Свет

Војници Оружаних снага Украјине жале се на недостатак муниције и људства

Посаде оклопних возила и оператери беспилотних летелица морају да иду на прве линије фронта као пешадинци
Војници Оружаних снага Украјине жале се на недостатак муниције и људстваwww.globallookpress.com © Klaus-Dietmar Gabbert

Украјински војници се жале да Оружане снаге Украјине немају довољно муниције, као ни људства, због чега посаде оклопних возила и оператери беспилотних летелица морају да иду на прве линије фронта као пешадинци, пише амерички лист "Волстрит џорнал", позивајући се на војника 47. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине.

У тексту се наводи и процена сталног представника САД при НАТО-у Дагласа Лута који је рекао да не постоји "сребрни метак" који би у кратком року могао да промени ситуацију у сукобу у Украјини, коју је описао као "пат позицију".

Раније је главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни говорио о застоју у сукобу за "Економист", али је портпарол руског председника Дмитриј Песков одговорио да сукоб није у ћорсокаку и да Русија наставља доследно да води Специјалну војну операцију, чији сви циљеви морају да буду остварени.

Русија је претходно послала ноту земљама НАТО-а због испоруке оружја Украјини. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће свака пошиљка која садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију. Он је додао да су САД и НАТО директно укључени у сукоб у Украјини, укључујући не само снабдевање оружјем, већ и обуке у Великој Британији, Немачкој, Италији и другим земљама. 

image