Свет

Иран планирао убиства званичника САД, укључујући Трампа? Званичници под надзором

Иранци су, наводно, желели да елиминишу одговорне за убиство генерала Касема Солејманија
Иран планирао убиства званичника САД, укључујући Трампа? Званичници под надзоромGetty © Alex Wong

Иран се "заклео" да ће убити неколико некадашњих америчких званичника, међу којима се налази и бивши председник Доналд Трамп, речено је у емисији "60 минута" на америчкој мрежи Си-Би-Ес њуз.

Како наводе у тој емисији, Телеграм канал близак иранској Исламској револуционарној гарди поделио је видео у ком се позива на убиство америчких званичника, као одмазду за убиство некадашњег иранског команданта јединице Кудс Касема Солејманија почетком 2020. године.

"Процењено је да су претње довољно кредибилне да су неки од тих званичника стављени под двадесетчетворочасовни надзор", наводе аутори емисије.

Реч је о некадашњем министру одбране Марку Есперу, некадашњем државном секретару Мајку Помпеу - за чије убиство су иранске власти наводно понудиле милион долара - и некадашњем саветнику за националну безбедност Џону Болтону.

"Проценили су да је цена за моју главу 300.000 долара што, морам да признам, сматрам увредљивим", рекао је Болтон за "60 минута".

Он је додао да је Револуциона гарда желела "или да га киднапује или да га убије", и то не директно, већ преко плаћеног убице који би то учинио или у САД или у иностранству.

ФБИ је подигао оптужницу против иранског држављанина који је, наводно, преко интернета ангажовао плаћеног убицу да отпутује у Вашингтон, ухвати Болтона у гаражи и убије га.

Ипак, испоставило се да је плаћени убица "доушник ФБИ".

"Ово нису приче на интернету, ово су преговори о убиству америчког држављанина и некадашњег службеника владе", додао је Болтон.

На питање новинарке да ли је претња и даље актуелна, он је рекао да се "аутомобили специјалне службе и даље налазе испред његове куће".

image
VV inauguration
banner