Свет

Бела кућа одбацила пројекат финансирања рада америчке владе који не укључује помоћ Кијеву

Републикански план буџета не укључује додатну помоћ Украјини и Израелу
Бела кућа одбацила пројекат финансирања рада америчке владе који не укључује помоћ КијевуGetty © Stefan Zaklin / Stringer

План да се настави финансирање рада савезне владе САД, који је предложио републикански председавајући Представничког дома Мајк Џонсон је неозбиљан и доводи до обуставе њеног рада, поручила је секретарка за штампу Беле куће Карин Жан Пјер.

"Овај предлог је рецепт за већи хаос и води до још једног затварања", наводи се у саопштењу и додаје да републиканци у Представничком дому "губе драгоцено време на неозбиљан предлог који су критиковали чланови обе странке".

Наредног петка истиче привремено решење америчког државног буџета, због чега су републиканци у Представничком дому најавили план у два корака за финансирање владе, али ни једно од два најављена решења не укључује додатну помоћ за Израел или Украјину, пренео је Си-Ен-Ен. Ако законодавна и извршна власт америчке владе не усвоје нови сличан документ, онда ће министарства и ресори бити принуђени да обуставе рад због недостатка средстава.

Жан-Пјер је навела да би гашење савезне владе "угрозило" националну безбедност и циљеве унутрашње политике и да би "приморало војно особље да ради без плате". Секретарка за штампу Беле куће је нагласила да републиканци у доњем дому Конгреса "треба да престану да губе време на унутрашње партијске свађе, да раде свој посао и раде у двопартијском формату како би спречили затварање".

Џонсоновим предлогом предвиђен је наставак финансирања рада појединих владиних програма и ресора, укључујући и оне који се баве питањима пољопривреде, енергетике, војног грађевинарства, саобраћаја и становања, до 19. јануара 2024. године.

Предложено је да се финансирање рада осталих одељења и програма продужи до 2. фебруара 2024. године. Предлог закона не предвиђа финансијска средства за пружање подршке Израелу и Украјини, као ни за заштиту америчких граница; према Џонсону, ова питања треба разматрати изоловано од предлога закона који је осмишљен да се избегне гашење.

Чак и ако буде одобрен у Представничком дому, велика је вероватноћа да ће бити одбачен у Сенату где демократе имају већину.

image