Свет

Републиканци у Конгресу против спајања војне помоћи за Украјину, Израел и Тајван

Оно што желимо да урадимо јесте да почнемо са Израелом, а затим да се бавимо питањима других појединачних мера, каже водећи републикански конгресмен Мекол
Републиканци у Конгресу против спајања војне помоћи за Украјину, Израел и Тајван© Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Републиканци који контролишу Представнички дом америчког Конгреса следеће недеље намеравају да раздвоје разматрање захтева америчког председника Џозефа Бајдена за додатним средствима за војну подршку Израелу од захтева за Украјину, Тајван и друге области, рекао је за "Фокс њуз" председник комитета за спољну политику Представничког дома републиканац Мајкл Мекол.

Бела кућа је раније објавила да Бајден од Конгреса тражи 61,3 милијарде долара помоћи Украјини и 14,3 милијарде долара за Израел.

Пре тога, он је током телевизијског обраћања нацији позвао Конгрес да му пружи прилику да настави непрекидне испоруке оружја Украјини.

Бајден је упутио хитан буџетски захтев Конгресу за помоћ Украјини, Израелу и другим "критичним" америчким савезницима.

"Оно што желимо да урадимо, а то је вођено тренутном потребом, јесте да почнемо са Израелом, а затим да се бавимо питањима других појединачних мера", рекао је Мекол.

Републикански конгресмен је додао да ће се Представнички дом позабавити овим питањем током следеће недеље.

"Али не можемо заборавити ни друге противнике", рекао је он, указујући на планове за даље разматрање средстава за подршку Украјини, Тајвану и за заштиту америчке границе.

Сличне поруке је послао и нови председавајући Представничког дома Мајк Џонсон.

"Донећемо самостални закон о финансирању помоћи за Израел", рекао је он у интервјуу за "Фокс". "Сличну меру подржавају и наше републиканске колеге у Сенату. Сматрамо да је то хитна потреба."

Он је додао да "постоји много ствари које се дешавају широм света на које морамо да се позабавимо и ми ћемо их решити, али сада, оно што се дешава у Израелу представља приоритет. Морамо да одвојимо питање израелске помоћи од украјинске."

image