Свет

Иран тврди да је ухапсио француске обавештајце, Француска демантује

Са ухапшеним припадницима француске обавештајне агенције поступаће се по закону, најављује ирански министар унутрашњих послова Ахмад Вахиди, док Французи осуђују третман њихових сународника
Иран тврди да је ухапсио француске обавештајце, Француска демантујеwww.globallookpress.com © IMAGO/Alexander Pohl

Иран тврди да је ухапсио неколико француских обавештајних агената због повезаности са протестима у тој земљи, али Француска ове наводе оштро демантује.

"У нередима су ухапшени људи других националности, од којих су неки одиграли велику улогу. Било је и оних који су део француске обавештајне агенције и са њима ће се поступати по закону", рекао је , саопштио је министар унутрашњих послова те земље Ахмад Вахиди.

Француска, међутим, тврди да зна за укупно седам њених држављана који су притворени у Ирану.

"Француска категорички негира лажне изјаве иранског министра унутрашњих послова о нашим сународницима који су недавно ухапшени у овој земљи и подсећа да сва ова притварања сматра произвољним", наводи се у саопштењу Министарства спољних послова достављеном Ројтерсу.

Ова земља је раније Иран оптужила за "диктаторску праксу" и узимање њених грађана за таоце након емитовања видео снимка на коме изгледа да француски пар признаје шпијунажу. 

Исламска Република "западне непријатеље" оптужује да су подстрекачи протеста који у земљи букте од 16. септембра након што је преминула млада жена Махса Амини. Иако су медији пренели да је Амини преминула након пребијања од стране полиције за морал, ирански званичници су објавили да је несрећна девојка била тешко болесна што је проузроковало њену смрт. 

"Француска најоштрије осуђује третман којем ирански режим подвргава наше сународнике. Сматрамо да су иранске власти одговорне за судбину и поступање према свим француским држављанима који су у овом тренутку произвољно притворени у Ирану", наводи се у саопштењу министарства спољних послова ове земље.

Француска министарка спољних послова Катарина Колона иначе је још прошле недеље навела да је укупно седам француских држављана приведено у Ирану.

"Због неприхватљивог узимања талаца и регионалне агресивности, са екстремно агресивним актима у последњих неколико дана на тлу Ирака, видим растућу агресивност Ирана према нама", рекао је Емануел Макрон новинарима на крају самита лидера Г20.

Он је позвао Иран да се врати "смирености и духу сарадње", као и да "поштује регионалну стабилност и француске грађане".

Подсетимо, најмање две особе су погинуле, а  десет њих је рањено у понедељак када су ракете и беспилотне летелице погодиле седиште иранских курдских партија у аутономној курдској области у суседном Ираку.

Иранска агенција "Фарс" навела је да је Револуционарна гарда те земље напала базе "терористичких група".

image