Свет

СБ УН усвојио резолуцију којом се позива на хуманитарне паузе у Гази; Руски амандман није прихваћен

Четрдести дан је сукоба Израела и Хамаса
СБ УН усвојио резолуцију којом се позива на хуманитарне паузе у Гази; Руски амандман није прихваћен© Tanjug/AP/Mahmoud Abo Salamah

Русија је предложила амандман на нацрт резолуције Савета безбедности Уједињених нација, чији је аутор Малта, са захтевом да се одмах успостави хуманитарно примирје у Појасу Газе.

Савет безбедности, међутим, није усвојио руски амандман.

Стални представник Русије при УН Василиј Небензја изјавио је да хуманитарне паузе у Гази, које тражи СБ УН, не могу бити замена за примирје и прекид ватре.

Савет безбедности УН усвојио је резолуцију Малте фокусирану на проблеме заштите деце у Појасу Газе. Према резолуцији, Савет безбедности УН "захтева од свих страна да поштују обавезе по међународном праву, укључујући међународно хуманитарно право, између осталог у питању заштите цивила, а посебно деце".

Хамас је пристао да ослободи 50 талаца у замену за тродневно примирје, објавио је Ројтерс позивајући се на неименованог катарског званичника. На основу споразума, Израел ће такође, ослободити одређени број жена и деце, и повећати хуманитарну помоћ која улази у Газу, наводи Ројтерс.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да "спроводе прецизну и циљану операцију" против Хамаса у болници Ел Шифа, највећој болници у Гази.

Палестинска новинска агенција цитирала је министарство здравља Газе да је "десетине војника" ушло у зграду одељења за хитне случајеве Ел Шифе и да су тенкови ушли у комплекс, преноси "Гардијан".

Хамас је саопштио да су Израел и САД криви за рацију израелске војске на највећу болницу у Гази, пренео је Си-Ен-Ен. Додају да је и упад у болницу Ел Шифа неуспех Уједињених нација у одбрани Палестинаца.

Сва дешавања у Појасу Газе пратите из минута у минут на нашем блогу.

  • 15. нов 2023 • 22:31

    22:31

    Небензја: Хуманитарне паузе нису замена за прекид ватре

    Стални представник Русије при УН Василиј Небензја изјавио је да хуманитарне паузе у Гази, које тражи Савет безбедности УН, не могу бити замена за примирје и прекид ватре.

    Он је, такође, поручио да СБ УН мора да усвоји пуну резолуцију којом се позива на прекид ватре.

    "Од самог почетка заоштравања сукоба на Блиском Истоку, САД су саботирале израду избалансираног документа у Савету безбедности УН", додао је Небензја.

    Он је нагласио да Русија озбиљно страхује да одредбе резолуције о Блиском истоку коју је усвојио СБ УН неће бити спроведене у зони сукоба.

  • 22:02

    Савет безбедности УН усвојио резолуцију о Појасу Газе са акцентом на заштиту деце

    Савет безбедности Уједињених нација усвојио је резолуцију Малте фокусирану на проблеме заштите деце у Појасу Газе.

    За резолуцију је гласало 12 земаља, три су биле уздржане – међу њима и Русија, чији амандман који позива на хитно примирје није додат у нацрт.

    Према резолуцији, Савет безбедности УН "захтева од свих страна да поштују обавезе по међународном праву, укључујући међународно хуманитарно право, између осталог у питању заштите цивила, а посебно деце".

    У тексту се такође позива на хитну објаву продужених хуманитарних пауза и хуманитарних коридора у Појасу Газе "на довољан број дана" како би се створио несметан и безбедан хуманитарни приступ за УН, МКЦК и друге хуманитарне организације. Резолуција позива на моментално и безусловно ослобађање свих талаца, укључујући децу, које држе Хамас и друге групе. Како се наводи у тексту документа, Савет безбедности позива стране да цивилном становништву Појаса Газе не ускраћују приступ хуманитарној помоћи и да повећају обим њених испорука.

    Такође се наглашава значај осигуравања механизама координације, комуникације и деконфликтности ради заштите свих здравствених и хуманитарних радника.

    Савет безбедности УН изражава дубоку забринутост због хуманитарне ситуације у Појасу Газе и њеног утицаја на цивилно становништво, "нарочито несразмерног утицаја на децу".

    Истовремено, Савет безбедности одбацује присилно расељавање цивилног становништва, укључујући и децу. У тексту се не осуђује Хамас, што су тражиле Сједињене Америчке Државе. Резолуција такође не позива на прекид ватре, што је теза за коју се Русија више пута залагала.

  • 21:48

    Русија поднела амандман на нацрт резолуције о хуманитарном примирју; СБ УН одбио

    Русија је предложила амандман на нацрт резолуције Савета безбедности Уједињених нација чији је аутор Малта, са захтевом да се одмах успостави хуманитарно примирје у Појасу Газе, рекао је руски амбасадор у УН Василиј Небензја.

