Свет

"Вашингтон пост": Америчка подршка Израелу могла би да нашкоди позицији Вашингтона

Руско Министарство спољних послова позвало је стране да прекину непријатељства
"Вашингтон пост": Америчка подршка Израелу могла би да нашкоди позицији ВашингтонаGetty © James Gilbert / Stringer

Америчка подршка Израелу током ескалације сукоба могла би да нашкоди позицијама САД на Блиском истоку и на међународној сцени, пише "Вашингтон пост", позивајући се на арапске лидере и аналитичаре.

Стручњаци кажу да је забринутост САД због слабљења њиховог утицаја на Блиском истоку почела много пре напада на Израел 7. октобра, али ће тренутна ситуација вероватно убрзати овај процес.

"Снажна подршка председника Бајдена израелском руководству, упркос растућем броју палестинских цивилних жртава, могла би да нанесе дугорочну штету положају Вашингтона у региону и шире", наводи се у публикацији.

Напомиње се да би очигледно повиновање САД нападима на избегличке кампове, болнице и домове могло да "подрије амерички утицај у годинама које долазе".

Конкретно, губици међу палестинским цивилним становништвом постали су "стални извор трвења" током преговора између америчког државног секретара Ентонија Блинкена и државних лидера током његове турнеје по Блиском истоку и Азији.

"Премијери и дипломате су му замерили због поступака Израела, многи од њих истичу да се напади изводе америчким оружјем, а покушаји да се уместо дуготрајног примирја остваре хуманитарне паузе само доприносе наставку насиља над онима који нису директно укључен у борбе", додаје лист.

Амерички званичници се надају да ће дугорочне последице по Сједињене Државе бити мање значајне ако се израелска одмазда брзо заврши.

Руско Министарство спољних послова позвало је стране да прекину непријатељства.

Према ставу руског председника Владимира Путина, решење блискоисточне кризе могуће је само на основу формуле "две државе" коју је одобрио Савет безбедности УН, а која предвиђа стварање независне палестинске државе са границама из 1967. са престоницом у Источном Јерусалиму .

image