Свет

Исправка: Група Турака захтева да се Нетанијаху оптужи за геноцид у Гази

Тужбу против Нетанијахуа поднијели појединци, а не држава Турска
Исправка: Група Турака захтева да се Нетанијаху оптужи за геноцид у Гази© Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin, Pool, File

Бивши посланик Турске Партије правде и развоја, Метин Кулунк, заједно са адвокатима Мукахитом Биринцијем и Бураком Бекироглуом, поднео је петицију истанбулском тужилаштву, тражећи да се Међународном кривичном суду (МКС) поднесе пријава против израелског премијера Бењамина Нетанијахуа, према извештају државне новинске агенције Анадолу.

Петиција наводи да је Нетанијаху „пред очима целог света починио ратне злочине, геноцид и злочине против човечности“. Такође се истиче да он "не оклева да користи оружје забрањено међународним правом".

Документ који кружи друштвеним мрежама јесте веродостојан, а тужбу је објавио бивши посланик владајуће турске Партије правде и развоја, Метин Кулунк, уједно и један од њених подносиоца. Осим Кулунка, тужбу су Главном тужилаштву у Истамбулу поднели и адвокати Мукахит Биринци и Бурак Бекироглу и то са захтевом да се она пошаље Међународном кривичном суду. 

У поднетој пријави се истиче да "Нетанијаху, заједно са својим сарадницима, треба да буде суђен пред Међународним кривичним судом у складу са међународним кривичним стандардима".

Бурак Бекироглу је такође навео да пријава турских грађана против Нетанијахуа још увек није упућена МКС-у, већ се тренутно разматра од стране турског Министарства правде.

Првобитно је пренето да је држава Турска поднела тужбу МКС против Нетанијахуа, али се испоставило да је то дезинформација јер то није могуће из разлога јер није потписник Римског статута. Дакле, тужбу су поднели појединци, а не Република Турска како се то наводило у првобитном тексту, што је могуће потврдити на основу скениране верзије тужбе која се дели на интернету. 

Анкара званично није дала коментар на овај апел који су поднели турски грађани.

image