    "Хтели бисмо да унесемо параграф следеће садржине: Позивамо на моментално, одрживо, хуманитарно примирје које би водило прекиду борбених дејстава", рекао је Небензја.

    У међувремену је одржано гласање и Савет безбедности није усвојио руски амандман.

    За амандман је гласало пет чланова Већа од 15. Једна чланица, САД, гласала је против. Осталих девет чланова било је суздржано.

  • 21:19

    УНРВА: Погођене две школе, има жртава

    Две школе Агенцијe Уједињених нација за Палестинске избеглице (УНРВА) погођене су у Појасу Газе, саопштила је агенција.

    "Две школе УНРВА... директно су погођене, што је довело до оштећења зграда и повреда интерно расељених лица које су се склониле у једну од школа", наводи се у саопштењу.

    Ово није први пут да је у Гази нападнута нека образовна институција.

    Тако су прошле недеље, 25 људи постале жртве израелског удара на школу Ал Бурак. Поред тога, ИДФ пуцале су на школу Ал Факхура 4. новембра. Најмање 12 људи је погинуло, а 54 је повређено. Дан раније, на удару се нашла школа Осаме бин Заједа, у коју су се склониле избеглице. Како је јавила палестинска новинска агенција ВАФА, на десетине људи је погинуло или повређено.

  • 19:25

    Нетанијаху: Ердоган подржава Хамас

    Израелски премијер Бењамин Нетанијаху поручио је данас да турски председник Реџеп Тајип Ергодан подржава "терористичку државу Хамас".

    "Он Израел назива терористичком државом, али у својим акцијама подржава терористичку државу Хамас", рекао је Нетанијаху, након што је Ердоган изјавио да је Израел "терористичка држава која чини ратне злочине и крши међународно право у Гази".

    Нетанијаху је додао да је Ердоган гранатирао села у Турској, те да Израел неће прихватити његово "моралисање".

  • 19:18

    ИДФ гађа циљеве у Либану

    Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да тренутно гађају циљеве у Либану, као одговор на бројна лансирања ка израелској територији.

    "ИДФ артиљерија тренутно гађа изворе ватре у Либану. Поред тога, ИДФ тенкови су погодили осматрачницу Хезболаха у Либану", наводи се у објави ИДФ-а на платформи X (Твитер).

  • 19:15

    Бела кућа: Ал Шифа је легитимна болница

    Портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби рекао је данас да је болница Ал Шифа у граду Гази, где тренутно израелске одбрамбене снаге (ИДФ) делују против Хамасових терориста који су, наводно и испод болничког комплекса, "активна легитимна болница".

    "Желимо да њихови пацијенти буду заштићени колико је могуће", истакао је он, пренео је "Тајмс оф Израел".

    Он међутим тврди да Хамас има седиште у болници, и да је то кршење ратног права.

    На питање да ли су САД дале претходно одобрење за напад ИДФ на болницу Ал Шифа, Кирби је рекао да нису јер Вашингтон не очекује да ће Израел унапред давати обавештење о својим војним операцијама у Гази.

  • 19:09

    Директорка УНИЦЕФ-а повређена на путу ка Гази

    Извршна директорка УНИЦЕФ-а Кетрин Расел повређена је данас у саобраћајној несрећи у Египту на путу ка Појасу Газе због чега је морала да одложи посету Израелу, саопштено је из УНИЦЕФ-а.

    "На путу ка Рафи, верујемо да су покушали да избегну велику рупу због чега је аутомобил прешао преко дубоког јарка и преврнуо се", рекао је портпарол УНИЦЕФ-а Куртис Купер, преноси Ројтерс.

    Он је додао да је Расел повређена, али да се њене повреде не сматрају озбиљним, међутим потребна јој је додатна нега због чега је одложила остатак посете региону.

  • 18:59

    УН: Болнице нису бојно поље

    УН су забринуте због ситуације у болници Ал-Шифа у Појасу Газе и инсистирају на томе да здравствене установе морају бити заштићене хуманитарним правом, рекао је генерални секретар УН Стефан Дужарик.

    "Јасно нам је да болнице ни на који начин не треба да се користе у непријатељствима. Оне су заштићене међународним хуманитарним правом", рекао је истичући да болнице не би требало да буду бојно поље.

  • 18:55

    Абас Американцима: Притиснути Израел да заустави рат у Гази

    Палестински председник Махмуд Абас примио је данас у Рамали америчку делегацију коју предводе координатор Савета за националну безбедност за Блиски исток Брет Мекгурк и помоћница државног секретара за блискоисточна питања Барбара Лиф и поручио им да америчка администрација треба да изврши притисак на Израел да заустави рат у Појасу Газе.

    Током састанка, Абас је рекао да треба убрзати испоруку хуманитарне помоћи у Појас Газе и зауставити нападе војника и насељеника на Палестинце на Западној обали, преноси "Тајмс оф Израел".

    Он је "категорички одбацио" наводне предлоге Израела да Палестинци беже из Газе, Западне обале или Јерусалима.

    Абас је поновио да не постоји војно решење за Појас Газе да је та територија "интегрални део Државе Палестине".

image