Свет

Како је убијен помоћник главнокомандујућег украјинске војске

Извори у полицији наводе да је официр Генадиј Чистјаков погинуо од експлозије бомби које су биле део "поклон сета" који је Чистјакову за рођендан поклонио његов колега, пуковник Тимченко
Како је убијен помоћник главнокомандујућег украјинске војскеwww.globallookpress.com © Ukrainian Presidential Press Off/Keystone Press Agency

Официр Генадиј Чистјаков, помоћник главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног, погинуо је у својој кући од експлозије ручне бомбе, саопштили су полицијски извори украјинској агенцији Укринформ.

Извори у полицији казали су да су бомбе биле део "поклон сета" који је Чистјакову за рођендан поклонио његов колега, пуковник Тимченко.

Тимченко је већ дао исказ у којем је навео да је сам одлучио да направи поклон тако што је у дрвену кутију ставио флашу вискија "Блек лејбел" и шест бомби, што су потврдила три сведока.

"Тешко те је изненадити, зато ти поклањам бомбе и флашу доброг вискија", рекао је Тимченко Чистјакову.

Украјински министар унутрашњих послова Игор Клименко такође је објавио детаље инцидента.

"Данас је био рођендан преминулом мајору Частјакову. Кући се вратио са поклонима својих колега које је почео да показује породици. Извадио је поклон кутију са бомбама и почео да показује једну од њих свом сину. То су биле нове бомбе западне производње. Прво је син узео бомбу у руке и почео да увија прстен. Тада је ју је узео од детета и извукао осигурач, изазвавши трагичну експлозију", прецизирао је начелник одељења.

Како се додаје, Чистјаков је мислио да у кутији нису праве бомбе, већ чаше таквог облика.

Kако је раније пренела кијевска агенција, у селу Чајки у Kијевској области од експлозије бомбе погинуо је украјински официр, а његов 13-годишњи син је тешко повређен.

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни потврдио је смрт свог помоћника, рекавши да је официра на његов рођендан усмртио експлозив који се налазио у једном од поклона.

image