Свет

Исланд: Шансе за вулканску ерупцију све веће

Град на југозападној обали Исланда евакуисан је у суботу у раним јутарњим сатима, након што је померање магме испод Земљине коре изазвало стотине земљотреса
Исланд: Шансе за вулканску ерупцију све већеwww.globallookpress.com © Raul Moreno

Стручњаци су изразили бојазан да би вулканска ерупција, која се ускоро очекује, могла да уништи град Гриндавик у близини Рејкјавика.

У Гриндавику живи око 4.000 људи, а град би могао да буде тешко оштећен у вулканској ерупцији, која се очекује у року од неколико сати или дана, наводи "Гардијан", а Би-Би-Си истиче да су шансе за ерупцију све веће.

Исландски метеоролошки завод (ИМО) такође је саопштио да постоји значајан ризик од ерупције.

Тор Тордасон, професор вулканологије, рекао је да је река магме дуга 15 километара која тече испод полуострва и даље активна.

Град на југозападној обали Исланда евакуисан је у суботу у раним јутарњим сатима, након што је померање магме испод Земљине коре изазвало стотине земљотреса који, како се верује, претходе ерупцији.

"Заиста смо забринути за све куће и инфраструктуру у том подручју", рекао је Видир Рејнисон, шеф исландске управе за цивилну заштиту и ванредне ситуације.

Гриндавик се налази у близини резервоара слатке воде и геотермалне електране Свартсенги, која је главни снабдевач струјом за 30.000 становника на полуострву Рејкјанес.

Исланд је један од геолошки најактивнијих региона на свету, са око 30 активних вулканских локација.

image