Свет

Већина јеврејских гласача подржава Бајдена, али би га његов произраелски став могао коштати избора

Бајден је својим произраелским ставом изгубио поверење бирача арапског порекла
Већина јеврејских гласача подржава Бајдена, али би га његов произраелски став могао коштати избораGetty © Justin Sullivan / Staff

Јеврејски гласачи у САД великом већином одобравају начин на који председник Џозеф Бајден управља ратом у Израелу и симпатичнији им је од Доналда Трампа, показало је истраживање јавног мњења "ГБАО Стратеџиза" и Института јеврејског бирачког тела.

Већина америчких Јевреја су историјски либералне присталице Демократске странке. Анкета је показала да 68 одсто намерава да гласа за Бајдена, у поређењу са 22 одсто за Доналда Трампа, који има подршку ортодоксних Јевреја.

Бајденово руковање сукобом Израела и Хамаса подржало је 74 одсто испитаника, а њих 43 одсто је рекло да их је Бајденов приступ кризи учинио позитивнијим према њему.

Са друге стране, недавна анкета Универзитета Квинипиак показала је да су амерички демократски гласачи наклоњенији Палестинцима. Удео испитаника који су више наклоњени Израелу него Палестини пао је са 61 на 54 одсто између средине октобра и средине новембра. Демократе су стале на страну Палестинаца са стопом од 41 према 34 у најновијем истраживању.

Неки амерички медији сугеришу да би Бајденов произраелски став током сукоба могао да га кошта избора.

Бајден је 2020. победио Трампа у Мичигену са разликом од 154.000 гласова. Америчка муслиманска популација од преко 200.000 регистрованих бирача помогла је у освајању победе, али би у врло вероватном реваншу могла да остане код куће будући да је Бајденов рејтинг међу Американцима арапског порекла пао са 59 одсто у 2020. на 35 процената пре рата на Блиском истоку, а потом још ниже, показују подаци Арапско-америчког института.

image