Свет

Ердоган изричит: Хамас није терористичка организација, а Турска је кључна земља на Блиском истоку

Турски председник говорио је и о денуклеаризацији Израела, као и неефикасности УН, којима је потребна хитна реформа
Ердоган изричит: Хамас није терористичка организација, а Турска је кључна земља на Блиском истоку© Chris McGrath/Getty Images

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган оптужио је западне земље да покушавају да наведу Анкару да преиспита свој став према радикалном палестинском покрету Хамас, истакавши још једном, да Турска Хамас не сматра терористичком организацијом.

"На Западу желе да кажемо: 'Хамас је терористичка организација.' Не, пријатељу, то није терористичка организација. ЕУ се односи према Хамасу на исти начин као Израел, али ми тако не мислимо. Ја на Хамас гледам као на политичку партију која је победила на изборима у Палестини. То су људи који бране своју земљу, боре се за своју домовину. Наши погледи се тотално разилазе са Европом", казао је Ердоган новинарима у авиону по повратку из Ријада.

Турски лидер је додао да неће телефонирати председнику САД Џозефу Бајдену о ситуацији у Гази, напоменувши да је Турска кључна земља на Блиском истоку.

"Нисмо једини који тврде да је Турска кључна држава на Блиском истоку, источном Медитерану и у нашем региону. Немогуће је доћи до иницијативе или плана без проласка кроз Турску. Наш став, вредности и принципи су јасни. Настојимо да заштитимо људски живот, осигурамо мир, окончамо ратове и обришемо сузе невиних", нагласио је.

Конференција о денуклеаризацији Израела

Турски председник је указао да је предложио земљама региона да одрже конференцију о денуклеаризацији и израелском нуклеарном оружју.

"Први пут предлажемо одржавање регионалне конференције о денуклеаризацији у вези са подацима о израелском нуклеарном оружју. Постоје тактичке и стратешке компоненте проблема. Ове две компоненте су међусобно добро повезане. Питање денуклеаризације је веома важно, оно разоткрива и Израел и оне који стоје иза њега", оценио је.

Према његовим речима, Анкара има решење за све кризне регионе и разговара са онима који желе да слушају и који могу да разумеју.

"Наша врата су отворена за свакога ко је у стању да разуме вредност нашег положаја. Турска нуди најреалније предлоге за решавање проблема и она је кључна земља за решавање криза и проблема у региону", навео је турски лидер.

УН постале неефикасна организација

Ердоган је оценио да су УН постале неефикасна организација, да се систем сталног чланства и вета морају променити, као и да Савет безбедности не може да постигне никакве резултате.

"Увек сам говорио и говорићу да је светски систем неправедан. У новом светском поретку не може да постоји структура која се не обнавља. УН су данас постале нефункционалне. Другим речима, чак ни Савет безбедности УН сада не може да постигне никакве резултате", навео је.

Према његовим речима, СБ УН се мора реформисати, а њена неправедна структура мора бити промењена.

"Мора да постане функционалнија, па чак и да добије капацитете одвраћања, укључујући и силу санкција. То је неопходно да би се на крају спречио распад и нестанак УН", истакао је.

Турски председник је додао да будућност света и живот нација не могу "да буду у милости пет земаља са правом вета".

image