Свет

Бела кућа оптужила Маска за промовисање антисемитизма

Милијардер је на објаву у којој се тврди да Јевреји подстичу "мржњу према белим људима", одговорио: "То што сте рекли је апсолутно тачно"
Бела кућа оптужила Маска за промовисање антисемитизма© TANJUG/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Бела кућа оптужила је Илона Маска за "подлу промоцију антисемитске и расистичке мржње" на друштвеној мрежи Икс, наводи "Фигаро".

Милијардер је, наиме, на објаву у којој се тврди да Јевреји подстичу "мржњу према белим људима", одговорио: "То што сте рекли је апсолутно тачно".

За Белу кућу, то је само још једно понављање теорије завере популарне међу белим националистима, према којој Јевреји имају тајни план да подстакну илегалну имиграцију у западне земље како би "поткопали" тамошњу белу већину.

Ту теорију завере подржавао је нападач на синагогу у Питсбургу 2018. године, у којем је погинуло 11 људи. 

"Неприхватљиво је да се понавља лаж која је довела до најсмртоноснијег чина антисемитизма у америчкој историји", рекао је Ендру Бејтс, портпарол Беле куће, поводом тог напада. 

Након првог одговора, Маск је наставио са тврдњом да Лига за борбу против клевете (АДЛ), удружење које се бори против антисемитизма, "неправедно напада већину на Западу, упркос чињеници да већина Запада подржава Јевреје и Израел".

АДЛ је једна од невладиних организација која осуђује наводни пораст дезинформација и хомофобичних и расистичких увреда на Иксу, пошто су се правила променила доласком Илона Маска.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner