Свет

Херш: Нетанијаху не слуша Бајдена; Израелски гас у Хамасовим тунелима испод Газе?

У Белој кући постоји вакуум моћи, а администрација Џозефа Бајдена ради само на томе да буде поново изабрана, цитира Симор Херш извор из кругова америчких званичника
Херш: Нетанијаху не слуша Бајдена; Израелски гас у Хамасовим тунелима испод Газе?Getty © Amir Levy/Getty Images

Хамас је Израелу изнео нову понуду за размену талаца, у тренутку када су његови борци у Гази опкољени, а политичке и војне вође наводно побегли из земље, пише чувени новинар Симор Херш, позивајући се на израелске и америчке обавештајце и званичнике.

Израел је претходну понуду палестинског покрета за размену талаца одбио као неприхватљиву, а нова је дошла дан након што су политички лидер Хамаса у Гази Јахја Синвар и врховни војни командант покрета Мохамед Деиф наводно побегли из града Газе на југ.

"Промена тона, како ми је речено, била је знак да се рат брзо креће ка разрешењу", наводи Херш.

Новинар наводи да му је неименовани амерички званичник рекао да се преживели таоци, Израелци, али и амерички, руски и тајландски држављани, сада премештају у систем тунела испод болнице Ал Шифа.

Болница је, тврди Херш, дуго позната израелским обавештајцима као наводно упориште Хамаса, а сада је "можда и последњи постојећи командно-контролни центар у граду Гази".

Према речима Хершовог саговорника, израелски и амерички званичници виде ову болницу као Хамасов "Аламо", мислећи на утврђење у чијој су одбрани погинули тексашки побуњеници 1836. године.

"Планирају да уђу пуцајући", рекао је амерички званичник Хершу о намери израелских ваздухопловних снага да униште болницу и разоткрију улазе у тунеле.

Нетанијаху не слуша Бајдена

Херш наводи да они који се у Израелу противе војној кампањи у којој је, према подацима Министарства здравља у Гази, страдало најмање 11.240 Палестинаца, од чега 4.630 деце, бивају "ућуткивани".

Са друге стране, дипломатске путешествије америчких званичника, укључујући самог Бајдена, државног секретара Ентонија Блинкена и шефа ЦИА Вилијама Бернса, до којих је дошло након оштрих критика јавности због безрезервне подршке америчке администрације израелској војној кампањи, нису уродиле плодом, наводи Херш.

Хершов саговорник је Нетанијахуову реакцију на посете америчких званичника описао следећим речима:"Биби каже тројици слепих мишева:'Ућутите више'".

"У Вашингтону постоји вакуум моћи. Нико не води шоу. У Белој кући је хаос. Изнова и изнова говоре исте ствари. Они раде само на томе да буду поново изабрани. Он је Џорџ III. То је застрашујуће, и срамотно", каже Хершов саговорник о Бајденовој администрацији, мислећи на британског краља, који је изгубио америчке колоније и на крају живота полудео.

Гас за Хамас?

Херш наводи да је Нетанијаху потпуно посвећен уништењу Хамаса, "чак и ако то значи могућу употребу гаса у лавиринту тунела које израелске копнене снаге систематски затварају, све имајући у виду страшну историју јеврејске државе".

Чувени новинар тврди да је првобитни план био да се тунели са заробљеним борцима Хамаса преплаве ЦС гасом, појачаном верзијом сузавца за сузбијање нереда, што би, додаје, спасило живот израелских војника који би иначе морали да се сукобе са преосталим борцима Хамаса лично.

"Само чекајте реакцију широм света ако пусте гас на Хамас у тунелима током овог последњег чина", каже Хершов саговорник.

Потпуна израелска војна контрола у Гази

Херш пише да Израел жели да контролише улазак и излазак људи из Газе, као и границу са Египтом коју је раније била под контролом Каира.

Другим речима, за Газу се спрема систем контроле попут оног у Западној Обали, успостављен Споразумима из Осла.

"Циљ је да се контролише шверц у Газу, али то не би требало да раде становници региона", наводи Херш и додаје да се у израелским круговима разговара да би за новог лидера палестинске администрације могао да буде именован бивши шеф омладинског покрета Фатах Мухамед Дахлан.

image
VV inauguration
banner