Свет

Мање војне помоћи у новом америчком пакету за Украјину, буџет исцрпљен

Оружје и опрема за Кијев биће укупне вредности 425 милиона евра, с тим што је из Беле куће речено да ће се слати мањи пакети војне помоћи, док Пентагон саопштава да је исцрпљен посебни буџет за Украјину
Мање војне помоћи у новом америчком пакету за Украјину, буџет исцрпљен© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Амерички државни секретар Ентони Блинкен најавио је нови пакет помоћи Украјини вредан до 125 милиона долара који ће укључивати оружје и опрему.

Како је саопштено, ради се о средствима која су одобрена у складу са претходно одређеном помоћи за Украјину.

"Наставићемо да радимо са Конгресом на унапређењу наших интереса националне безбедности помажући Украјини да се одбрани и обезбеди своју будућност", закључује се у саопштењу.

Пентагон је у писаној изјави навео да ће оружје у вредности од 125 милиона долара бити пребачено у Кијев из складишта америчког војног ресора, преноси ТАСС. Истовремено, помоћ у износу од 300 милиона долара шаље се у оквиру Иницијативе за безбедносну помоћ Украјини (УСАИ), која подразумева да Министарство одбране САД склапа уговоре са произвођачима, а не да опрему и наоружање обезбеђује директно из својих резерви.

Овим пакетом вредним 300 милиона долара исцрпљена су преостала средства у буџету УСАИ, саопштило је америчко Министарство одбране и истакло да америчка администрација наставља да позива Конгрес да испуни своју посвећеност народу Украјине одобравањем додатних средстава "како би се осигурало да Украјина има оно што јој је потребно да се одбрани од бруталног руског рата".

Како је пренео Ројтерс, Сједињене Државе су почеле да шаљу мање пакете војне помоћи Украјини како би продужиле подршку имајући у виду застој у Конгресу око обезбеђивања финансирања за ову земљу.

Секретар за штампу Беле куће Карин Жан-Пјер рекла је новинарима да је намера САД да продужи могућност подршке Украјини што је дуже могуће док Конгрес расправља о новој помоћи.

Жан-Пјер је позвала Конгрес да брзо одобри захтев председника Џозефа Бајдена за додатних 60 милијарди долара и покаже да "САД настављају да снажно подржавају Украјину".

Представнички дом америчког Конгреса усвојио је у план за пружање помоћи Израелу у вредности од 14,3 милијарди долара, али је из плана изостављена Украјина. Из Беле куће претходно је саопштено је да ће амерички председник ставити вето на овај документ ако га усвоји Конгрес, јер би "неуспех у подршци Украјини" послао "страшан сигнал Русији и остатку света о решености" америчких власти.

image