Свет

Хамас: Ослободићемо до 70 талаца у замену за примирје; Израелци заузели зграду парламента Газе

У израелским нападима на Појас Газе од 7. октобра страдало је 11.240 особа, саопштило је данас министарство информисања у Гази, међу убијенима је 4.630 деце и 3.310 жена, преноси палестинска ТВ Ал Акса.
Хамас: Ослободићемо до 70 талаца у замену за примирје; Израелци заузели зграду парламента Газе© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је да болница Ал-Шифа у Гази "више не функционише као болница" и да се број смртних случајева у болници значајно повећао.

Шеф СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус изјавио је да су стална пуцњава и бомбардовање у области око болнице погоршали ионако критичне околности.

Израел тврди да се испод болнице Ал-Шифа налази мрежа Хамасових тунела, али Хамас одбацује те тврдње.

Најмање 981 камион са хуманитарном помоћи ушао је у Pојас Газе од 21. октобра преко прелаза Рафа у Египту, наводи се у извештају Канцеларије УН за координацију хуманитарних послова (ОЦХА).

Појас Газе је данас напустило више од 560 страних држављана преко прелаза Рафа на граници са Египтом, речено је из египатске граничне управе.

Све најновије вести из Појаса Газе могли сте да пратите уживо из минута у минут у блогу РТ Балкан. 

  • 13. нов 2023 • 21:23

    21:23

    ИДФ: Пронађен командни центар Хамаса у болници у Гази

    Портпарол ИДФ-а, Данијел Хагари, саопштио је да је елитна јединица командоса извршила напад на дечију болницу у граду Гази, где су пронашли командни центар Хамаса.

    "Испод болнице, у подруму, пронашли смо командни и контролни центар Хамаса, самоубилачке прслуке, гранате, јуришне пушке АК-47, експлозивне направе, РПГ и друго оружје", рекао је Хагари на конференцији за новинаре на енглеском језику.

    Он је истакао да су пронађени трагови који указују је Хамас овде држао таоце, али да је истрага у току.

    "Поред тога, пронашли смо доказе да су се терористи Хамаса вратили из масакра 7. октобра у ову болницу, након што су клали Израелце у њиховим домовима", рекао је Хагари и додао, "Хамас се крије по болницама. Данас ћемо ово изложити свету".

  • 20:49

    Хамас: Ослободићемо до 70 талаца у замену за примирје

    Портпарол Хамаса је рекао да спремни да ослободе до 70 израелских талаца у замену за петодневно примирје, преноси "РИА Новости".

  • 20:07

    УН: Око хиљаду камиона помоћи ушло је у Газу од 21. октобра

    Најмање 981 камион са хуманитарном помоћи ушао је у Pојас Газе од 21. октобра преко прелаза Рафа у Египту, наводи се у извештају Канцеларије УН за координацију хуманитарних послова (ОЦХА).

    "Јуче је из Египта у Појас Газе ушло 76 камиона који су превозили храну, лекове, санитетски материјал, флаширану воду, ћебад, шаторе и средства за хигијену, тако да је број камиона који су у Газу ушли од 21. октобра достигао 981", наводи се у документу.

  • 20:05

    Израелски војници заузели зграду парламента у Појасу Газе

    На друштвеним мрежама кружи слика на којој се виде израелски војници из Голанске бригаде унутар зграде парламента Газе у граду Газа, након што су заузели ту локацију.

    Хамас је користио зграда Палестинског законодавног већа у Гази служила од када су преузели контролу над том енклавом 2007. године.

  • 19:33

    Хамас испалио ракете на Тел Авив

    Војно крило палестинског покрета Хамас, Бригаде Ал-Касам, саопштило је да је испалило ракете на Тел Авив као одговор на нападе на цивиле.

    Такође, израелски медији су објавили су да су се сирене за ваздушну опасност огласиле у Тел Авиву.

    Наводи се да је то први ракетни напад великог домета из појаса Газе од петка и да се сирене оглашавају и у Ашкелону и другим областима јужног Израела.

    Тренутно нема извештаја о повређенима или штети.

  • 19:29

    Израелски министар одбране: Хамас "изгубио контролу у Гази"

    Израелски министар одбране Јоав Галант рекао је да је Хамас изгубио контролу над Појасом Газе, као и да израелска војска ради на томе да потпуно заузме град Газу.

    "Не постоји снага Хамаса која је способна да заустави израелску војску. Хамас је изгубио контролу над Газом, терористи беже на југ. Цивили пљачкају базе Хамаса. Они немају поверења у владу", изјавио је Галант, преноси "Тајмс оф Израел".

    Он каже да израелске снаге "напредују према плановима и извршавају задатке прецизно и смртоносно".

    Према Галантовим речима, ИДФ су последњих дана "интензивирале" ударе на Хамасове тунеле.

    "Радимо према зацртаним задацима. Немамо штоперицу, али имамо циљеве - које ћемо остварити", рекао је Галант, алудирајући на раније изјаве министра спољних послова Елија Коена да би међународни притисак могао да натера Израел да промени планове својих акције у Гази.

  • 19:26

    Први авион са Русима евакуисаним из Газе слетео је на московски аеродром

    Први авион са евакуисаним русима из Појаса Газе је слетео на московски аеродром Домодедово.

  • 19:14

    Израел: Кнесет усвојио амандман по коме се странци могу прогласити терористима

    Израелски парламент Кнесет усвојио је амандман закона који дозвољава да се страни држављани проглашавају терористима, чак и ако их претходно нису прогласила терористима овлашћена тела у иностранству, преноси "Тајмс оф Израел".

    Раније су се појединци који нису Израелци могли сматрати терористима само ако их је квалификовано међународно тело прогласило терористима.

  • 19:10

    Саветник Нетанијахуа: Хамас ће нестати до 2024. године

    Палестински покрет Хамас престаће да постоји до 2024. године, рекао је Офир Фалк, саветник израелског премијера Бењамина Нетанијахуа.

    "Хамас је створен 1987. и престаће да постоји до 2024. године", рекао је Фалк за "Дејли мејл".

    Он је додао да ће након демилитаризације и "дерадикализације" Појаса Газе енклава бити обновљена уз помоћ међународне заједнице.

  • 18:38

    Лидери америчких исламских заједница на састанку код Бајдена

    Бивши званичник америчког Стејт департмента, извршни директор муслиманског комитета за људска права Емгејџ, Ваел Алзајат изјавио је да се заједно са другим лидерима исламских заједница, недавно састао са америчким председником Џозефом Бајденом.

    Алзајат је за "РИА Новости" рекао да су представници муслимана на састанку позвали председника САД да ублажи своју реторику о сукобу у Гази како би се избегла антимуслиманска осећања и навео да је Бела кућа пристала да ради на том питању.

    Према Алзајату, реторика Бајденове администрације, политичара и медија доводи до антимуслиманских, антиарапских и антипалестинских осећања, као и до пораста напада на муслимане.

image