Свет

"Гардијан" уклонио писмо Бин Ладена: Сметају им ставови о Израелу и Палестини

У писму које је недавно уклоњено са сајта, Бин Ладен тврди да стварање Израела представља један од највећих злочина и да нема потребе да се доказује америчку подршку Израелу. Писмо је поново постало вирално на друштвеним мрежама
"Гардијан" уклонио писмо Бин Ладена: Сметају им ставови о Израелу и Палестиниwww.globallookpress.com © bg3

Британски лист "Гардијан", који је објавио оригинално "Писмо америчком народу" Осаме бин Ладена у новембру 2002, уклонио га је са своје веб странице 15. новембра због ставова о рату између Израелаца и Палестинаца.

Након што је писмо Бин Ладена поново постало вирално, "Гардијан" га је уклонио са сајта, али писмо је поново почело да кружи по друштвеним мрежама.

У писму Бин Ладен оправдава нападе на Светски трговински центар у Њујорку, тврдећи да је напад представљао праведну освету. Такође, Бин Ладен тврди да је Израел окупирао палестинску земљу и да деценијама угњетава палестински народ.

Након што је писмо поново постало вирално, "Гардијан" га је уклонио са сајта, што је изазвало реакције корисника на Иксу (бившем Твитеру), где су многи поставили питање о мотивима уредника за ову одлуку.

Један корисник друштвене мреже Икс је написао: "За мене је невероватно да је `Писмо Америци`, које је написао Бин Ладен, уклоњено са сајта `Гардијана`", примећујући да је писмо уклоњено због Израела и Палестине. Други корисник је приметио: "`Писмо Америци` је у тренду. Уредници су га зато уклонили."

Трећи корисник је реаговао: "Овим изненађујућим потезом, `Гардијан` је уклонио `Писмо Америци`, које је објавио још 24. новембра 2002. Који је разлог? Писмо је постало вирално на ТикТок-у."

Портпарол "Гардијана" је одговорио да се писмо дистрибуира без "оригиналног контекста": "Транскрипт писма, објављен на нашој веб страници пре 20 година, данас се дели на друштвеним медијима, али без оригиналног контекста", саопштио је портпарол.

Цео текст "Писма америчком народу" Осаме бин Ладена пренео је "Обзервер". Писмо почиње цитатом из Курана: "Дозвола да се боре (против неверника) се даје онима (верницима) против којих се бори, јер им је учињена неправда и Алах може да им обезбеди победу (Куран 22:39)."

Писмо се наставља питањем: "Зашто се боримо против вас? Зато што сте нас напали и настављате да нас нападате. Напали сте нас и у Палестини."

"Палестину, која је војно окупирана пре више од 80 година, Британци су предали Јеврејима. То је означило период угњетавања, тираније, злочина, убијања, протеривања… Стварање Израела представља један од највећих злочина. Нема потребе да доказујемо америчку подршку Израелу. Свака особа чије су руке упрљане овим злочином мора да за то плати цену", наставља Бин Ладен.

Писмо се наставља констатацијом: "Нисте се уморили од понављања лажи да Јевреји имају историјско право на Палестину. Свако ко се томе противи оптужује се за антисемитизам. Ово је једна од најгорих измишљотина у историји. Палестинци су Арапи, дакле Семити… Муслимани верују у све пророке, укључујући Абрахама, Мојсија, Исуса и Мухамеда."

"Крв која се пролива у Палестини мора бити освећена", упозорио је Бин Ладен. "Палестинци не плачу сами."

"Под вашим надзором, уз ваш пристанак и по вашој наредби, владе многих земаља које делују као ваши агенти свакодневно нас нападају", додаје Бин Ладен у писму. "Те владе су предале Јеврејима највећи део Палестине, признајући постојање државе Израел."

"Уклањање тих влада је наша обавеза и неопходан корак да повратимо Палестину. Нашу борбу против тих влада није могуће одвојити од борбе против вас (САД)", саопштио је Бин Ладен у писму, закључујући: "Крадете наше богатство и нафту. Ово је највећа крађа коју је човечанство видело у историји света."

image