи Кијеву.

Како преносе Ројтерсови извори, уочи овог састанка, неколико земаља, укључујући Немачку, изразило је сумњу у потребу преузимања великих финансијских обавеза за четири године унапред. 

"Неки чланови заједнице такође наводе да њихови буџети једноставно не дозвољавају толики износ. Према томе, првобитни предлог ЕК може да буде измењен. Једна од опција је одобравање пакета финансијске помоћи Украјини само за годину дана унапред", наводи агенција.

Европска комисија је 20. јуна позвала земље ЕУ да дају додатне доприносе у буџет Уније за период од 2024. до 2027. године, што је неопходно да би се одобрио програм буџетске помоћи Украјини у износу од 50 милијарди евра за наредне четири године и војну помоћ у износу од 20 милијарди евра.

Тај предлог наишао је на отпор у земљама ЕУ, чији буџети "пате" од економских проблема повезаних са антируским санкцијама, због чега, дугорочни програми помоћи ЕУ Украјини још увек нису усвојени.

image