Свет

Ердоган поручио Мелони: Очекујем подршку Италије у борби за прекид ватре у Појасу Газе

Премијерка Италије позвала је на хитну деескалацију сукоба у Појасу Газе
Ердоган поручио Мелони: Очекујем подршку Италије у борби за прекид ватре у Појасу Газеwww.globallookpress.com © Ak Party/Keystone Press Agency

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган поручио је италијанској премијерки Ђорђи Мелони да Анкара очекује подршку Рима за прекид ватре у Гази, саопштено је из турског председништва.

Ердоган је у телефонском разговору италијанској премијерки рекао и да ће Турска настојати да осигура да Израел буде кажњен пред међународним судовима, преноси Ројтерс.

Раније данас Ердоган је Израел назвао терористичком државом и оценио да је палестински Хамас политичка партија коју су изабрали Палестинци и "борци покрета отпора", који покушавају да заштите своју земљу и народ, преноси Танјуг.

Израелски опозициони лидер Јаир Лапид навео је да та држава "неће прихватити лекције о моралу од председника Ердогана, човека у чијој земљи је ужасно стање људских права".

"Израел се брани од бруталних терориста из Хамаса и Исламске државе, од којих је некима дозвољено да делују под Ердогановим кровом", казао је Лапид.

Мелони позвала на хитну деескалацију сукоба

Премијерка Италије поручила је данас турском председнику да његова земља има кључну улогу у спречавању ширења сукоба између Израела и Хамаса на остатак региона.

"Премијерка је позвала на хитну деескалацију сукоба, који не сме да се прошири на остатак региона, и нагласила кључну улогу коју Турска има у том контексту", наводи се у саопштењу кабинета италијанске премијерке.

image