Свет

Орбанова уцена: ЕУ тражи алтернативни план за Украјину

Мађарска је истакла да жели процену износа финансијске помоћи и фактора ризика, као што је корупција у Украјини
Орбанова уцена: ЕУ тражи алтернативни план за Украјину© Sean Gallup/Getty Images

У случају да Мађарска стави вето на актуелни пакет помоћи Украјини од 50 милијарди евра, земље Европске уније разматрају резервни план који би им омогућио да прогурају средства преко потребна Кијеву.

Блумберг пише да би предлог могао да укључи националне гаранције држава чланица за прикупљање средстава на тржиштима, али само ако Будимпешта блокира ревизију дугорочног буџета ЕУ, који укључује поменути пакет помоћи и који захтева једногласност.

Мађарски премијер Виктор Орбан, наклоњен Кремљу, одбио је да испоручи оружје Кијеву и у више наврата је изјавио да је украјинска офанзива осуђена на пропаст, што је изнервирало друге чланице ЕУ. Све до сада, Орбан није био вољан да подржи нови ЕУ пакет помоћи Украјини.

Истовремено, Орбан рачуна да ће се ускоро ослободити више од 30 милијарди долара из ЕУ фондова, које је блок замрзнуо прошле године због  забринутости услед "демократског назадовања" Мађарске.

За Украјину је узнемирујућа продужена дебата која се води у Бриселу, посебно с обзиром да је амерички Конгрес такође у застоју око пружања војне помоћи након израеслко-палестинског сукоба.

Обраћајући се посланицима Европског парламента, комесар ЕУ за буџет Јоханес Хан рекао је да блок не може да буде уцењен од стране било ког свог члана.

"Наравно да можете учинити ствари компликованијим, али видели смо у прошлости кристално јасно, да нас не можете спречити да обављамо ствари", рекао је Хан.

Неке земље се залажу да се пронађе алтернативно решење за финансирање Украјине како би се појачао притисак на Орбана.

Будимпешта је позвала на свеобухватну дискусију о ефикасности и одрживости постојеће стратегије ЕУ за Украјину, за коју тврди да не доноси резултате, рекли су упућени извори за Блумберг.

Мађарска је истакла да жели процену износа финансијске помоћи и фактора ризика, као што је корупција у Украјини.

"Видимо покушај уцене од стране Брисела", наводи се и додаје да је Мађарска "спремна да разговара о буџету ЕУ, чак и о помоћи Украјини у краткорочном периоду од шест месеци до годину дана, али не и о преговорима са Кијевом за чланство у ЕУ.

image