Свет

Павел: Украјина не може да стекне војну надмоћ, време иде у прилог Русији

Можда ће бити почетка преговора следеће године, јер развој догађаја не указује да би украјинска страна могла да буде војно надмоћна, рекао је чешки председник
Павел: Украјина не може да стекне војну надмоћ, време иде у прилог Русији© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Тренутна ситуација на бојном пољу не указује да Украјина може да стекне војну надмоћ и време сада иде у прилог Русији, рекао је председник Чешке Петр Павел, наводећи да би преговори могли да почну следеће године.

Павел је, међутим, истакао да Запад мора да истраје у подршци напаћеној Украјини, пренео је чешки лист "Новинки".

"Можда ће бити почетка преговора следеће године, јер развој догађаја не указује да би украјинска страна могла да буде војно надмоћна. Време сада иде у прилог Русији, која има јачу мобилизациону базу за људске ресурсе. Добијајући на времену, моћи ће да допуни резерве материјалних ресурса који су им недостајали. Видимо масовне испоруке из Северне Кореје, видимо напоре да се заобиђу санкције", оценио је развој ратног сукоба Павел, бивши начелник Генералштаба Војске Чешке и бивши председник Војног комитета НАТО-а.

Према његовим речима, евидентно је да Русија покушава да продужи сукоб што је дуже могуће.

Павел сматра да Русија може да сачека и исход председничких избора у САД, који ће бити у новембру следеће године, и да би они могли да пољуљају спремност да се помогне Украјини и снабдевање оружјем.

"Ситуација очигледно није позитивна. Оно што би требало да буде позитивно за Украјину је то што смо ми на њиховој страни и треба да их подржимо у постизању њихових циљева. Са наше стране, немамо другог избора него да истрајемо на подршци", рекао је Павел.

Казао је да ће Запад то морати да чини док се сами Украјинци не одлуче за следећи корак.

Истовремено, Павел је поновио оно што је већ неколико пута у прошлости рекао у различитим облицима, односно "да ће сваки успех Русије значити и наш неуспех".

"Што је већи неуспех, то ћемо више морати да се посветимо обезбеђивању безбедности наших суседа", додао је он.

image